Kajakaški dvojec Apollonio – Blaževič v Milanu s četrtim časom kvalifikacij na 1000 metrov.

0
566

V Milanu, ki bo leta 2015 gostil člansko svetovno prvenstvo, se je začela serija tekem svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah. V Italijo je odpotovalo pet slovenskih čolnov, prvi dan pa sta se najbolj izkazala Alan Apollonio in Simon Blaževič v konkurenci kajakaških dvojcev. V kvalifikacijah na 1000 metrov sta si zagotovila neposredno uvrstitev v finale A, ob tem pa imela tudi skupno četrti čas kvalifikacij. V popoldanskem delu programa jima je uspela tudi uvrstitev v finale A na 500 metrov.

Mladi koprski dvojec Alan Apollonio – Simon Blaževič je po krajšem premoru znova združil moči in nastopil na tekmi svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah. Tekmovalca, ki sta nas pred dvema letoma navdušila s kolajno z evropskega mladinskega prvenstva na Portugalskem, lani namreč nista tekmovala v istem čolnu, saj je Apollonio še nastopal v konkurenci mladincev in veslal skupaj z Maticem Klobučarjem, Blaževič pa je že nastopal v članski kategoriji. V dopoldanskih kvalifikacijah na 1000 metrov sta veslala zelo dobro in v svoji kvalifikacijski skupini zaostala le za avstralsko dvojico Murray Stewart – Jacob Clear. Drugo mesto jima je prineslo neposredno uvrstitev v finale A, ki bo na sporedu v soboto. Dosegla sta skupno četrti čas kvalifikacij.

Apollonio in Blaževič sta dobro veslala tudi v popoldanskem delu programa, ko so bile na vrsti kvalifikacije in polfinala na 500 metrov. V tretji kvalifikacijski skupini sta bila četrta, zaostala sta za posadkami Slovaške, Srbije in Italije, ter si zagotovila preboj v polfinale. Tudi tam sta veslala uspešno in se z drugim časom svoje skupine, skupno pa petim časom polfinalnih skupin, uvrstila v finale A na 500 metrov. Ta ju čaka v nedeljo.

V kvalifikacijah na 1000 metrov sta veslala kajakaša Jošt Zakrajšek in debitant na tekmah svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah Simon Oven. V drugi kvalifikacijski skupini je Simon Oven zasedel šesto mesto in si zagotovil nastop v polfinalu. Tam je v močni skupini zasedel sedmo mesto in prišel do finala C. Drugo mesto v kvalifikacijah si je priveslal Jošt Zakrajšek, ki je zaostal le za Avstralcem Kenom Wallacem. Tako kot tudi preostali tekmovalci je v polfinalu veslal počasneje in zasedel četrto mesto, kar je bilo premalo za uvrstitev v finale A. V Zakrajškovi polfinalni skupini je daleč najhitrejši čas dosegel Nemec Max Hoff, ki je bil od najbližjih zasledovalcev hitrejši za štiri sekunde. Oven je popoldne nastopil še v kvalifikacijah na 500 metrov, kjer je bil v svoji skupini šesti in si zagotovil mesto v polfinalu, a tam potem ni nastopil.

Anja Osterman, edina slovenska predstavnica na tekmi svetovnega pokala v Milanu, je prvi dan tekmovala na 500 metrov. V peti kvalifikacijski skupini je zasedla peto mesto in si zagotovila mesto v polfinalu. Najhitrejša je bila Avstrijka Yvonne Schuring, druga je bila madžarska tekmovalka v ekipi Srbije Dalma Ružičić – Benedek, tretja pa Švedinja Sofia Paldanius, ki je del zimskega treninga opravila tudi s Špelo Ponomarenko Janić. Polfinalni nastop je Anja Osterman končala na sedmem mestu s sedmimi sekundami zaostanka za Poljakinjo Beato Mikolajczyk. V Milanu jo čaka še preizkušnja na 200 metrov.

V soboto so na programu ženska finala na 500 metrov, moška finala na 1000 metrov, prve tekme v parakajaku ter kvalifikacije in polfinala na 200 metrov.

 

Uradna stran tekmovanja: http://www.milanworldcanoesprint.com/index.php/en/