Kajakaški urnik poln tudi letos

0
427

Ljubljana, 27. januarja (STA) – Najboljši slovenski kajakaši in kanuisti v poolimpijskem letu ne bodo počivali. Poleg tekem svetovnega pokala bo ena važnejših preizkušenj zagotovo evropsko prvenstvo slalomistov v Tacnu med 21. in 26. junijem. Slalomiste v letošnji sezoni čaka še en vrhunec; v drugi polovici septembra bo avstralski Penrith gostil svetovno prvenstvo. Za spustaše bo najpomembnejši tretji teden julija, ko bo v francoskem Chaluxu evropsko prvenstvo, mirnovodaši pa bodo nastopili na sredozemskih igrah v Almeriji (konec junija), evropskem prvenstvu v Poznanu (konec julija) in svetovnem prvenstvu v Zagrebu (konec avgusta).


Kajakaška zveza Slovenije se bo srečala z nekaterimi spremembami v primerjavi s prejšnjimi sezonami, predvsem z novim sistemom oblikovanja strokovnega vodstva, ki ga bodo poslej na največjih tekmah sestavljali trenerji najboljših tekmovalcev. Strokovna ekipa se bo tako oblikovala sprotno, po besedah direktorja reprezentanc Andreja Jelenca pa se ne gre bati, da bi bilo vodstvo v primeru uspehov tekmovalcev iz večjih klubov preštevilčno. Druga pomembnejša sprememba je, da se bodo v ekipo lahko uvrstili tudi tisti, ki odstotkovno ne bodo preveč zaostajali za povprečjem vodilnih treh slovenskih kajakašev (doslej samo za vodilnim). Člani bodo poslej razdeljeni v štiri kakovostne razrede, mladinci pa v tri.


Sicer pa je tudi letošnja sezona podobna lanski, vse tri reprezentance pa so že v polnih pripravah na sezono. Po 1. januarju so za kajakaše začela veljati nova pravila, po katerih je lahko tekmovalni čoln krajši, v korak s časom pa gresta tudi najboljša slovenska tekmovalca Simon Hočevar in Dejan Kralj, ki sta skupaj z nekaterimi priznanimi evropskimi tekmovalci sodelovala pri oblikovanju plovil in sta nov čoln že začela testirati.


V prihodnjih dneh bo večina reprezentantov odšla na priprave v toplejše kraje. Dejan Stevanovič, Dejan Kralj in Uroš Kodelja bodo konec februarja odpotovali na prizorišče letošnjega SP v Penrith, Simon Hočevar pa se bo podal v Francijo, kjer se bo najprej tri tedne pripravljal, potem pa tam odveslal še dve tekmi. Andrej Nolimal je začel sodelovati s Fedjo Marušičem, ki je lani končal kariero, najverjetneje pa bo na priprave odpotoval v Atene, kamor naj bi, če bodo pogojih ustrezni, prišli tudi ostali. Ekipi bi se lahko pridružil še Miha Terdič, ki znova trenira, potem ko je lani izpadel iz reprezentance.


Program priprav za slalomiste, spustaše in mirnovodaše bo KZS letos stal podobno kot lani – približno 18 milijonov tolarjev, ki so jih v večini zagotovili glavni pokrovitelji, s katerimi je zveza podpisala pogodbe za nadaljnje leto, še enkrat toliko sredstev pa bo zahteval tudi tekmovalni program. Glavni cilj za letošnje leto je osvojiti kolajno na EP, ki bo v Tacnu, tudi na SP v Avstraliji pa so cilji podobni. Mirnovodaši naj bi bili v samem vrhu predvsem na sredozemskih igrah, kjer ima Jernej Zupančič Regent možnost za uvrstitev med prvih pet. Jaka Jazbec je dobil posebno dovoljenje in bo letos veslal za italijansko reprezentanco, Antonija Panda pa letos ne bo nastopala, saj ima veliko študijskih obveznosti v Beogradu.


Trije ključni člani reprezentance so trenutno poškodovani. Andrej Nolimal že nekaj časa toži nad bolečinami v hrbtu in zaradi tega ne more stoodstotno trenirati, Nina Mozetič si je na pripravah poškodovala zapestje, tako da ne more veslati in se zato bolj posveča teku in kondicijskim pripravam, Jernej Zupančič Regent pa si je pri smučanju zlomil ključnico in bo odsoten najmanj tri tedne.


S prvo tekmo bodo sezono uradno začeli spustaši, in sicer 9. aprila, ko bodo moči pomerili na izbirni tekmi na Dolinki, teden dni za tem bo sledil še sprint v Solkanu, kjer bo na startu tudi mednarodna zasedba. Mirnovodaši bodo imeli prvo kontrolno merjenje 23. aprila v Zagrebu, tri tedne kasneje bo sledila že prva tekma svetovnega pokala v Poznanu, slalomisti pa bodo imeli 5. junija prvo izbirno tekmo za EP v Tacnu.