Kanuisti srebrni na SP v Riu de Janeiru.

0
579

Slovenski slalomisti na divjih vodah so odlično odprli svetovno prvenstvo na olimpijski progi v Riu de Janeiru. Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič so namreč v napeti ekipni tekmi kanuistov osvojili srebrno kolajno. Ekipa kajakašev, v postavi Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Žan Jakše je bila deveta, kajakašice Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak pa so zasedle 13. mesto.

Slovenski kanuisti že vrsto let sodijo v svetovni vrh, zato so na vsakem tekmovanju med glavnimi favoriti za kolajne v ekipnih tekmah. Tokrat so vlogo upravičili, saj so svojo nalogo opravili zelo dobro, na koncu pa jih je za pičlih 28 stotink sekunde ugnala le zadnja ekipa na startu – ekipa Slovaške. Michal Martikan, Alexander Slafkovsky in Matej Benuš so tako uspešno ubranili naslov prvakov iz lanskega leta. Bron so si priveslali Britanci.

»Dosegli smo lep uspeh. Zadovoljen sem z našo vožnjo. Škoda dotika na progi, brez katerega bi zmagali. To je lepa spodbuda za naprej in dober začetek svetovnega prvenstva. Zadovoljen sem z ekipnim nastopom in upam, da nam bo šlo tekoče naprej tudi v posamičnih nastopih,« je po srebru povedal najizkušenejši član kanuistične ekipe, branilec posamičnega naslova svetovnega prvaka iz leta 2017 Benjamin Savšek.

Zadovoljstva nista skrivala niti preostala člana uspešne ekipe, ki je večkrat stala na stopničkah tudi na evropskih prvenstvih. »Prikazali smo lepo vožnjo. Očitno nam ta proga precej leži. Lepo smo se uskladili, saj smo že navajeni drug drugega,« je povedal Anže Berčič, Luka Božič pa dodal: »Sploh nisem vedel, da je to že peta kolajna. Od prvega leta, ko sem se uvrstil v reprezentanco, smo se dobro ujeli. Nekako nadaljujemo te dobre vožnje. Lani se nam je žal malo polomilo, ampak iz leta v leto se vsi izboljšujemo in to je tudi znak, da kažemo takšne vožnje.«

Lani so se bronaste kolajne na svetovnem prvenstvu v Franciji veselili kajakaši Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Žan Jakše. Tudi letos je bila na startu ekipa v isti postavi, a se jim nastop ni izšel po željah, tako da so na koncu zasedli deveto mesto. Na progi so imeli sicer le en dotik, a je bil zaostanek za vodilno trojico v cilju kljub vsemu prevelik. Zlato so si priveslali Britanci, drugi so bili Poljaki, tretji pa Čehi.

V konkurenci kajakašic so veslale Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak, naveza, ki se že lahko pohvali s kolajnami s svetovnih prvenstev, pa tudi z naslovom ekipnih evropskih prvakinj. Tokrat so se napake na progi v predelu Ria, imenovanem Deodoro, začele že v zgornjem delu proge, tako da so sanje o vnovični kolajni z največjih tekmovanj že kmalu splavale po vodi. Na koncu so zasedle 13. mesto. Zmagale so Francozinje, pred Nemkami in Britankami.

V ekipnih tekmah so se merile tudi kanuistke, kjer pa svojih predstavnic na tem prvenstvu nimamo. Svetovne prvakinje so postale Britanke, druge so bile Čehinje, tretje pa Francozinje.

V sredo bodo na vrsti prve kvalifikacijske vožnje v posamični konkurenci.

 

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/rio-de-janeiro-2018/rankings-results