Kauzer drugi, Kragljeva tretja v Londonu

0
563

Slovenski slalomisti testno tekmo pred olimpijski igrami v Londonu zaključujejo z dvema uvrstitvama na stopničke. Peter Kauzer je v konkurenci kajakašev zasedel drugo mesto, Urša Kragelj pa je bila v konkurenci kajakašic tretja. Jure Meglič, Benjamin Savšek, Eva Terčelj ter Luka Božič in Sašo Taljat so obtičali v polfinalu.


Med kajakaši je Peter Kauzer tekmo končal na drugem mestu, čeprav ni prikazal najbolj bleščeče vožnje. »Rezultatsko sem zadovoljen, z vožnjo pa ne, saj sem spet delal napake. V zgornjem delu je bilo še dobro, potem od osmih protitočnih vrat naprej, pa se mi je začelo podirati. Mislim, da je moj realen čas takšen, kakršnega je danes imel Vavro (Vavrinec Hradilek, op. p.) ali pa še hitrejši. Zadovoljen sem s tem, da sem v polfinalu in finalu odpeljal brez kazenskih sekund, tako da se popravljam tudi v tem delu. Zdaj nas čakajo še štirje dnevi treninga, potem pa gremo na zadnjo tekmo svetovnega pokala,« je povedal Peter Kauzer. Zmagal je Čeh Vavrinec Hradilek, tretje mesto pa je osvojil Francoz Fabien Lefevre. Drugi slovenski kajakaš Jure Meglič je bil 12. in tekmovanje sklenil v polfinalu.


Na stopničke se je uvrstila tudi kajakašica Urša Kragelj, ki je bila nad uvrstitvijo nekoliko presenečena. »Stopničk nisem ravno pričakovala. Videla sem se okrog petega mesta. Se mi zdi, da mi kar uspeva, tako da sem zadovoljna. Sicer sem naredila nekaj napak, izgubila čas, se dotaknila vrat, ampak sem se borila do konca. Proga je kar zahtevna, zato vedno na koncu rečeš, kje vse si izgubil nekaj sekund,« je ob koncu povedala Kragljeva. V polfinalu je nastopila tudi Eva Terčelj, ki pa je svoj nastop zaradi zlomljenega vesla sklenila že v drugih vratih. »Malo me je vrglo iz linije in sem se ujela, potem pa je veslo udarilo ob čoln, tako da mi je počilo in del vesla je odletel. Ne vem točno, kaj se je zgodilo. Včeraj sem rekla, da sem imela več sreče kakor pameti, danes še sreče nisem imela,« je prigodo razložila Eva Terčelj. Zmagala je Nemka Melanie Pfeifer, ki je se v finale uvrstila kot zadnja (s 50 kazenskimi sekundami), drugo mesto pa je osvojila Čehinja Katerina Kudejova.


Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta izvrstno nastopila v kvalifikacijah, v polfinalu nista prikazala enake predstave in zasedla 10. mesto (v finale je napredovalo šest najhitrejših dvojcev). »Ni nama šlo že od starta. Nikakor nama ni steklo. V drugih vratih naju je vrglo preveč iz linije, potem naju je med tretjimi in četrtimi vrati zadržal še val. Vse se je le stopnjevalo. Tudi brez 50 kazenskih sekund bi težko prišla v finale. Sva razočarana, vendar pa je to le ena izmed tekem v sklopu priprav na svetovno prvenstvo, zato ne smeva obupati,« je povedal Sašo Taljat.  Najboljša sta bila trikratna olimpijska prvaka Peter in Pavol Hochschorner s Slovaške, druga sta bila prav tako Slovaka Peter in Ladislav Škantar. Tretje mesto sta osvojila Nemca Becker in Henze.


V konkurenci kanuistov je  v polfinalu nastopil le Benjamin Savšek, saj je Anže Berčič za las obtičal v kvalifikacijah. Zaradi nekaj težav na progi je zasedel 11. mesto. »Na sredini proge me je val potegnil nazaj, dvignilo mi je špico čolna, zato sem udaril vrata. Tam sem izgubil precej časa, sicer pa mi je v zgornjem delu kar šlo. Nisem preveč zadovoljen, saj sem upal na uvrstitev v finale, vendar je konkurenca zelo močna,« je pojasnil Savšek. Najboljši je bil nosilec štirih olimpijskih kolajn Slovak Michal Martikan, drugi je bil Nemec Jan Benzien, tretji pa Francoz Denis Gargaud Chanut.


Slovenska ekipa bo, z izjemo Eve Terčelj, ki bo jutri odpotovala domov, na olimpijski progi v Londonu trenirala do četrtka, nato pa slalomiste čaka še nastop na zadnji tekmi za svetovni pokal v Pragi. Septembra jih čaka še svetovno prvenstvo v Bratislavi.


Fotogalerija:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-8default.asp?s=7&p=71&id=254&u=celo