Kauzer in Hočevar potrdila primat

0
562

Ljubljana, 12. junija (STA) – Kajakaši in kanuisti na divjih vodah so danes v Tacnu opravili še z zadnjo izbirno tekmo za reprezentanco, ki bo med 23. in 26. junijem nastopila na bližnjem evropskem slalomskem prvenstvu na istem prizorišču. Tokratna preizkušnja je štela tudi za državne naslove, ki so si jih priborili Peter Kauzer v kajaku, Simon Hočevar v kanuju, Nejc Višnar in Urban Jarc v dvojcu ter Nina Mozetič pri kajakašicah.


Sicer pa bodo pred domačimi gledalci za evropske naslove tekmovali kajakaši Kauzer, Andrej Nolimal, danes drugi, in Dejan Kralj, ki je tokrat osvojil tretje mesto, ter kanuisti Hočevar, Dejan Stevanovič in Jošt Zakrajšek, ki so današnjo tekmo končali prav v takšnem vrstnem redu. “Nisem si mislil, da bom zmagal prav na vse treh izbirnih tekmah, toda očitno sem dobro pripravljen. Prav tako sem letos tudi bolj konstanten, prej sem namreč delal številne napake, tako da lahko rečem, da so se stvari popravile predvsem v glavi. Zdaj tekmujem sam s seboj, ne več z drugimi. Pred samim EP pa ne bi rad ničesar napovedoval, saj se lahko hitro kaj zalomi,” je dejal Kauzer, za katerega je to prvi državni naslov med člani. Velja omeniti, da sta “evropski” mesti zapravila svetovni prvak izpred dveh let Miha Terdič in lanski olimpijec Uroš Kodelja.


Povsem drugačen “kaliber” je Hočevar, ki se je z novim naslovom približal že številki deset. “Zelo sem zadovoljen z vožnjami, saj so mi uspevale čiste vožnje brez dotikov. Ne vem več, kateri naslov po vrsti je to, vsekakor pa jih je veliko. Gotovo lahko dobro nastopim tudi na EP, toda konkurenca je huda in izenačena, tako da bo zelo težko priti že do finala,” pa je povedal Hočevar, ki je tako kot Kauzer prednjačil na vseh treh izbirnih tekmah na tacenski progi.


Malce v ozadju so kajakašice in dvojci. Pri prvih je bila vseskozi najbolj zanesljiva Nina Mozetič, ki pa ji kljub trem zmagam ni uspelo doseči norme, ki jo potrebuje za nastop v svetovnem pokalu. “Nekajkrat sem bila časovno že znotraj norme, toda delala sem preveč dotikov, tako da mi ni uspelo izpolniti tega cilja. Vsekakor pa sem zelo zadovoljna, da sem po vseh težavah v preteklosti le prišla do naslova državne prvakinje. Na EP bo vse skupaj sicer težje, saj tudi sama proga lahko zelo premeša realnost in želje. Lahko si peti, lahko pa 40.,” je ob krstni lovoriki pojasnila simpatična Primorka, ki je v mednarodni konkurenci tokrat morala priznati premoč sloviti Slovakinji Eleni Kaliski. Med dvojci sta zmagala Rusa Beljajev in Platonov, toda državna krona je pripadla Višnarju in Jarcu.


Pri ženskah bodo na EP sicer nastopile Nina in Nika Mozetič ter Kaja Puhan (po odločitvi strokovnega sveta), pri dvojcih pa poleg Višnarja in Jarca še brata Anže in Jure Janežič ter Blaž Oven in Jure Jaklič. V C-2 prav tako nobena izmed slovenskih posadk ni izpolnila norme za svetovni pokal.


– moški:
– K-1:
1. Peter Kauzer (Slo)                 191,38  (0)
2. Andrej Nolimal (Slo)               192,65  (0)
3. Dejan Kralj (Slo)                    194,92  (0)


– C-1:
1. Simon Hočevar (Slo)              201,98  (0)
2. Dejan Stevanovič (Slo)          205,96  (0)
3. Jošt Zakrajšek (Slo)              211,56  (4)


– C-2:
1. Beljajev/Platonov (Rus)        237,83  (4)
2. Jarc/Višnar (Slo)                   260,29  (8)
3. Janežič/Janežič (Slo)            321,21 (14)
4. Jaklič/Oven (Slo)    &nbsp