Kavzer po napakah ob zmago, Mozetičeva najhitrejša

0
444

Solkan, 16. aprila (STA) – Na tradicionalnem mednarodnem slalomu s kajaki in kanuji na divjih vodah na Soči pri Solkanu je nastopilo 140 tekmovalcev in tekmovalk iz šestih držav. Uvodna preizkušnja nove sezone na progi, ki bo prihodnje leto prizorišče svetovnega mladinskega prvenstva, je bila vsem, tudi slovenskim mojstrom deroče vode in vratc, zelo dobrodošla. Najboljše slalomiste čaka namreč letos kar nekaj velikih tekmovanj, tudi EP v Tacnu in SP v Avstraliji. Pri kanuistih se je zmage veselil Avstrijec Fuchs, Dejan Stevanovič je bil drugi, Simeon Hočevar tretji, Jošt Zakrajšek pa četrti. V konkurenci kajakašev je bil od Slovencev najboljši Uroš Kodelja na petem mestu, pri ženskah pa je zmago slavila Nina Mozetič.


Brzice Soče so glede na začetek sezone, pričakovano povzročale slalomistom kar nekaj preglavic. Tudi postavitev proge Petra Kavzerja in Mihe Brezigarja je bila, z manjšo razdaljo med vratci, za marsikoga hudo zahtevna. Med kanuisti se je na koncu zmage veselil Avstrijec Fuchs, sicer varovanec solkanskega trenerja Jerneja Abramiča, potem ko je uspel ubraniti prednost iz prve vožnje, ko je bil najhitrejši. Na končno drugo mesto se je s šestega, z najboljšim dosežkom drugega nastopa, prebil tekmovalec domačega kluba Dejan Stevanovič, še sekundo pa je ob koncu zaostal Simeon Hočevar. Med kajakašicami je bila kljub štirim kazenskim točkam v prvi in dvema v drugi vožnji prepričljivo najhitrejša Nina Mozetič.


V najštevilčnejši kategoriji med kajakaši je po prvi vožnji vodil član Hrastnika Peter Kavzer, ki pa je v drugo naredil dve hudi napaki, izpustil dvoje vrat in nazadoval proti koncu razpredelnice. Zmagal je Italijan Mateo Pontarolo, izmed slovenskih kajakašev pa je bil najboljši Uroš Kodelja, ki je bil peti. Dejan Kralj je zasedel sedmo mesto.


Hkrati se je na tekmi od aktivne tekmovalne kariere dokončno uradno poslovil domači kajakaški mojster in dvakratni udeleženec olimpijskih iger – Fedja Marušič. Po progi se je spustil z zgodovinskim, kar 40 let starim kajakom solkanske izdelave.