Klasični spust je potekal na Savi Dolinki, sprint pa v Tacnu.

0
348

Na začetku kajakaške sezone 2017 smo že dobili državne prvake v spustu na divjih vodah, ki so se na Savi merili v klasičnem spustu in sprintu na divjih vodah. Poleg državnega prvenstva sta tekmi služili tudi kot prvi izbirni tekmi za sestavo reprezentance. V klasičnem spustu si je naslov državnega prvaka med kajakaši priveslal Simon Oven, v sprintu pa Nejc Žnidarčič. Simon Hočevar je bil najboljši kanuist v obeh disciplinah, prav tako tudi v dvojcu skupaj z Maksom Frančeškinom, med kajakašicami pa si je naslova državne prvakinje v sprintu in klasiki priveslala Ajda Novak.

V soboto so se spustaši na Savi Dolinki potegovali za naslove državnih prvakov v klasičnem spustu, kjer je med kajakaši po 13 minutah, 42 sekundah in 46 stotinkah veslanja do naslova prvaka prišel član Kajak kanu kluba Ljubljana Simon Oven. Le 1,80 sekunde za Ovnom je ciljno linijo prečkal njegov klubski kolega Anže Urankar, tretje mesto pa je osvojil Nejc Žnidarčič. Med kanuisti sta na tekmi prvi mesti sicer zasedla Hrvata Emil Milihram in Tomislav Lepan, a je v razvrstitvi državnega prvenstva slavil sicer tretjeuvrščeni Simon Hočevar. Drugo mesto v državnem prvenstvu si je priveslal njegov brat Matej Hočevar, tretji pa je bil Luka Žganjar. Simon Hočevar je do naslova državnega prvaka prišel tudi v konkurenci dvojcev, kjer je združil moči z Maksom Frančeškinom, druga sta bila Peter Žnidaršič in Luka Žganjar, tretja pa Vid in Maj Oštrbenk. Med kajakašicami je bila najboljša Ajda Novak, druga je bila Eva Alina Hočevar, tretja pa Helena Domanjko.

Dan kasneje so se spustaši v Tacnu borili še za naslove državnih prvakov v sprintu na divjih vodah. Med kajakaši je slavil Nejc Žnidarič, pred Vidom Debeljakom in Simonom Ovnom. Zelo napeto je bilo med dvojci, kjer sta Simon Hočevar in Maks Frančeškin zmagala z vsega dvema stotinkama prednosti pred Luko Žganjarjem in Petrom Žnidaršičem, tretja pa sta bila Vid in Maj Oštrbenk. Tudi v sprintu je bil med kanuisti najboljši Simon Hočevar, drugi je bil Luka Žganjar, tretji pa Juš Javornik. Med kajakašicami je bila tako kot v klasiki najuspešnejša Ajda Novak, druga je bila Lea Novak, tretja pa Eva Alina Hočevar.

V konkurenci mladincev je v klasiki do naslova državnega prvaka med kanuisti priveslal Juš Javornik, za njim pa sta se zvrstila Maj Oštrbenk in Martin Gale. Javornik je bil najboljši tudi v sprintu, drugi je bil Nik Gerčer, tretji pa Maj Oštrbenk. Med kajakašicami je bila v mladinski konkurenci klasičnega spusta najboljša Eva Alina Hočevar, pred Heleno Domanjko in Živo Brglez, v sprintu pa se je na vrh zavihtela Lea Novak, Eva Alina Hočevar je bila druga, Helena Domanjko pa tretja. Med kajakaši je bil v klasiki najboljši mladinec Vid Oštrbenk, drugi je bil Matic Firm, tretji pa Vid Svetina. Slednji je prišel do naslova mladinskega državnega prvaka v sprintu, na drugo mesto je priveslal Vid Oštrbenk, na tretje pa Matic Firm. Državni prvak v sprintu med mlajšimi člani je med kajakaši postal Vid Debeljak, drugi je bil Anže Urankar, tretji pa Tim Novak. Med kanuisti do 23 let je zmagal Luka Žganjar, pred Jušem Javornikom in Nikom Gerčerjem, med kajakašicami pa je bil vrstni red enak kot med mladinkami.

Na ekipni tekmi v klasiki so bili najhitrejši kajakaši prve ekipe KKK Ljubljana Anže Urankar, Simon Oven in Tim Novak, drugi so bili člani tacenskega kluba Vid Svetina, Matic Firm in Gregor Sedeu, tretji pa Ulan Valant, Marko Petek in Haris Vranić, ki so veslali za drugo ekipo KKK Ljubljana. Tudi v sprintu je slavila prva ekipa KKK Ljubljana, v postavi Urankar, Oven, Frančeškin, drugi so bili člani KKK Tacen Svetina, Firm in Sedeu, tretji pa znova Petek, Valant in Vranić. Med mladinci so na vrhu končali Svetina, Firm in Sedeu, pred Petkom, Valantom in Vranćem, tretji pa so bili predstavniki KK Simon Urban Novak, Maks Alič in Jan Gril.

Spustaše nove preizkušnje v klasičnem spustu in sprintu na divjih vodah ter izbirne tekme čakajo že prihajajoči vikend na Vrbasu v Banjaluki.

Rezultati (15. 4. 2017) – klasični spust: http://www.timing-mojstrana.com/?p=2597

Rezultati (16. 4. 2017) – sprint: http://www.timing-mojstrana.com/?p=2604