Kragljeva in Berčič v Tacnu tik pod zmagovalnim odrom.

0
579

V Tacnu se je zaključil prvi finalni dan svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah. Slovenska ekipa je dosegla zelo dobre rezultate, žal pa je zmanjkalo nekaj športne sreče. Anže Berčič in Urša Kragelj sta namreč zasedla četrti mesti in tako za las zgrešila zmagovalni oder. V finalu so nastopili vsi današnji slovenski polfinalisti.

V nič kaj prijetnih vremenskih pogojih, večino dneva je deževalo, so se slalomistke in slalomisti na divjih vodah pomerili v prvih polfinalih in finalih tega tekmovalnega vikenda. Slovenski reprezentanti in reprezentantki v kanuju oziroma kajaku so polfinalno nalogo opravili z odliko, saj so se vsi uvrstili v finale. V finalu nato ni steklo po željah, saj so ostali praznih rok. Nekaj smole sta imela kajakašica Urša Kragelj in kanuist Anže Berčič, ki sta zasedla četrti mesti.

Na zmagovalne stopničke v ženskem kajaku so priveslale Avstrijka Corinna Kuhnle, ki ji tacenska proga izjemno leži, saj je tu osvojila tako naslov svetovne kot evropske prvakinje, Avstralka Jessica Fox in še ena Avstrijka Viktoria Wolffhardt. Urša Kragelj, ki je zasedla četrto mesto, je po nastopu povedala: “Pri drugih protitočnih vratih sem imela veliko izgubo časa. Žal mi je, ampak četrto mesto je današnji izkupiček. Upam, da bom dvignila formo še do La Seu d”Urgella. Pokazala in sestavila sem nekaj dobrih voženj. Veslam dobro, tako da povsem razočarana nisem.”

V finalu je veslala tudi Eva Terčelj, ki je bila osma: “S finalnim nastopom nisem zadovoljna, saj se ni odvil po načrtih. Poskušala sem biti čim hitrejša, imeti hitre linije. Imela sem dotike, napake, predvsem v zadnjem delu, ki je ključen, nisem veslala tako kot sem želela in so bile prevelike izgube za kaj več kot osmo mesto.”

Vse predstavnike smo imeli tudi v finalu kanuistov, kjer pa slovenski kvartet ni uspel ponoviti rezultatov iz kvalifikacij, kjer so zasedli zaporedna mesta med drugim in petim. Tokrat je bil najhitrejši Anže Berčič na četrtem mestu. Po nastopu je povedal: “Zgornji del sem res dobro odpeljal. Čoln je res tekel, napadal sem. V spodnjem delu sem imel nekaj težav z vodo. Potem sem začel paziti na dotike in sem se vozil bolj okoli vratic in sem izgubljal čas. Zato sem bil jezen, ker sem vedel, da bi lahko šlo veliko hitreje. Ampak tako je, tak je šport. Z rezultatom sem zadovoljen, saj je bila proga zahtevna.”

Visoko je ciljal tudi svetovni prvak Benjamin Savšek, ki letos še lovi zmagovalne stopničke. Tik pred ciljem je naredil napako, ko se je skoraj prevrnil, poleg tega je imel še dotik, ki mu je prinesel dodatni kazenski sekundi. Na koncu je bil Savšek peti: “Od domače tekme sem pričakoval več. Želja je bila, da bi se uvrstil na stopničke. Letos sem veliko pozornosti posvečal temu nastopu, ampak se mi v spodnjem delu proge žal ni izšlo. Zadnje kombinacije sem odpeljal slabo, zato sem precej izgubil. Če bi bilo na kakšni drugi progi, bi bil s petim mestom še zadovoljen, na domači progi pa imam grenak priokus.”

Jure Lenarčič je v finalu dosegel sedmi rezultat, Luka Božič pa je bil po veliki napaki v zadnjem delu proge deseti. Zmagal je Nemec Sideris Tasiadis, pred Slovakom Alexsandrom Slafkovskim in rojakom Franzom Antonom.  

V nedeljo bodo na savskih brzicah veslale kanuistke in kajakaši. Slovenske barve v polfinalu bodo zastopale Eva Alina Hočevar, Lea Novak in Nina Bizjak ter kajakaši Peter Kauzer, Žan Jakše, Martin Srabotnik in Niko Testen.

 

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/tacen-2018/rankings-results

                                                                                                              

http://www.slalomtacen.com/