Lansko poletje so se mladi slovenski kajakaši zbrali na dveh kajakaških taborih.

0
587

Lansko poletje so se mladi slovenski kajakaši zbrali na dveh kajakaških taborih. Poleg druženja in poletne zabave je glavni namen takšnih taborov kvaliteten trening in ozaveščanje mladih, tako v smislu ekologije, kot tudi zdravega, športnega načina življenja. 

Prvi je med 25. junijem in 2. julijem potekal v Ankaranu in je bil namenjen tekmovalcem mirnih vod, drugi, namenjen divjevodašem, pa je potekal v Solkanu med 23. in 26 avgustom.

Tabora v Ankaranu se je udeležilo 22 otrok iz treh slovenskih klubov in gostja iz Madžarske. Treningi na vodi so potekali dvakrat na dan. Večinoma se je veslalo v kajakih za mirno vodo. Če so razmere dopuščale, so najhitrejši na enem treningu preveslali okrog 10 km. Vmes seveda ni nikoli manjkalo kopanje. Nekajkrat so se udeleženci usedli tudi v kajake za divjo vodo. Včasih zato, ker je bilo tako lažje ukrotiti velike popoldanske valove, drugič z namenom učenja osnovnih zaveslajev, spet tretjič le za hec. Zelo resno in zavzeto pa so mladi delovali na treningih, ki jih je vodil Jošt Zakrajšek. Nekaj dni je namreč preživel v Ankaranu in radodarno delil svoje bogato znanje in izkušnje mladim nadobudnežem.

V Solkanu se je zbralo 106 otrok iz 8 klubov. Otroci so bili razdeljeni v 11 po starosti in znanju homogenih skupin, za katere sta poleg klubskih trenerjev v okviru svoje študijske prakse skrbela tudi Anže Berčič in Jure Lenarčič.

Poudarek tabora je bil na kajak slalomu. Skupine so večino treninga opravile v kajakaškem centru Solkan, nekaj pa tudi na ostalih primernih odsekih reke Soče (v okolici Srpenice, Trnovega, Kobarida in Tolmina). Kopanje v mrzli Soči, večerni pohod z lučkami skozi kaverne pri Sveti gori, predavanje Andreja Bijukliča o ekstremnem kajakaštvu in preizkušanje skikov so udeležencem še popestrili prijetne počitniške dni v Solkanu.

Besedilo: Stane Klemenc

Foto: Stane Klemenc in Tanja & Simon Hočevar

Več fotografij v galeriji iz Ankarana in Solkana.