Luka Božič četrti v kvalifikacijah svetovnega pokala v Pauju

0
221

Po krajšem premoru se v Franciji ta konec tedna nadaljuje serija tekem za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah. Danes so bile v Pauju na vrsti kvalifikacije, kjer so se slovenski predstavniki dobro odrezali, saj je večina napredovala v polfinale. Luka Božič je bil med kanuisti četrti, Benjamin Savšek pa šesti.

Medtem ko mladinci in mlajši člani v slalomu niso imeli predaha, saj so tekmovali na evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Čeških Budjejovicah, pa so člani danes nastopili prvič po zaključku svetovnega prvenstva v Augsburgu.

V konkurenci kanuistov se je izmed Slovencev tokrat najvišje zavihtel Luka Božič, ki je postavil četrti čas kvalifikacij, za zmagovalcem Francozom Denisom Gargaudom Chanutom je zaostal za sekundo in pol. Blizu je bil Benjamin Savšek, ki je uvodni tekmovalni dan sklenil na šestem mestu. Dvakrat je moral na progo Anže Berčič, saj je bil v prvo 23., a se mu je v drugem poizkusu z devetim časom izšlo in je tudi on napredoval v nedeljski polfinale.

Kot omenjeno, v kvalifikacijah je bil najboljši Francoz Denis Gargaud Chanut, na drugo mesto je priveslal Španec Miquel Trave, na tretje pa še en domačin Mewen Debliquy.

Popoln izkupiček so imele tudi kanuistke, kjer se je že s prvo vožnjo v drugo fazo tekmovanja uvrstila Eva Alina Hočevar, saj je imela 13. čas kvalifikacij. Lea Novak in Alja Kozorog sta mesto med polfinalistkami iskali v drugi vožnji, kjer je Lea Novak nato zasedla drugo mesto, Alja Kozorog pa osmo.

Najhitrejša kanuistka kvalifikacij je bila mlada Slovakinja Zuzana Pankova, letošnja svetovna mladinska prvakinja v tej kategoriji, druga je bila Britanka Kimberley Woods, tretja pa Avstralka Jessica Fox.

Med kajakašicami je Eva Terčelj priveslala na deseto mesto in se v sobotni del tekmovanja uvrstila s prvo vožnjo. Evi Alini Hočevar je napredovanje uspelo s šestim časom druge vožnje, žal pa je v kvalifikacijah obstala Ajda Novak, ki je bila 14. Najhitrejša je bila aktualna evropska prvakinja Eliška Mintalova s Slovaške, drugo in tretje mesto pa sta zasedli Nemki Ricarda Funk in Elena Lilik.

Najboljši čas kvalifikacij med kajakaši je postavil Francoz Titouan Castryck, ki je letos osvojil tako naslov mladinskega svetovnega kot evropskega prvaka. Drugi je bil Švicar Martin Dougoud, tretji pa Čeh Jiri Prskavec.

Zanesljivo se je s 15. časom kvalifikacij v polfinale prebil Peter Kauzer, ki je za 17-letnim Francozom zaostal za tri sekunde. Po prvo vožnji in s 27. rezultatom je napredoval tudi Martin Srabotnik, medtem ko je Ulan Valant nastop na svetovnem pokalu sklenil v kvalifikacijah, s 15. mestom v drugi vožnji. Od polfinala ga je ločila sekunda.

V soboto se svetovni pokal nadaljuje s polfinalnimi in finalnimi vožnjami kajakašic in kajakašev ter kvalifikacijskimi vožnjami na čas v ekstremnem slalomu. Prenos finala bo na TV SLO 2 ob 12. uri.

SPLETNA STRAN: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/pau-2022/