Luka Božič in Sašo Taljat ter Eva Terčelj športniki leta KZS.

0
618

Tekmovalci in tekmovalke Kajakaške zveze Slovenije imajo za seboj še eno odlično sezono. V letu 2014 so osvajali kolajne na svetovnih in evropskih prvenstvih v konkurencah članov, mlajših članov in mladincev, k temu pa so dodali še dobre uvrstitve na tekmah svetovnega pokala. Kandidatov za naslov najboljšega športnika leta Kajakaške zveze Slovenije je bilo veliko, na koncu pa sta naziv prejela Luka Božič in Sašo Taljat – svetovna prvaka iz ZDA, bronasta z EP na Dunaju in tretjeuvrščena v skupnem seštevku svetovnega pokala. Najboljša športnica KZS v sezoni 2014 je Eva Terčelj.

V Tolminu je Kajakaška zveza Slovenije nagradila najuspešnejše tekmovalce v sezoni 2014. Tudi ta je postregla z izvrstnimi rezultati – kot že nekaj let doslej. Zato izbor najboljšega ni bil enostaven, a na koncu sta nagrado za najboljšega športnika KZS prejela Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta v olimpijski disciplini postala svetovna prvaka, na EP sta bila bronasta, poleg tega pa sta osvojila še tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer sta se na stopničke uvrstila na tekmah v Londonu, Ljubljani in Pragi. Božič in Taljat sta prejela tudi priznanje za najboljša tekmovalca na divjih vodah.

»Ta nagrada mi pomeni potrditev, da sva z Luko v tej sezoni dobro tekmovala in si zasluženo priveslala ta naziv,« je ob naslovu najboljšega športnika Kajakaške zveze Slovenije povedal Sašo Taljat, Luka Božič pa dodal: »Končno sva prišla do naziva športnika leta KZS, pa čeprav sva v preteklih letih že bila trikrat svetovna prvaka v spustu, bronasta na svetovnem prvenstvu v slalomu ter večkrat na stopničkah v skupnem seštevku svetovnega pokala. Dokazala sva, da sva vsestranska športnika in da lahko poseževa po kolajnah v več disciplinah, vendar ob močni konkurenci to ni bilo dovolj. Zelo sem vesel priznanja in naziva. Upam, da ni zadnji.«

Najboljša športnica leta in najboljša tekmovalka na divjih vodah je postala slalomistka Eva Terčelj, ki se je z evropskega prvenstva za mlajše člane v Skopju vrnila z dvema kolajnama. V posamični konkurenci kajakašic je zasedla tretje mesto, v ekipni tekmi pa je skupaj z Ajdo Novak in Nino Bizjak postala evropska prvakinja do 23 let. V članski konkurenci je ekipno tekmo svetovnega prvenstva, kjer je veslala skupaj z Uršo Kragelj in Novakovo, končala tik pod zmagovalnimi stopničkami – na četrtem mestu. »Sezona se sicer ni odvila po mojih pričakovanjih in tudi rezultatsko je ne morem uvrstiti med najbolj uspešne. Sem pa naslova najboljše športnice KZS vesela in me opominja, da vendarle ne smem pozabiti tudi na dobre vožnje in uspeh na EP do 23 let, od koder sem se vrnila z dvema medaljama. V letošnji sezoni sem prišla do številnih novih spoznanj in upam, da jih bom v prihodnje znala uporabiti. Cilj v prihajajoči sezoni je najprej čim bolj uspešen trening v pripravljalnem obdobju ter nato realizacija dobrih voženj na tekmah,« je povedala nagrajenka.

Najboljši mladinec leta je Anže Urankar, ki se je z mladinskih olimpijskih iger v Nanjingu vrnil z zlato kolajno. Poleg tega je na članskem svetovnem prvenstvu v spustu skupaj z Nejcem Žnidarčičem in Vidom Debeljakom osvojil naslov ekipnih prvakov v sprintu, v ekipni tekmi kanuističnih dvojcev pa še bron. Izvrstno sezono je zaključil še z dvema kolajnama na mladinskem EP v spustu na divjih vodah, kjer je bil tako med posamezniki kot tudi v ekipni vožnji drugi.

Jošt Zakrajšek je prejel nagrado za najboljšega tekmovalca na mirnih vodah. Najboljši rezultat sezone je sicer dosegel na domači tekmi svetovnega pokala v kajakaškem maratonu, ki jo je gostil Bohinj, kjer je v članski konkurenci zmagal. Na EP v sprintu v Nemčiji je na 5000-metrski razdalji zasedel sedmo mesto, v preizkušnji na 1000 metrov pa je bil 11. S tem je osvojil kvoto za nastop na evropskih igrah prihodnje leto v Bakuju. Na SP v Moskvi je na 5000-metrski razdalji osvojil 11. mesto, na 1000 metrov pa je bil 14.

Najboljša tekmovalka na mirnih vodah za leto 2014 pa je postala Anja Osterman. Primorska kajakašica je na EP do 23 let na 500 metrov zasedla osmo mesto, na 200 metrov pa je bila deseta. Na svetovnem prvenstvu za mlajše člane v madžarskem Szegedu je na prej omenjenih razdaljah dosegla trinajsti mesti. 

Sicer so letos slovenski reprezentanti osvojili kar 19 kolajn s svetovnih in evropskih prvenstev (med člani, mlajšimi člani in mladinci), zlato na MOI v Nanjingu, Nejc Žnidarčič je bil najboljši v skupnem seštevku svetovnega pokala v spustu, Božič in Taljat sta bila v skupni razvrstitvi slalomske serije svetovnih pokalov tretja, poleg tega pa so na svetovnih pokalih v slalomu, spustu, kajakaškem maratonu in v parakajakaštvu Slovenci v sezoni 2014 na odru za zmagovalce stali sedemnajstkrat.

Poleg Luke Božiča in Saša Taljata je na svetovnem prvenstvu v ZDA s srebrom navdušil kanuist Benjamin Savšek, na svetovnem prvenstvu v spustu na divjih vodah sta Peter Žnidaršič in Luka Žganjar postala svetovna prvaka, Blaž Cof in Simon Hočevar sta bila druga, prav tako drugi je bil Nejc Žnidarčič, ekipa kanuistov je na EP v slalomu priveslala do zlata in na SP osvojila bron, na SP v spustu v Valtellini je ekipa kajakašev osvojila naslov prvakov, ekipi dvojcev in kanuistov pa sta bili tretji. Navduševali so tudi mladi. Kajakaš Vid Kuder Marušič je postal svetovni mladinski podprvak v slalomu, Luka Božič je v konkurenci do 23 let prav tako priveslal do naslova svetovnega podprvaka, kajakaš Niko Testen je bil na mladinskem EP drugi, drugo mesto na MEP – le da v spustu, je osvojil tudi Anže Urankar, njegov uspeh je dopolnil Žan Jakše s tretjim mestom, mladinska ekipa kajakašev pa je na istem prvenstvu zasedla drugo mesto.

 

Podrobnejši pregled dobitnikov kolajn v letu 2014 lahko najdete na: https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/uspehi-a-p