Luka Božič in Sašo Taljat v Deep Creeku postala svetovna prvaka!

0
656

Lepši zaključek slalomskega svetovnega prvenstva v Deep Creeku bi si le težko želeli. Primorska naveza Luka Božič – Sašo Taljat je z izvrstnima vožnjama tako v polfinalu kot kasneje v finalu zasluženo priveslala do naslova svetovnih prvakov. To je njuno drugo odličje s članskih svetovnih prvenstev, saj sta bila pred petimi leti v Španiji tretja. Nastopili sta tudi kajakašici Eva Terčelj in Urša Kragelj, ki sta obstali v polfinalu.

Že po uvodnem dnevu finalnih odločitev na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v ameriškem Deep Creeku je bila slovenska reprezentanca navdušena nad uspehi Benjamina Savška in ekipe kanuistov, ki so priveslali do srebra in brona, zadnji dan prvenstva pa so bili nasmeški na obrazih članov slovenske ekipe še večji. Luka Božič in Sašo Taljat sta z izjemno finalno predstavo dopolnila komplet kolajn z zlatom v konkurenci kanuističnih dvojcev. Primorska naveza je ob prihodu v cilj prevzela vodstvo, na vrhu pa sta bila le še Nemca Franz Anton in Jan Benzien, ki sta vodila po polfinalu. Nemca sta na progi naredila napako, ki jima je prinesla 50 kazenskih sekund. Božič in Taljat sta se začela s člani svoje ekipe veseliti naslova prvaka, a kot je v zadnjem času postala praksa, so sledile poizvedbe in pritožbe ekip, tako da je bilo treba na uradno potrditev zlate kolajne znova čakati kar nekaj časa.

Navdušenje nad kolajno je bilo izjemno. »Že včeraj je bil dober odziv na Benijevo kolajno in name, ker sem prišel v finale. Danes bo Facebook poln. Upam, da se doma veselijo. Pokazala sva najboljšo vožnjo letos. Lepo sva peljala in napadala proti cilju, kar je glavno in ključ do dobre vožnje,« je uvodoma povedal Luka Božič.

23-letni kanuist ima za sabo izjemno sezono, saj je odlično nastopal tako v kanuju eno- kot dvosedu. Na evropskih in svetovnih prvenstvih med člani in mlajšimi člani ter na tekmah svetovnega pokala je letos osvojil kar enajst kolajn. »Skozi celotno sezono sva bila dobra, le na eni tekmi nisva bila na stopničkah. Vse upe smo polagali v to svetovno prvenstvo, ki v kajaku največ šteje.«

Težka postavitev vrat na umetni progi v Deep Creeku je slovenskim tekmovalcem pisana na kožo, saj so slovijo kot tehnično odlično podkovani tekmovalci. Tudi tokrat je dober rezultat prinesla dobra taktična odločitev. »Po polfinalu sva videla, kako so veslali ostali v protitočnih vratih. Na koncu smo bili z Dejanom (Testenom, op. p.) že na tem, da bi odveslali podobno, ampak smo se potem odločili drugače. V prvo nisva imela težav, zato sva se odločila, da bova tudi v drugo veslala podobno. Šlo nama je še boljše in hitrejše,« je razložil Božič.

Sedaj ekipo čaka zaslužena zabava ob uspehih te sezone. »Danes bomo z ekipo nazdravili, potem pa oba s Sašem odhajava na dopust za 14 dni. Kakšen večji “žur” doma bo verjetno šele sredi oktobra. Mislim, da so domači veseli in da že pripravljajo kakšen sprejem,« je še dodal Božič, ki bo že v ponedeljek zgodaj zjutraj z dekletom ter Evo Terčelj in Urbanom Jarcem odletel v Kalifornijo.

Bivanje v ZDA bo podaljšal tudi Sašo Taljat, ki je povedal: »Vse je bilo čisto, odpeljala sva brez večjih težav in mislim, da sva zasluženo zmagala. Po polfinalu sva imela dovolj časa za razmislek. Start so prestavili za eno uro, tako da smo res pretehtali vse variante na 19. vratih. Odlično smo se odločili, saj nam je to prineslo zmago. Kakor vem, sva edina odpeljala po levi strani vrat in pridobila kar nekaj časa. Bil sem zadovoljen z vožnjo, ko sva prečkala ciljno črto, seveda moraš pa potem čakati na rezultate, ker vseh tistih stotink in sekund ne poznaš. Zadovoljen bi bil tudi, če bi naju Nemca prehitela, ker sva danes res naredila dobro delo.«

Varovanca Dejana Testena sta priveslala do četrte posamične zlate kolajne s svetovnih prvenstev za slovenske slalomiste, sicer pa tretje v samostojni Sloveniji. Posamičnega zlata so se veselili še dvakrat Peter Kauzer (v sezonah 2009 in 2011) ter Borut Justin in Alenka Bernot v konkurenci mešanih dvojcev, leta 1963. Sicer je to že 31. kolajna slovenskih slalomistov v zgodovini svetovnih prvenstev. Božič in Taljat imata v svoji zbirki odličij že bron s članskega svetovnega prvenstva v La Seu d”Urgellu. »Sigurno sva bolj dorasla v psihičnem pogledu, glede na to, kako startava na tekmi. Tudi sedaj sva startala iz predzadnje pozicije, kar je težko. Fizično sva bolj zrela, imava drugo opremo … Vse je napredovalo v teh petih letih,« je dejal Taljat. Starejši v dvojcu v ponedeljek praznuje 25. rojstni dan. »Nono mi je rekel, preden sem odpotoval sem, da naj si sam priveslam najlepše darilo in res je tako,« je še razkril tekmovalec z Mosta na Soči.

Navdušenja nad dosežkom ni mogel skrivati tudi trener Dejan Testen: »V zadnjih dveh mesecih smo se specifično pripravljali samo za to svetovno prvenstvo. Sredi avgusta smo šli nazaj v bazo, delali smo bazične treninge, kar ni bilo lahko, in stopnjevali do sedaj. Dobro smo prestali prihod v Ameriko, se aklimatizirali in tudi potem skozi teden dobro pripeljali do konca. Na koncu je bilo vse odvisno od ključnih vrat, ki so bile “poker” vrata. Mi smo pač tvegali, šli na vse ali nič, in tokrat se nam je izšlo.«

Srebrno kolajno sta si priveslala Francoza Pierre Picco in Hugo Biso, tretja pa sta bila Slovaka Peter in Ladislav Škantar.

Nastopile so tudi kajakašice. V polfinalu sta nastopili Eva Terčelj in Urša Kragelj, ki pa žal nista prikazali voženj kot sta jih sposobni, tako da sta tekmovanje zaključili v polfinalu. Eva Terčelj je prejela štiri kazenske sekunde in zasedla 18. mesto: »Mislim, da smo sposobne prikazati mnogo boljše vožnje. Zelo sem razočarana. Pričakovala sem več, upala sem, da se mi bo končno sestavilo. To sezono se mi ni. Zadovoljna sem s tem, kako sem se pripravila na tekmo, mislim, da ne bi nič spremenila. Letos se ne znajdem v tekmovalnem ritmu, izbirala sem manj hitre, ampak bolj zanesljive linije, ker se mi zdi, da sem kdaj prej preveč tvegala in me je teplo. Kdaj se ti izide, kdaj ne. Meni se že neki časa ni, ostajam pa optimistična.«

Razočarana je bila tudi Urša Kragelj, ki jo je 52 kazenskih sekund potisinilo na 28. mesto: »Nisem našla sproščenosti, nisem se dobro igrala z vodo, sploh v zgornjem delu, tam sem izgubila največ časa. Potem sem naredila napako in dobila 50 kazenskih sekund, kar sem vedela že na pol poti. Nekako se nisem našla na tej progi oziroma vodi. Ni mi uspelo realizirati tekme. Kot sem rekla po kvalifikacijah je verjetno zahtevna postavitev šla meni v prid, ampak ne v tem polfinalu.«

Še drugo zlato kolajno na tem prvenstvu, bila je prva tudi med kanuistkami, si je priveslala Avstralka Jessica Fox. Z izjemno vožnjo je ponovila uspeh svojih staršev Britanca Richarda Foxa in Francozinje Myriam Jerusalmi Fox, ki sta kolajni na svetovnem prvenstvu v ZDA osvojila leta 1989, ko je prvenstvo gostil bližnji Savage River. Z nekaj manj kot sekundo zaostanka je srebro osvojila Britanka Fiona Pennie, z natanko šestimi sekundami zaostanka pa si je bron priveslala Nemka Melanie Pfeifer.

Prihodnje svetovno prvenstvo bo gostila olimpijska proga v Londonu.