Luka Božič v kvalifikacijah SP tretji, Savšek peti.

0
524

Slovenski kanuisti se tudi na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Londonu niso izneverili tradiciji uspešnih nastopov. Luka Božič je po petem kvalifikacijskem mestu v dvojcu drugi dan SP prišel še višje. Kanuistično preizkušnjo je končal kot tretji. Visoko je bil tudi Benjamin Savšek, ki je uvodni nastop zaključil na petem mestu. Jure Lenarčič in Nina Bizjak sta veslala še v drugi vožnji. Kanuistki Nini Bizjak je uspela uvrstitev v polfinale, saj je bila v drugo peta, Lenarčič pa je bil v drugo 12., kar ni bilo dovolj za napredovanje.

»Moram reči, da me je bilo danes zjutraj kar strah,« je po prvi kvalifikacijski vožnji kanuistov dejal Luka Božič, a strah je bil odveč. Primorski slalomist je namreč z olimpijsko progo opravil odlično in kvalifikacije končal kot tretji, z le 35 stotinkami sekunde zaostanka za Slovakom Matejem Benušem. Pred slovenskega reprezentanta se je uvrstil še Nemec Franz Anton.

Uspešen nastop je prinesel tudi dodatno samozavest, čeprav se je dobro počutil že na zadnjih treningih, kar se je pokazalo tudi ob dobri vožnji. »Nisem delal napak, z izjemo zadnjih desnih protitočnih vrat. Težav nisem imel, mislil sem, da bo težje. Na koncu v cilj niti nisem prišel preveč utrujen, imel sem še rezerve, kar je najbolj pomembno. Čoln mi je lepo tekel, zato sem zadovoljen s to vožnjo. Jutrišnji počitek in le kakšen krajši trening mi bo dobro del za polfinalni vožnji,« je povedal Božič. V soboto ga najprej čakajo vnovične preizkušnje v dvojcu, v nedeljo pa še kanuistična nastopa v posamični in ekipni konkurenci. Ob koncu je nekaj besed namenil še postavitvi vrat: »Proga je kar odprta, nisem pričakoval take postavitve v kvalifikacijah. Zavedam se, da bo polfinalna in finalna proga precej bolj zaprta in bo tam treba pokazati še več.«

Zelo hiter je bil tudi Benjamin Savšek, ki je kljub dotiku in dvema kazenskima sekundama, zasedel visoko peto mesto. »Z vožnjo sem kar zadovoljen, kljub temu da sem naredil dotik. Videl sem, da sem bil dovolj hiter, da sem se brez težav uvrstil v polfinale. Pred startom je bilo nekaj pritiska, ker je to le svetovno prvenstvo in zelo pomembna tekma. Poskušal sem biti čim bolj natančen. Vidim, da sem res hiter. V polfinalu bo treba startati bolj natančno kot zdaj, brez kazenskih sekund. Z lepo vožnjo bom, upam, napredoval.«

Na startu kanuistov je bil tudi Jure Lenarčič, ki pa se mu je uvrstitev po prvi vožnji izmuznila. Z dvema kazenskima sekundama in zaostankom dobrih petih sekund za vodilnim Benušem je bil 23., napredovalo pa je 20 najhitrejših po prvi vožnji. V drugo je s progo opravil brez kazenskih sekund, a tudi to ni zadostovalo za uvrstitev v polfinale. V drugi vožnji je bil 12. Za desetim mestom je zaostal za 29 stotink sekunde.

Pogumno se je z brzicami proge v Lee Valleyju spopadla tudi kanuistka Nina Bizjak. V prvi vožnji je veslala dobro, z izjemo velike napake, zaradi katere se je prevrnila in tudi, kot se je izkazalo kasneje, izpustila iz rok odlično priložnost za neposredno uvrstitev v polfinale. Ob koncu prve vožnje je bila namreč 17., po prvem nastopu pa je napredovalo 15 najhitrejših kanuistk. Od 15. mesta jo je ločilo osem desetink sekunde. »Naredila sem veliko napako takoj pod mostom. Prevrnila sem se in izgubila nekaj časa. Ostali del proge sem odpeljala dobro. Glede na to, kako malo treninga sem imela na tej progi – pred dvema tednoma sem se na EP namreč šele kvalificirala za to SP – sem zadovoljna s tem, kar sem pokazala zdaj. Proga pusti kar velik vtis, tako kot ostale olimpijske proge. Postavitev vrat ni tako težka, je pa zahtevna voda, tako da lahko povzroči veliko težav, tako kot meni,« je po premiernem nastopu na članskih svetovnih prvenstvih povedala Nina Bizjak.

V drugi vožnji, kjer je znova startalo kar nekaj odličnih kanuistk, ki se jim je prva vožnja ponesrečila, je bila primorska kanuistka uspešna. Sicer je naredila napako v spodnjem delu proge, ki ji je znova vzela nekaj dragocenega časa, a igra stotink se je na koncu obrnila v njen prid. V drugi vožnji je bila peta in tako ujela mesta, ki so vodila v polfinale. Najboljši kvalifikacijski rezultat med kanuistkami je pripadel Britanki Kimberley Woods, druga je bila Čehinja Katerina Hoškova, tretja pa Avstralka Jessica Fox.

Jutri se bodo na brzice prvič na tem prvenstvu podali še kajakaši. V kvalifikacijah bodo nastopili tudi trije Slovenci – Peter Kauzer, Janoš Peterlin in Simon Brus.

Rezultati v živo: http://canoeliveresults.com/

Uradna stran prvenstva: http://london.worldchampionships.events.slalom.canoeicf.com/home