Luka Božič v Tacnu do druge zmage na tekmah svetovnega pokala.

0
566

S finalnimi vožnjami kanuistk in kanuistov se je na tacenski progi zaključila tekma svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah. Do zmage, svoje druge na tekmah svetovnega pokala, je priveslal Luka Božič, ki je bil več kot sekundo in pol hitrejši od vseh tekmecev. Benjamin Savšek je bil šesti, Jure Lenarčič pa deveti. Med kanuistkami je Alja Kozorog zasedla peto mesto, Lea Novak pa je bila sedma.

V prav zadnjem finalu tekmovalnega konca tedna na Savi je za zmago poskrbel Luka Božič, ki je tako na domači progi prisluhnil Zdravljici. Po zmagi v petkovih kvalifikacijah in tretjem rezultatu polfinala je Luka Božič v odločilni vožnji prikazal največ izmed vseh tekmovalcev na startu. Na koncu je bil 1,64 sekunde hitrejši od Francoza Nicolasa Gestina ter 2,07 sekunde od še enega Francoza Julesa Bernardeta.

Po zmagi je 29-letni Primorec povedal: “Nisem pričakoval, da bo tako posebno doma. To je moja prva zmaga v Tacnu na tako pomembni tekmi kot je svetovni pokal. Kljub temu, da tribune niso polne, so me prevzeli posebni občutki. Res sem vesel, da mi je danes uspelo, da sem za konec sezone spet prikazal najboljšo predstavo. Zbrati se mi ni bilo težko. Imel sem nekaj težav z manjšo poškodbo, ki jo bom dokončno saniral po koncu sezone. Največ sem se ukvarjal s tem, ampak mislim, da sem bil danes izjemno pripravljen.”

Božič, ki se sicer lahko pohvali s številnimi kolajnami z največjih tekmovanj tako v kanuističnem enojcu kot dvojcu, je doslej v svetovnem pokalu zmagal enkrat, in sicer na finalni tekmi sezone 2018 v La Seu d”Urgellu.

Resno je Božičevo zlato kolajno ogrožal Benjamin Savšek, ki je startal kot predzadnji, a je v spodnjem delu proge storil napako, zaradi katere so se zvrstili še dodatni dotiki, in možnost za kolajno je splavala po vodi nekaj deset metrov pred ciljem. Na koncu je bil šesti. “V zgornjem delu mi je res lepo teklo, v spodnjem delu sem poskušal še malce iztisniti, pa me je potegnilo v rolco in sem padel iz prave linije. Vedel sem, da je napaka precejšnja in je nisem mogel popraviti. Tam se mi je vožnja čisto zalomila. Vedel sem, da razplet ne bo dober,” je povedal Savšek.

V zadnjem delu proge se je zalomilo tudi Juretu Lenarčiču, ki je dosegel deveti rezultat tekme. Tako je pojasnil, kaj se je zgodilo: “Malenkost pred devetnajstimi vrati se mi je voda malenkost spremenila pod veslom. Tam, kjer ne bi smel, sem izgubil nekaj hitrosti, reševal sem kolikor sem vedel in znal, žal to ni bilo dovolj dobro, tako da sem se prevrnil.”

Med kanuistkami sta v finalu veslali obe slovenski predstavnici. Na koncu je bila Alja Kozorog peta, lani je na svetovnem pokalu v Tacnu dosegla uspeh kariere s četrtim mestom. Višjo uvrstitev so ji tokrat odnesli trije dotiki oziroma šest kazenskih sekund: “Lotila sem se zelo napadalno, poskušala sem biti hitrejša od ostalih deklet. Želela sem si dobrega rezultata, ampak sem zaradi tega naredila preveč dotikov. Čas je bil dober, ampak kot sem rekla, bilo je preveč napak.”

Po polfinalu je bila v še boljšem položaju Lea Novak, ki je imela tretji čas, a v zadnji vožnji tekmovanja ni uspela ponoviti uspeha: “S polfinalno vožnjo sem res zadovoljna, v finalu pa se mi ni izšlo po načrtih. Verjetno zaradi treme in nekaj neizkušenosti, tudi voda je bila nekoliko drugačna, je pa to zagotovo dobra izkušnja za naprej.”

V tekmovalnem koledarju je za november predvidena še ena tekma svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah, in sicer v francoskem Pauju.