Martin Albreht v Augsburgu za las za finalom.

0
323

Slovenska slalomska reprezentanca prvi dan finalnih odločitev na tekmi svetovnega pokala v Augsburgu ni dosegla takšnih rezultatov, kot smo jih bili vajeni v zadnjih nekaj sezonah. Še najbližje finalu je bil kajakaš Martin Albreht, ki je zasedel 12. mesto. Kanuistka Alja Kozorog je bila 15., med kanuisti, ki so se v zadnjih sezonah konstantno uvrščali med najboljše, pa je bil najvišje uvrščen Luka Božič, ki je bil 17. Berčič je bil 22., Savšek pa 29.

Finalna tekma svetovnega pokala v sezoni 2014, ki jo ta konec tedna gosti olimpijska proga v Augsburgu, slovenski ekipi ne bo ostala v najlepšem spominu. Prvi dan finalnih odločitev se nobenemu izmed polfinalistov ni uspelo prebiti v finale, torej med najboljšo deseterico. Še najbližje uspehu je bil kajakaš Martin Albreht, ki je zasedel 12. mesto. »Vožnja mi je uspela dobro, za razliko od kvalifikacij sem precej več tvegal. Pridobival sem na pomembnih delih, nikjer nisem izgubil preveč časa, razen na cikcaku, kjer bi moral popraviti še nekaj stvari.«

Albreht je bil sprva uvrščen na enajsto mesto, slovenska ekipa pa je vložila poizvedbo na vožnjo enega izmed tekmovalcev, ki je bil uvrščen med najboljših deset. Pritožba ni obrodila sadov, pripetilo se je celo naprotno. Pritožbe so vložile tudi druge ekipe, ki so pripomogle k temu, da so francoskemu tekmovalcu odvzeli kazenske sekunde, tako da je napredoval v finale, Albreht pa se je pomaknil na 12. mesto. »To me zelo moti. Že dve leti sem zraven, pa je na tekmah svetovnega pokala po polfinalih in finalih podobna zgodba. To se mi zdi nepotrebno. Tekmo sem spremljal od konca mojega nastopa in lahko rečem, da je bila pritožba, ki jo je vložila naša zveza, upravičena in bi ji morali ugoditi,« razočaranja ni skrival Albreht. Zmago si je priveslal nemški kajakaš Sebastian Schubert, drugi je bil Britanec Joseph Clarke, tretji pa Francoz Mathieu Biazizzo.

V skupnem seštevku svetovnega pokala je Albreht zasedel 10. mesto, Simon Brus je bil 29., Janoš Peterlin 41., Peter Kauzer z le enim nastopom pred poškodbo 84., Martin Srabotnik 100., Vid Kuder Marušič pa 106. Zmagal je Nemec Schubert, pred Čehom Vitom Prindišem in rojakom Hannesom Aignerjem.

Precej pa so za rezultatskimi pričakovanji zaostali kanuisti. Tekma je bila še posebej pomembna za Benjamina Savška, ki je zasedal drugo mesto v skupnem seštevku. Tokratni nastop je bil najslabši v letošnji sezoni, saj je s šestimi kazenskimi sekundami zasedel 29. mesto. S tem je po vodi splavala tudi lepa priložnost za visoko uvrstitev v skupnem seštevku svetovnega pokala. »Ni bilo najlepše. Čoln mi je še kar tekel, kazenskih sekund pa je bilo preveč. Nisem zadovoljen, ker vožnja ni bila čista. V četrtih vratih sem naredil dotik, potem pa sem začel hiteti. Naredil sem še dve napaki. Izpadel sem iz finala, zato sem zelo razočaran. Na vseh tekmah skozi sezono sem sem se dobro držal, zdaj pa se je vse podrlo, kot kocke. Čaka me še svetovno prvenstvo, tam bom poskušal odpeljati lepo,« je povedal Savšek in nadaljeval: »Bil sem dobro pripravljen. Bolj bi moral biti previden glede kazenskih sekund. Startal sem na polno, potem pa sem imel dotike. Tega ne bi pripisoval formi, saj sem se na tekmo dobro pripravil. Ni se izšlo. Cilj je bila uvrstitev v finale, zato sem startal bolj napadalno. Bilo je nekaj več pritiska, ker bi se moral uvrstiti v finale, pa ni šlo.«

Luka Božič, 17. v tokratnem polfinalu, je veslal zelo dobro, do napake, ki ga je oddaljila od finala: »Sem kar zadovoljen. Pokazal sem, da sem blizu najboljšim, najbolj pa sem pokazal sebi, da zmorem priti med najboljše. Zadnje čase sem imel v C1 veliko vzponov in padcev. V današnji vožnji sem naredil veliko napako na koncu, kar me je stalo finalnega nastopa.«

Anže Berčič je bil 22. Zmagal je Francoz Denis Gargaud Chanut, drugi je bil Britanec David Florence, tretji pa Slovak Matej Benuš. V skupnem seštevku svetovnega pokala se je veselil Slovak Michal Martikan, drugi je bil Florence, tretji pa Benuš. Benjamin Savšek je z drugega zdrsnil na peto mesto, Berčič je bil 8., Božič 16., Jure Lenarčič, ki je nastopil le na tekmi v Španiji pa 37.

S prikazanim v današnjem polfinalu je lahko kar zadovoljna tudi mlada kanuistka Alja Kozorog, ki ji sicer ni uspela tako lepa vožnja kot v petkovih kvalifikacijah, a je s 15. Mestom vseeno zabeležila lep rezultat v svetovnem pokalu. »Ni šlo vse po načrtih. Proga je težja kot včeraj, zato sem vedela, da ne bo tako tekoče. V prvih desnih protitočnih vratih me je vrelec zabil, tako da me je zmedlo in sem se v nadaljevanju težko zbrala. Sem pa prišla do konca. Sem kar zadovoljna. Skozi celotno sezono kažem, da sem v kanuju napredovala v primerjavi z lanskim letom. Drugo leto bom še boljša. Manjka mi še sestava vseh posameznih elementov v celoto,« je povedala kanuistka.

Z veliko prednostjo šestih sekund si je zlato priveslala Britanka Mallory Franklin, druga je bila Avstralka Rosalyn Lawrence, tretja pa Čehinja Katerina Hoškova. Te tri tekmovalke so bile tudi najboljše v letošnji sezoni svetovnega pokala. Zmagala je Čehinja, pred Avstralko in Britanko. Alja Kozorog je bila 23., Nina Bizjak pa 33.

V nedeljo sledijo še preizkušnje kajakašic in dvojcev. V polfinalu bodo veslali kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj ter Luka Božič in Sašo Taljat v dvojcu.