Mednarodna kajakaška zveza za sezono 2023 pripravlja spremembe

0
350

Ob izteku leta 2022 je Mednarodna kajakaška zveza (ICF) sporočila, da prihodnja sezona, ko se bodo tekmovalke in tekmovalci potegovali za olimpijske kvote, prinaša spremembe v tekmovalnem programu.

Zaenkrat še niso razkrili vseh podrobnosti, je pa jasno, da bodo v slalomu vpeljali precejšnjo spremembo. Nedeljski del programa bo namreč posvečen le kajakaškemu krosu – tako so po novem poimenovali disciplino, ki je do sedaj nosila ime ekstremni slalom. Disciplini, ki bo leta 2024 prvič del olimpijskega programa, bodo tako namenili več pozornosti, hkrati pa tudi razbremenili tekmovalke in tekmovalce, ki nastopajo v več kategorijah.

Do sedaj so bile v petek na sporedu kvalifikacije klasičnega slaloma v vseh štirih kategorijah, v soboto so sledile polfinalne in finalne vožnje kajakašic in kajakašev ter kvalifikacijske vožnje na čas v kajakaškem krosu, v nedeljo pa še polfinale in finale kanuistk in kanuistov ter tekme na izpadanje v kajakaškem krosu.

Kot kaže bosta v letu 2023 prvi finalni preizkušnji na sporedu že v petek, drugi v soboto, v nedeljo pa bodo potekale preizkušnje v kajakaškem krosu.

»Upamo, da bo petkov finale razbremenil športnike, ki zdaj tekmujejo v treh disciplinah – kajaku, kanuju in kajakaškem krosu. In s tem, ko je v nedeljo kajakaški kros edini dogodek, predstavljamo to vznemirljivo disciplino pred njenim olimpijskim debijem leta 2024. Prepričani smo, da se bodo ljubitelji športa, ki še niso odkrili te discipline, hitro zaljubili v našo ponudbo,« je ob tem povedal Jean-Michel Prono, predsednik odbora za slalom na divjih vodah pri ICF.

Tudi v sprintu na mirnih vodah bo del final na sporedu že v petek, v nedeljo popoldan pa želijo večji poudarek in pozornost nameniti tekmam na 5000 metrov. Toshi Furuya, predsednik odbora za sprint na mirnih vodah, je povedal: »V letu 2023 bo glavni poudarek večine naših vrhunskih športnikov osredotočen na kvalifikacije za Pariz, zato smo oblikovali razpored tekem tako, da bi povečali izpostavljenost teh izjemnih tekmovalcev. Prav tako želimo dati večji poudarek tekmam na 5000 metrov in še povečati njihovo priljubljenost ter pokazati, da bi bila 5000-metrska tekma zanimiva tudi za olimpijski program.«

Več podrobnosti, katera finala bodo na sporedu že v petek, v tem trenutku še niso razkrili.