Mia Medved deseta na 1000 metrov, Špela Ponomarenko Janić in Medved-Šmit popoldne do nedeljskega finala A

0
355

Za slovensko reprezentanco v sprintu na mirnih vodah v Duisburgu je uspešen dan. Mia Medved je z desetim mestom na 1000 metrov prišla do najboljše uvrstitve na članskih prvenstvih doslej, mladi dvojec Manfreda – Pikon je bil 13. na 1000 metrov, odličen pa tudi v polfinalu na 500 metrov, v nedeljski finale A pa so se uvrstili Špela Ponomarenko Janić na 200 metrov in Mia Medved – Rok Šmit v mešanem dvojcu na 500 metrov.

Predzadnji dan svetovnega prvenstva v sprintu na mirnih vodah v Nemčiji je slovenski ekipi prinesel kar nekaj zadovoljstva s prikazanimi nastopi, predvsem mlajši del ekipe je dokazal, da lahko v prihodnjih sezonah poseže visoko.

A začnimo pri naši najizkušenejši tekmovalki Špeli Ponomarenko Janić, ki smo jo v soboto na progi videli dvakrat. Špela, ki se v zadnjih dveh dneh spopada z nekaj zdravstvenimi težavami, je dopoldne najprej nastopila v finalu C na 500 metrov, kjer pa ni veslala na vso moč, saj je že bilo jasno, da olimpijske kvote ne bo mogla osvojiti, tako da je hranila moči za popoldanski polfinalni nastop na 200 metrov. V finalu C na 500 metrov je tako osvojila osmo mesto, skupno 26., precej boljše pa se je razpletlo na najkrajši razdalji.

Primorka je namreč v svoji polfinalni skupini v cilj prišla kot druga ter tako brez težav napredovala v nedeljski finale A na 200 metrov. “Vesela sem, da sem se uspela uvrstiti v jutrišnji finale. Današnje čase je nesmiselno primerjati, saj je jutri nova tekma, vse se bomo postavile na start in poskušale odveslati še hitreje kot danes. Tekma je bila kar dobra. Mislim, da jutri lahko še malo dodam in sem še malo hitrejša. Dve sta, ki odstopata, ostale pa smo izenačene. Jutri bo vlogo odigrala sreča in tista, ki bo najboljše ujela start in najboljše odveslala do cilja, bo ujela to tretje mesto. 200 metrov je tista moja disciplina, ki jo imam rada že od vsega začetka. Tu ni taktiziranja. Startaš in veslaš čim boljše do cilja. Želim si dobrega rezultata,” je povedala Špela Ponomarenko Janić.

V finalu A kajakašic na 500 metrov je slavila Novozelandka Lisa Carrington, druga je bila Danka Emma Aastrand Jorgensen, tretja pa Madžarka Tamara Csipes.

Še en izkušeni slovenski tekmovalec Jošt Zakrajšek je tokrat veslal v finalu D kajakašev na 1000 metrov, kar je bilo manj od njegovih želja, a vseeno je bil po prikazanem v današnjem nastopu zadovoljen: “Seveda si želim tekmovati v A in B finalu. Dokler bom prepričan, da sem lahko uvrščen vsaj v zgornjo polovico B finala, bom tekmoval. Danes sem žal veslal v D finalu, ampak na koncu, lepo je zmagati v finalu. Čeprav je bil D finale, sem bil v cilju srečen. Tekmovalci iščemo te občutke, ko si prvi, povsem drugačni so, kot če si osmi. Pred startom sem imel nekaj težav z motivacijo, da se motiviram za D finale, a sem si rekel, da moram slediti pravilu, če si dober, boš zmagal tudi na vaški tekmi. Tik pred startom sem se odločil, da grem po zmago in dobre občutke, ki jih potrebujem za naprej.”

Naslova svetovnega prvaka na 1000 metrov se je veselil Portugalec Fernando Pimenta, drug je bil Madžar Adam VArga, tretji pa Nemec Jakob Thordsen.

V zadnjih letih Zakrajšek več uspehov dosega na 5000 metrov, v disciplini, ki je na sporedu prav ob koncu nedeljskega programa. “V zadnjih letih imam v tej disciplini boljše, pravzaprav zelo dobre rezultate. Veselim se starta. Mislim, da bo v prvem in drugem obratu zelo velika selekcija. Enako bo tudi na prenosih, saj so naredili zelo ozko progo. Vse to pa lahko ponudi lepo priložnost,” je zaključil Zakrajšek.

Odličen tekmovalni dan je za mladima Matevžem Manfredo in Anžetom Pikonom. Dvojec, ki skupaj vesla šele od letos in katerega glavni cilji sezone so bili v konkurenci do 23 let, je v debiju med člansko konkurenco in elito svetovnega sprinta na divjih vodah prikazal odlične nastope in nakazal, da bo prihodnost slovenskega sprinta lahko svetla.

Zjutraj sta Manfreda in Pikon veslala v finalu B na 1000 metrov, kjer sta bila četrta, skupno 13. V finalu A sta zlato kolajno osvojila Pedro Vazquez Llenin in Inigo Pena, srebro Madžara Bence Vajda in Tamas Szantoi Szabo, bron pa Nemca Anton Winkelmann in Leonard Busch.

Popoldne je primorsko-gorenjski dvojec veslal še v olimpijski 500-metrski disciplini, kjer je bila na startu sama elita tega športa. Na prvem članskem svetovnem prvenstvu sta bila zelo blizu uvrstitvi v finale B, zmanjkala je manj kot sekunda, tako da ju bomo v nedeljo spremljali v finalu C.

“Tekma je bila naporna. Dobila sva zahtevno skupino. Po mojih občutkih je bila to najina najboljša tekma sezone in zelo sem zadovoljen, kako sva jo odveslala. Na polovici sva že imela občutek, da bo morda dovolj za A ali B finale, a v zadnjih sto metrih nama je zmanjkalo malo energije, padla je hitrost. Zdaj je, kar je,” je povedal Manfreda.

Mlada tekmovalca sta tokrat prvič dobila priložnost nastopa med člansko smetano kajaka na mirnih vodah, predvsem z namenom nabiranja izkušenj za prihodnost. V tako močni konkurenci so izkušnje zelo pomembne. “To naju razlikuje. Midva veslava skupaj šele prvo leto, ostali veslajo skupaj že več let in so tudi starejši. To je bila najina najboljša tekma sezone, lahko sva vesela. Naslednje leto pa bo seveda boljše,” je ob tem povedal Pikon.

Povsem ob koncu tekmovalnega dne sta se na progo še drugič danes podala Mia Medved in Rok Šmit. Oba sta dopoldne veslala v posamičnih finalih, popoldne pa v polfinalu mešanega dvojca na 500 metrov. V tej disciplini sta zelo dobro veslala že na svetovnem pokalu v Szegedu, v borbi za kolajno pa bosta tudi na svetovnem prvenstvu. V polfinalni skupini sta bila namreč druga ter tako brez težav prišla do finala A.

“V dvojcu se počutiva zelo dobro, zato sva ciljala na A finale, saj sva vedela, da sva tega zmožna. Vse se je poklopilo in jutri bova tekmovala v A finalu. Z razmerami se nikoli ne obremenjujeva, saj je to šport in nanje ne moreva vplivati. Jutri bova odveslala najboljše, kar lahko, ne glede na to, kako bo pihal veter. Sva med lažjimi dvojci, tako da nama bolj ustreza veter v hrbet. Pomagalo bi nama, da bi ostal veter, kakršen je bil danes,” je povedala Mia Medved.

Rok Šmit pa je dodal: “Pričakovala sva dvoboj s španskim dvojcem. Že v kvalifikacijah sta prikazala zelo hitro vožnjo. Zelo dobro sva odveslala, potrudila sva se, tako da sva zadovoljna z najino predstavo.”

Že dopoldne je Mia prišla do svojega najboljšega rezultata na članskih svetovnih prvenstvih. V cilj finala B kajakašic na 1000 metrov je priveslala kot prva, čeprav sta njeni glavni disciplini 500 in 200 metrov. Z zmago v finalu B je prišla do končnega desetega mesta. Zmagala je Avstralka Alyssa Bull, druga je bila Poljakinja Justyna Iskrzycka, tretja pa Madžarka Eszter Rendessy.

V finalu C kajakašev na 200 metrov pa se je Rok Šmit uvrstil na šesto mesto, skupno 24. Svetovni prvak na najkrajši razdalji je postal Litovec Arturas Seja, drugi je bil Gruzijec Badri Kavelašvili, tretji pa Španec Carlos Garrote.

Zadnji dan prvenstva bomo spremljali štiri slovenske nastope. Najprej bosta v finalu C na 500 metrov veslala Matevž Manfreda in Anže Pikon, sledi finale A Špele Ponomarenko Janić na 200 metrov ter dvojca Mia Medved – Rok Šmit na 500 metrov, prav v zadnji tekmi prvenstva, moškem kajaku na 5000 metrov, pa bo veslal Jošt Zakrajšek.

Uradna stran prvenstva (rezultati, spletni prenos): https://www.canoeicf.com/canoe-sprint-world-championships/duisburg-2023

SLOVENSKA REPREZENTANCA

Špela Ponomarenko Janić: K1ž 200 m, K1ž 500 m

Mia Medved: K1ž 1000 m, K2 mešano 500 m (z Rokom Šmitom)

Jošt Zakrajšek: K1m 1000 m, K1m 5000 m

Rok Šmit: K1m 200 m, K1m 500 m, K2 mešano 500 m (z Mio Medved)

Matevž Manfreda in Anže Pikon: K2m 500 m, K2m 1000 m

PROGRAM PRVENSTVA (discipline s slovenskimi tekmovalci):

Nedelja, 27. 8.

Finale A, B: K1ž 200 m

Finale A, B, C: K2m 500 m

Finale A, B: K2x 500 m

Finale: K1m 5000 m

Celoten program prvenstva lahko najdete na uradni strani.