Mia Medved in Simon Oven državna prvaka na 5000 metrov

0
164

V Brežicah so danes organizirali državno prvenstvo na 5000 metrov, ki bi sicer moralo potekati že pretekli konec tedna, a so ga odpovedali zaradi neugodnih vremenskih razmer. Naslova državnih prvakov sta si priveslala Mia Medved med kajakašicami in Simon Oven med kajakaši.

Primorska kajakašica Mia Medved je suvereno zmagala v konkurenci članic na 5000 metrov. Za progo je potrebovala 23 minut in pol, dobri dve minuti manj od najbližjih zasledovalk. Na drugo mesto se je uvrstila domačinka Naja Pinterič, sicer slalomistka na divjih vodah, tretja pa je bila Hana Bedrnjak.

Po osvojenem naslovu državne prvakinje je Mia povedala: »Zadovoljna sem, čeprav je bila konkurenca nekoliko slabša, tako da sem se morala motivirati na svoj način. Pred nami so startali fantje, tako da sem imela vsaj njih pred sabo in sem jih lahko lovila. Bilo je dobro, tudi vremenske razmere so bile dobre.«

Ob koncu meseca sprinterje na mirnih vodah čakajo izbirne tekme na Bledu, pred njimi pa še tekme v tujini. »Naslednji vikend potujemo v Milano, kjer imajo izbirne tekme Italijani in bomo videli, kakšna je forma. Glede izbirnih tekem se fokusiram nase, ne bom se obremenjevala z drugimi. Želim dokazati, da lahko veslam najboljše kot lahko in da vidim, ali sem od lani kaj napredovala,« je še dodala Mia.

S precejšnjo prednostjo je v cilj med kajakaši prišel tudi Simon Oven, ki je za pet kilometrov dolgo progo potreboval 20 minut in dobrih 40 sekund.  Moška tekma je postregla s kar nekaj drame, saj se je Jošt Zakrajšek nesrečno zapletel v ribiški laks, tako da je zaradi tega izgubil kar precej časa in bil na koncu z veliko jeze drugi. Na tretje mesto je prišel mladinec Jure Kragelj.

»Začetek sezone je kar dober. Sicer sem imel nekaj sreče, oziroma Jošt je ni imel, saj je zapel v ribiški laks. Škoda, da se je to zgodilo, da se nisva mogla udariti vse do cilja. Z veslanjem sem zadovoljen, čeprav je v tem trenutku kar zahtevno, ker precej menjamo čolne, iz spustaškega v mirnovodaškega in obratno, zaradi česar so stalno različni občutki. Počutim se dobro. Moja glavna disciplina je še vedno spust, kar se mirnih vod tiče, pa bomo videli na izbirnih tekmah, kako bo in kako bo šlo v kajakaškem dvojcu,« je po tekmi povedal Oven.

Juretu Kraglju, ki je bil tretji v absolutni konkurenci, je pripadel naslov državnega prvaka na 5000 metrov med mladinci, kjer sta se mu na odru za zmagovalce pridružila še drugouvrščeni Andrej Korošec in tretji Santiago Leban Parada. Med mladinkami je zmagala Naja Pinterič, pred Hano Bedrnjak in Evo Plesničar.

V konkurenci deklic so prva tri mesta osvojile Lara Carapinha, Tia Čušin in Ana Mikelj, med dečki pa so na zmagovalne stopničke priveslali Žiga Vižintin, Jaša Malnič in Nejc Leskovec Kankaraš.

Nastopili so tudi veterani, kjer je bil najhitrejši Matjaž Avšič, drugi je bil Hrvat Željko Petrić, tretji pa Boris Irt. V razvrstitvi DP je bil najboljši Avšič, drugi je bil Irt, tretji pa Đorđe Mihajlović.

Rezultati: https://kajak-zveza.si/razpisi/drzavno-prvenstvo-5000-m-brezice-8-4-2023/