Mladi sprinterji uspešni v Brandenburgu.

0
373

Nemški Brandenburg je ta konec tedna gostil 27. veliko brandenburško regato, ki je privabila številne mlade tekmovalce in tekmovalke tako iz Nemčije kot tudi iz drugih držav, med drugim iz Švice, Danske, Poljske, Hrvaške in Slovenije. Naši mladi predstavniki so se v močni in predvsem številčni konkurenci dobro odrezali in se iz Nemčije vračajo z več kolajnami.

Kako priljubljena je sedaj že tradicionalna brandenburška regata, pove podatek, da so v treh tekmovalnih dneh izvedli več kot 360 startov skupin, od kvalifikacijskih do polfinalnih in finalnih na 200-, 500-, 1000-, 2000-in 5000-metrskih razdaljah.

Za zmago med kajakaškimi dvojci na 200 metrov sta v svoji starostni kategoriji poskrbela Jan Markelj in Miha Fartek, ki sta najboljši čas postavila že v svoji kvalifikacijski skupini, dobro pa nastopila tudi kasneje v finalu. S časom 35.303 sta za dobre pol sekunde prehitela najbližja zasledovalca Bartosza Grabowskega in Piotra Czerezska s Poljske, medtem ko sta Nemca Tim Heilman in Eddie Beyrich na tretjem mestu zaostala za 1,299 sekunde.

Jan Markelj je imel zelo uspešen konec tedna, saj je v dvojcu na zmagovalni oder stopil tudi na 1000-metrski razdalji, kjer je veslal skupaj s Titom Faletičem. Po drugem času v kvalifikacijski skupini sta nato od slovenske posadke v finalu v cilj priveslala poljska dvojca. Zmagala sta Piotr Czereszko in Mateusz Wisniewski, druga pa sta bila Hubert Niwaczyk in Jakub Zukowski.

Povsem pri vrhu so bili slovenski kajakaši tudi v preizkušnji na 200 metrov. Med kajakaši je slavil Poljak Bartosz Grabowski, nato pa so se zvrstili Slovenci. Miha Fartek je bil drugi, Jan Markelj tretji, Tit Faletič pa četrti. V polfinalu na 200 metrov je Matic Ajdič dosegel peti čas svoje skupine, Aljaž Leban pa devetega.

V finalu A kajakašev na 1000 metrov smo imeli dva predstavnika. Jan Markelj je zaostal le za Švicarjem Timom Müllerjem, medtem ko je bil Tit Faletič šesti. Miha Fartek je v polfinalni skupini na tej razdalji zasedel šesto mesto,Matič Ajdič pa je bil v polfinalni skupini osmi. Aljaž Leban je bil v kvalifikacijski skupini osmi.

Še enih stopničk se je veselil Jan Markelj, ki je bil tretji na najdaljši, 5000-metrski, razdalji. Zaostal je za Poljakoma Jakubom Zukowskim in Piotrom Czereszkom. V isti preizkušnji je bil Tit Faletič sedmi, Matic Ajdič 19., Aljaž Leban pa 23.

V dveh finalih A je nastopila kajakašica Taja Smukavec. Boljši rezultat je dosegla na 500-metrski razdalji, kjer je bila šesta. Prva tri mesta so zasedle Poljakinje Sandra Ostrowska, Julia Olszewska in Nikole Gapska. Na 200 metrov je bila Taja SMukavec osma, prav tako pa so vse kolajne osvojile Poljakinje Ostrowska, Olszewska in Natalia Jarosz.

V ženski konkurenci je tekmovala tudi Neja Vodopivec ter se na 500 in 200 metrov uvrstila v polfinale. Na 500-metrski razdalji je bila v polfinalni skupini šesta, na najkrajši razdalji pa četrta, kar ji je omogočilo nastop v finalu B, a tam potem ni nastopila. Veslala je tudi na 5000 metrov in bila 16.

Na 2000-metrski tekmi sta veslali Urška Mustar in Eva Arh ter se uvrstili na 25. oziroma 38. mesto. Obe sta nastopili tudi v kvalifikacijah na 500 metrov. Uršk Mustar je bila v svoji skupini peta, Eva Arh pa sedma.

V kvalifikacijski skupini kajakašev na 1000 metrov je Alen Mugerli v svoji starostni kategoriji zasedel tretje mesto in se uvrstil v polfinale, kjer je bil nato peti. Jakob Stojanovič je na isti razdalji dosegel peti čas svoje kvalifikacijske skupine. Omenjena tekmovalca sta nastopila tudi na 200 in 5000 metrov. Na 200 metrov je bil Stojanovič v svoji skupini tretji, v polfinalni pa nato osmi. Mugerli je kvalifikacijski nastop zaključil na četrtem mestu. Na najdaljši razdalji je bil Alen Mugerli 17., Jakob Stojanovič pa 29.

Na 2000 metrov sta nastopila kajakaša Rok Maver in Jaka Hvala. Maver je bil osmi, Hvala pa 27. V dvojcu sta na isti razdalji sicer startala, a nastopa nista dokončala. V kvalifikacijski skupini K1 na 500 metrov je bil Rok Maver v svoji skupini četrti, Jaka Hvala pa sedmi. V dvojcu na 500 metrov sta v svoji kvalifikacijski skupini postavila najboljši čas, v polfinalni skupini pa v cilj priveslala kot peta.

Foto: Training in Paradise in Canoe Polish National Junior Team