Mladi spustaši prvenstvo odprli s klasičnim spustom.

0
245

V Avstriji se je včeraj z otvoritvijo začelo svetovno prvenstvo v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane, danes pa so bile na sporedu tudi že prve preizkušnje. Mladi spustaši so se preizkusili v klasičnem spustu, kjer sta najvišjo uvrstitev s sedmim mestom dosegla Vid in Maj Oštrbenk v dvojcu, Vid Oštrbenk pa je bil še deseti v mladinski konkurenci kajakašev.

Divjevodaša kajakaškega kluba iz Čateža – brata Maj in Vid Oštrbenk – sta uvodni dan svetovnega prvenstva za mladince in mlajše člane kot edina slovenska predstavnika dosegla uvrstitvi med najboljšo deseterico. V mladinski konkurenci dvojcev sta bila sedma. Za dvojno francosko slavje sta poskrbela dvojca Augustin Reboul – Gael De Brye in Raphael Grehan – Thibaut Collignon. Tretja sta bila Čeha Tomaš Hendrych in Richard Nachtigal.

Vid Oštbenk je še pred nastopom v dvojcu veslal v kajaku in med mladinci priveslal do desetega mesta. V isti kategoriji je Urban Novak zasedel 14. mesto,  Matic Firm je bil 21., Vid Svetina pa 26. Naslova svetovnega mladinskega prvaka se je veselil Francoz Augustin Reboul, ki je bil najboljši tudi v dvojcu, pred Švicarjem Linusom Bolzernom in Nemcem Benom Langenbeckom.

V konkurenci kajakašev do 23 let, kjer bodo Slovenci glavni favoriti za kolajne v sprintu na divjih vodah, je s progo klasičnega spusta izmed slovenskih predstavnikov najbolje opravil Vid Debeljak, aktualni članski evropski prvak v sprintu na divjih vodah, ki je bil tokrat 13. Le malo za njim, na 15. mesto, se je uvrstil Anže Urankar, bronasti sprinter letošnjega članskega evropskega prvenstva, Tim Novak je zasedel 22. mesto, Gregor Sedeu pa 32. Za trojno nemško zmago so poskrbeli Nico Paufler, Finn Hartstein in Marcel Paufler.

V mladinski konkurenci kajakašic je veslala Eva Alina Hočevar, ki se je pretekli konec tedna izkazala na svetovnem mladinskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah. Za tokratno progo klasičnega spusta je potrebovala 21 minut veslanja, kar ji je prineslo 18. mesto. Prva štiri mesta so zasedle Čehinje. Zmagala je Klara Hricova, druga je bila Barbora Dimovova, tretja pa Karolina Paloudova.

Svoje predstavnike smo imeli tudi med kanuisti. Med mladinci se je Juš Javornik uvrstil na 14. mesto, Maj Oštrbenk pa na 19. Zmagal je Čeh Vojtech Skorepa, srebro si je priveslal Irec Darragh Conor Clarke Walls, bron pa Francoz Theau Le Loch.

Med mlajšimi člani je tekmoval Luka Žganjar in bil v močni konkurenci 12. Prva tri mesta so zasedli tekmovalci, ki se lahko pohvalijo s številnimi kolajnami s članskih svetovnih in evropskih prvenstev. Zmagal je Francoz Theo Viens, pred Čehom Vladimirjem Slanino in Italijanom Giorgiom dell”Agostinom.

V četrtek bodo na vrsti ekipne tekme klasičnega spusta, v petek pa se začnejo sprinterske preizkušnje, kjer na najvišja mesta ciljajo tudi naši reprezentanti.

Rezultati: http://www.timing-mojstrana.com/wp-content/uploads/Results-classic.pdf

Foto: Kajak kanu klub Čatež