Na Bledu podelili članske naslove državnih prvakov v sprintu na mirnih vodah

0
391

Na Bledu je na praznični dan potekalo državno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah za člane, ki je bilo hkrati tudi izbirna tekma za sestavo reprezentanc v konkurenci članov, mlajših članov in mladincev. Do naslovov članskih državnih prvakov so priveslali Mia Medved, Matevž Manfreda, Špela Ponomarenko Janić, Anže Urankar in Jošt Zakrajšek.

Na Blejskem jezeru smo spremljali boje za državne naslove v članski konkurenci, kakor tudi za mesta v reprezentanci. Glede na prikazane nastope in dosežene rezultate bodo trenerji in strokovno vodstvo določili, kateri tekmovalci bodo odpotovali na prihajajoča svetovna pokala v Szegedu in Poznanju, tam pa se bo odločalo, kdo si bo priboril mesto v ekipi za evropske igre in svetovno prvenstvo. Določili bodo tudi, kateri tekmovalci bodo nastopili na kateri razdalji na evropskem in svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane, pa tudi morebitne ekipne čolne.

Je pa seveda že jasno, kdo so novi državni prvaki na treh tekmovalnih razdaljah. V konkurenci kajakašic sta bili po pričakovanjih najboljši Mia Medved in Špela Ponomarenko Janić. Slednja je bila v vodstvu že v prvem finalu dneva kajakašic na 500 metrov, a je ob presenečenju vseh na bregu malo pred ciljem skoraj prenehala veslati, tako da si je na koncu zmago priveslala Mia Medved, medtem ko je bila Špela druga. Tretja je bila Ana Šteblaj. V finalu na 200 metrov sta si Mia in Špela izmenjali mesti. Izkušena Primorka je v cilj 200-metrske tekme priveslala z nekaj manj kot sekundo prednosti pred Mio Medved. Tudi na tej razdalji je bila tretja Ana Šteblaj.

»Na splošno sem zadovoljna z obema tekmama, le na 500 metrov so mi pred zadnjima dvema bojama rame tako otrdele, da nisem mogla več veslati naprej. Malo sem se ustrašila, da mi ne bi počila kakšna mišica, zaradi česar sem se rajši ustavila. Še nikoli se mi ni pripetilo kaj takega, tako da nisem vedela, kaj se dogaja. Danes je bilo dovolj, da sem bila druga in potujem na svetovni pokal. Na startu pred 200-metrsko tekmo me je bilo strah, da ni ostala trdota v mišicah, ampak je bilo dovolj dobro in kontrolirano,« je pojasnila, kaj se je dogajalo Špela Ponomarenko Janić.

V lanski sezoni je Špela tekmovala na svetovnih pokalih v Račicah in Poznanju, nato pa si vzela daljši premor: »Zelo se veselim prihajajočih tekem. Letos sem naredila velik korak naprej. Počutim se boljše in močnejše v čolnu, sedaj le upam, da se mi kaj takega kot je bilo danes ne bo ponovilo na tekmah svetovnega pokala in da bom res odveslala kot znam. Zaenkrat tekmovalne hitrosti še nismo trenirali, a ostalo nam je še nekaj časa za to.«

V članski konkurenci kajakašic na 1000 metrov sta veslali le dve tekmovalki – Mia Medved je bila boljša od Ane Šteblaj.

Zanimivo je bilo v moški konkurenci državnega prvenstva. Na 500-metrski razdalji se je zmage namreč veselil Matevž Manfreda, še lani mladinec, ki se je z mladinskega evropskega in svetovnega prvenstva vrnil s tremi kolajnami. Tokrat je najbližjega zasledovalca Anžeta Urankarja, sicer specialista za spust na divjih vodah, prehitel za 72 stotink, Rok Šmit pa je bil tretji, z zaostankom dveh sekund in 41 stotink.

Na najkrajši, 200-metrski razdalji, je zmagal Anže Urankar, Rok Šmit na drugem mestu je zaostal za nekaj več kot pol sekunde. Tretji je bil Anže Pikon.

Na koncu tekmovalnega dne je bila na vrsti še preizkušnja na 1000 metrov, kjer je bil pričakovano najboljši Jošt Zakrajšek. Nekdanji divjevodaš je bil v cilju sekundo in 21 stotink pred še enim spustašem na divjih vodah Simonom Ovnom, na tretje mesto pa se je uvrstil Tit Faletič.

Podelili so še dva kompleta kolajn državnim prvakom med mlajšimi člani. Na 200 metrov so prva tri mesta osvojili Anže Pikon, Matevž Manfreda in Jakob Stojanović, na 500 metrov pa Matevž Manfreda, Anže Pikon in Tit Faletič.

Predstavili so se tudi mladinci in mladinke ter mlajši mladinci in mladinke, ki sicer niso tekmovali za državne naslove, temveč za možnost uvrstitve v mladinsko reprezentanco. V ženski konkurenci mladink je na 200 in 500 metrov zmagala Hana Bedrnjak, za njo se je na 500 metrov uvrstila Zala Jakulin, tretja pa je bila Eleonore Pogačnik. Na 200 metrov sta Zala in Eleonore zamenjali mesti. Na 1000 metrov je bila najboljša Zala Jakulin, druga je bila Hana Bedrnjak, tretja pa Eleonore Pogačnik.

Med mladinci je tako na 500 kot 1000 metrov zmagal Tjaš Til Kupsch. Na 500 metrov je bil drugi Andrej Korošec, tretji pa Jure Kragelj. Slednji je na 1000 metrov osvojil drugo mesto, Korošec pa tretje. Andrej Korošec je bil najhitrejši na 200 metrov, kjer je bil Kupsch drugi, Kragelj pa tretji.

V konkurenci mlajših mladincev so prva tri mesta na 500 in 1000 metrov osvojili Tilen Ivančič, Anej Čušin in Filip Palijan. Tilen Ivančič je bil najboljši tudi na 200 metrov, kjer je bil drugi Gregor Gašperin, tretji pa je v cilj priveslal Anej Čušin.

Svetovna pokala v sprintu na mirnih vodah bosta na sporedu v drugi polovici maja, in sicer v Szegedu ter Poznanju.

Rezultati: https://kajak-zveza.si/rezultati/drzavno-prvenstvo-za-clane-in-izbirna-tekma-v-sprintu-na-mirnih-vodah-bled-27-4-2023/