Na Danskem je bilo sredi oktobra primerjalno ocenjevanje kajakaških znanj po sistemu EPP.

0
567

Danski Copenhagen je v sredi oktobra gostil letošnje primerjalno ocenjevanje (benchmark event), ki služi izobraževanju ocenjevalcev, saj morajo ocenjevalci znotraj sistema Euro Paddle Pass, tako tudi slovenski, ocenjevati po enakih standardih.

 

 

Tako je sistem resnično primerljiv med državami članicami in omogoča kajakašu, ki je, na primer, določeno stopnjo dosegel pri nas, brezšivno nadaljevanje izobraževanja kje drugje. Slovenijo sva na tokratnem dogodku predstavljala Jernej Župančič Regent na mirnih vodah in Gregor Zadravec v morskem kajaku. Ocenjevalo in primerjalo se je še v odprtem kanuju, vendar brez slovenskega predstavnika.

Pogoji za ocenjevanje tretje stopnje, v Barvnih veslih poznane kot modro veslo, so bili zagotovljeni in zaradi vetra skoraj preseženi, vendar smo se lahko zaradi tamkajšnjega tipa obale dovolj zaščitili, da je dogodek uspel. Z Jernejem sva se prepričala, da je nivo ocenjevalcev pri nas na dovolj visoki ravni, da razumeva zahteve sistema EPP, predvsem pa sva imela možnost izmenjati izkušnje s kolegi iz drugih držav, ki v teh disciplinah podeljujejo stopnje dlje časa.

V nadaljevanju srečanja smo imeli ožji člani skupine EPP še sestanek, ki je bil nadaljevanje srečanja v Ljubljani. Zastavili smo si nove cilje, na dnevni red pa je prišla tudi slovenska prošnja za podeljevanje modrega vesla. Ostali člani so dobili v vpogled naš sistem in rešitve, plan usposabljanja učiteljev in ocenjevalcev, tiskovine, ki so že pripravljene, navodila ocenjevalcem in prevode standardov za določene discipline. Navdušeni so bili tudi nad Kajak Kanu Magazinom, ki je to sezono v šestih oddajah predstavil Barvna vesla in discipline, ki jih želimo popularizirati. Obetali smo si privolitev za ocenjevanje treh disciplin, končni izkupiček pa je bil dovoljenje za ocenjevanje v petih – v kajaku na mirnih vodah, kajaku na divjih vodah, morskem kajaku, slalomu in spustu. To pa potrjuje dobro delo vseh, ki so vključeni v sistem Barvna vesla in nam daje zagon za novo sezono, v veselje pa bo zagotovo tudi kajakašem, ki so že dosegli rumeno in zeleno veslo in so tako ob zadostni pripravljenosti kandidati za modro. Veslajte modro 🙂

https://vimeo.com/77832138

G.Z.