Na olimpijski progi v Londonu bodo potekale tudi kvalifikacije za nastop v Riu de Janeiru.

0
349

Po uspešnih nastopih na majskem evropskem prvenstvu ter na tekmah svetovnega pokala slalomiste na divjih vodah prihodnji teden v Londonu čaka še vrhunec sezone s članskim svetovnim prvenstvom. Na olimpijski progi v Lee Valleyju bo nastopilo enajst slovenskih čolnov – po trije kajakaši, kajakašice in kanuisti ter dvojec in kanuistka. Slovenska ekipa je pred začetkom prvenstva dobro razpoložena.

Letošnje člansko svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah bo nosilo še posebno težo, saj bo podobno kot avgustovsko svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah tudi kvalifikacijsko tekmovanje za osvojitev kvot za nastop na olimpijskih igrah. Število mest za najboljše slalomiste sveta bo enako kot na prejšnjih igrah, ki so potekale na prizorišču letošnjega prvenstva. Med kajakašicami in kajakaši bo nastopilo le po 21 predstavnikov držav, v kanuju 16, med dvojci pa 12. Večino mest si bo mogoče zagotoviti letos, saj bo najboljših 15 držav prejelo kvote v kajakaški konkurenci moških in žensk, 10 državam bo mesto pripadlo v kanuju ter osmim med dvosedi. Druga možnost za pridobitev kvot bo prihodnje leto na evropskem prvenstvu na Slovaškem, a bo tam naloga še težja kot v Londonu.

V kanuju bo prvo ime ekipe aktualni evropski prvak Benjamin Savšek, za katerim je še ena izvrstna sezona, v kateri je poleg kolajne na EP odličja zbiral še na tekmah svetovnega pokala in bil tudi drugi v skupnem seštevku te serije. »Letos sem dobro pripravljen, zato imam tudi visoka pričakovanja. Poskušal se bom kar se da dobro pripraviti in odpeljati svojo vožnjo. Na zadnji tekmi sezone bom poskušal iztisniti še zadnje atome moči,« je tik pred odhodom v London dejal Savšek, ki se je z lanskega prvenstva vrnil s srebrom, leto poprej pa je osvojil bron.

Poleg Savška bosta v konkurenci kanuistov slovenske barve zastopala še Luka Božič in Jure Lenarčič. Slednji v zadnjih sezonah zaradi hude konkurence v Sloveniji ni dobil priložnosti za nastop na svetovnem prvenstvu, a izkušnje s tovrstnih tekem ima, ne nazadnje je bil finalist svetovnega prvenstva v Tacnu leta 2010. »Treme ne bi smelo biti, razen če jo bom sam ustvaril. Lep občutek je iti na največjo tekmo sezone. Upam, da bo fino. Proge morda ne poznam tako dobro kot ostali člani ekipe, saj lani nisem nastopil na svetovnem pokalu. Udeležil sem se zadnjih priprav, tako da ne bi smelo biti preveč težav, ker je voda divja, mi pa smo divjevodaši, tako da bi vse skupaj moralo biti bolj kot ne užitek,« pred SP razmišlja Jure Lenarčič.

Tako kot Benjamin Savšek sta se na lanskem prvenstvu kolajne – in to zlate – veselila Luka Božič in Sašo Taljat v dvojcu. »V Londonu sva bila še tretjič letos na pripravah, tako da progo zelo dobro poznava in s tem ne bi smelo biti težav. V zadnjem času sva poskušala čim boljše trenirati in se pripravljati na zadnji teden. Proga je zelo zahtevna, tako da vsakomur predstavlja kar precejšen izziv,« je povedal Sašo Taljat.

Luka Božič bo tako kot v zadnjih nekaj sezonah nastopal v dveh disciplinah. Program tega prvenstva bo drugačen kot običajno, saj ga bodo razporedili čez več dni, prav tako pa se bodo za razliko od ostalih tekem prvi na progo podali dvojci in kajakašice. Mlajši član dvojca je z drugačnim programom zadovoljen: »Boljše bo, ker bom imel vsak dan svojo disciplino, tako da se bom lahko spočil, saj je bilo prej vse skrčeno na tri dni, zdaj pa bo raztegnjeno. To je voda na moj mlin.«

Nekoliko neprijetne spomine na londonsko progo ima najizkušenejši kajakaš v ekipi. Peter Kauzer si je na lanskem svetovnem pokalu v britanski prestolnici poškodoval ramo, zaradi katere je moral izpustiti celo sezono. Ob ponovnem snidenju z zahtevno progo ni bilo strahu: »Ko sem si lani izpahnil ramo, sem se zavedal, da se bom moral na to progo še nekajkrat vrniti. Zato sem to kar odmislil. Sicer sem mislil, da me bo kaj stisnilo, ampak me ni. Tudi tisto kombinacijo sem na treningih že velikokrat preveslal, pa ni bilo težav.«

Tako kot je bil uspešen Kauzer na zadnji tekmi svetovnega pokala v Pauju, kjer je zmagal in se posledično tudi razveselil zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala, je tam dobro veslal tudi Simon Brus. Redkobesedni Celjan je v Franciji pokazal, da je zelo dobro pripravljen, a pred nastopom na prvenstvu opozarja: »Predvsem bo treba biti na tekmi zbran. Tako kot sem bil v Pauju. To je to.« V finalu zadnje tekme svetovnega pokala je veslal tudi tretji kajakaš v ekipi Janoš Peterlin, ki pa se bo reprezentančnim kolegom pridružil kar v Londonu, kamor bo pripotoval neposredno iz Pauja, kjer živi.

Visoka pričakovanja imajo tudi kajakašice, ki so nas na preteklih svetovnih prvenstvih razveseljevale tudi v ekipnih vožnjah. Postava, kakršna v London potuje tudi letos, je bila leta 2013 tretja, lani pa so bile Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak četrte. Tudi Kragljeva in Terčeljeva sta se udeležili zadnjih priprav v Londonu. »Priprave so bile dobre, le slabo vreme smo imeli. Sedaj bomo navajeni na to, če bo tudi v času prvenstva tako kot je bilo na treningu,« je povedala Urša Kragelj. Za njeno reprezentančno kolegico Evo Terčelj pa se je trening končal nekoliko slabše, saj je utrpela manjšo poškodbo. »Čelno sem trčila v steno. Veslam lahko normalno, imam pa vseeno nekaj težav, recimo ne morem teči. Ampak priprave potekajo normalno,« je bolečo izkušnjo opisala Terčeljeva. Z zdravstvenimi težavami pa se je avgusta spopadala tudi Ajda Novak: »Sezona je bila zelo dolga, tako da sem avgusta že občutila utrujenost, bila sem tudi stalno bolna. Sedaj sem se uspela spočiti in pozdraviti, tako da se veselim Londona.«

Po letu 2010, ko je na svetovnem prvenstvu v Ljubljani v kanuju nastopila Eva Terčelj, bo tokrat priložnost v najmlajši slalomski disciplini dobila Nina Bizjak. »Definitivno se veselim. Ne dobiš vsak dan priložnosti za nastop na svetovnem prvenstvu, še posebej ne članskem. Komaj čakam, da pridem na prizorišče in izkusim tako veliko tekmo,« navdušenja ni skrivala Primorka.

Prvenstvo se bo z odprtjem začelo v torek, v sredo pa se bodo v kvalifikacijah pomerili dvojci in kajakašice. V četrtek sledijo prvi nastopi kanuistov in kanuistk, v petek pa še kajakašev. Prve komplete kolajn bodo razdelili v soboto, v nedeljo pa se bo prvenstvo zaključilo s posamičnimi in ekipnimi tekmami kanuistov, kanuistk in kajakašev.

Uradna stran prvenstva: http://london.worldchampionships.events.slalom.canoeicf.com/home

Slovenska reprezentanca:

K1m – Peter Kauzer, Simon Brus, Janoš Peterlin

C1m – Benjamin Savšek, Luka Božič, Jure Lenarčič

C2m – Luka Božič – Sašo Taljat

K1ž – Urša Kragelj, Eva Terčelj, Ajda Novak

C1ž – Nina Bizjak

PROGRAM PRVENSTVA

Torek, 15. september 2015

19.00–19.40    Otvoritvena slovesnost

Sreda, 16. september 2015

11.30–13.35    Kvalifikacije C2m, K1ž         1. vožnja

15.30 – 17.00  Kvalifikacije C2m, K1ž         2. vožnja

Četrtek, 17. september 2015

11.30–14.05    Kvalifikacije C1m, C1ž         1. vožnja

16.00 – 17.05  Kvalifikacije C1m, C1ž         2. vožnja

Petek, 18. september 2015

11.30–13.35    Kvalifikacije K1m                  1. vožnja

14.30–16.05    Kvalifikacije K1m                  2. vožnja

Sobota, 19. september 2015

11.00–13.20    Polfinale C2m, K1ž

14.00–15.00    Finale C2m, K1ž

Podelitev kolajn

16.30–18.20    Ekipne tekme C2m, K1ž

Podelitev kolajn najboljšim ekipam

Nedelja, 20. september 2015

10.00–13.30    Polfinale C1m, C1ž, K1m

14.30–16.30    Finale C1m, C1ž, K1m

Podelitev kolajn

17.00–19.45    Ekipne tekme C1m, C1ž, K1m

Podelitev kolajn najboljšim ekipam

19.45–19.55    Zaključna slovesnost