Na petkove polfinalne brzice vseh šest slovenskih kanuistov

0
364

S kvalifikacijami kanuistk in kanuistov se je danes v Ljubljani začela tretja letošnja tekma za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah. V petkov polfinale je napredovalo tudi vseh šest Slovencev na startu – kanuisti Luka Božič, Benjamin Savšek in Nejc Polenčič ter kanuistke Alja Kozorog, Eva Alina Hočevar in Lea Novak.

Alja Kozorog in Eva Alina Hočevar sta si polfinale zagotovili že po prvi vožnji, Alja je bila osma, Eva Alina pa 10.

Alja Kozorog domačo progo dobro pozna, vseeno pa ostaja z nogami trdno na tleh in kljub veliki želji ne želi napovedovati, ali se ji bo v petek uspelo prebiti do finala. “V Tacnu je vedno dobro tekmovati, nič pa ne bi rada napovedovala, poskusila bom uživati v tem vikendu in bomo videli kaj bo,” je dejala. Domača tekma se ji zdi nekaj posebnega, “pomeni dodatno motivacijo, potrditev, da si pač sposoben”.

Da je v polfinale napredovala že s prvo vožnjo, je bila zadovoljna tudi Eva Alina Hočevar: “Zagotovo je veliko lažje, da pridem naprej že v prvi vožnji, saj če bi morala iti še enkrat, bi to pomenilo ponovno ogrevanje, ponovno pripravo za start in ponovno vožnjo, ki vzame veliko energije, tako fizične kot psihološke.”

V petek si želi priti v finale. “Letos sem že na obeh svetovnih pokalih, tako v Augsburgu kot v Pragi, pokazala odlično polfinalno vožnjo, ampak obe sta imeli po eno večjo napako in na koncu sem ostala na 11. in 15. mestu z zelo majhnim zaostankom,” je dejala in menila, da je zaradi dobrega poznavanja savskih brzic zagotovo zmožna priti v finale. “Moram se pa zbrati, ne delati napak, napadati in verjeti vase,” je dodala.

Najhitrejša je bila Avstralka Jessica Fox, druga je bila Italijanka Marta Bertoncelli, tretja pa Britanka Sophie Ogilvie.

V petek bo na startu tudi Lea Novak, ki je morala iti z 32. mestom v prvi vožnji še enkrat na start in je nato drugo vožnjo opravila s petim časom.

Med moškimi je bil najhitrejši kanuist kvalifikacij Božič. “Nisem opravil s čim manj napora, sem pa opravil z odliko,” je bil zadovoljen. Proga se mu zdi kar zahtevna in naporna, še posebej v zadnjem delu in pred petkovim napadom v polfinalu se mu zdi ključno, da se bo dobro naspal: “Seveda si želim najprej uvrstitve v finale, potem pa lahko računam še na kakšna višja mesta.”

“Na taki progi, kot je tukaj v Tacnu, že dolgo nismo veslali, na izbirnih tekmah je bila voda precej nižja, zdaj pa se vse steka čez glavno zapornico in je zelo močna voda, potem pa postavitev pripomore k temu, da postane proga še zahtevnejša, tako da je treba biti ves čas pozoren,” je še dejal Božič.

Da je voda malenkost višja kot ponavadi, je potrdil tudi Savšek, ki je kvalifikacije končal na petem mestu. “Meni ugaja večja voda in je tudi bolj divje potem med samim nastopom,” je dejal.

Z današnjim nastopom je Savšek zadovoljen, nalogo uvrstiti se v polfinale je opravil. “Jutri bom poskusil strniti misli v polfinalni nastop in se maksimalno osredotočiti na to, da mi prav tako dobro steče in da se uvrstim v finale,” je dejal. Zmaga prejšnji konec tedna na tekmi svetovnega pokala v Pragi je za olimpijskega prvaka dobra popotnica. “Ne samo pred Tacnom, ampak za celo sezono,” je prepričan.

Drugo in tretje mesto kvalifikacij sta pripadla Italijanoma Raffaellu Ivaldiju in Robertu Colazingariju. Polenčič je bil 16.

V petek se bodo polfinalne vožnje začele ob 14. uri za dekleta ter ob 15.05 za fante. Že ob 8. uri pa se začne kvalifikacijski del za kajakašice in kajakaše. 

Več: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/ljubljana-tacen-2023