Na prihajajočem evropskem prvenstvu bomo dobili še preostala olimpijca.

0
582

Le še en teden slalomiste na divjih vodah loči od prvega vrhunca letošnje sezone – evropskega članskega prvenstva. Nekaj reprezentantov se bo na Slovaško odpravilo že danes, druga skupina bo sledila v petek, tretja pa v nedeljo. Prvenstvo se bo začelo prihodnji četrtek, 13-članska slovenska ekipa pa tako kot običajno na tekmovanje odhaja z visokimi cilji.

Ti niso presenečenje, saj se naši reprezentanti in reprezentantke lahko pohvalijo s številnimi uspehi s prvenstev stare celine. Kanuist Benjamin Savšek je lani postal prvak, zato bo prav vanj tudi v slovaškem Liptovskem Mikulašu uprtih veliko oči.

»Ker bom branil naslov evropskega prvaka, so morda pričakovanja zaradi tega bolj usmerjena vame. S tem se ne želim preveč obremenjevati. Kolikor je najbolj mogoče se bom posvetil svojim vožnjam in upal na čim boljšo uvrstitev. To bo dober trening za celo sezono. Konkurenca je tako močna, da je nemogoče zagotovo trditi, da boš ubranil naslov evropskega prvaka,« je povedal Benjamin Savšek, ki je svoj drugi nastop na olimpijskih igrah potrdil že na aprilskih izbirnih tekmah.

V kanuistični ekipi se mu bosta pridružila standardni član reprezentance Anže Berčič in Blaž Cof, ki je v prejšnjih sezonah kolajne na največjih tekmovanjih osvajal v spustu, letos pa mu je po zaslugi odličnih voženj na izbirnih tekmah uspel preboj še v slalomsko ekipo.

Naslov evropskega prvaka ima v svoji zbirki tudi Peter Kauzer, ki je zlato kolajno osvojil prav na zadnjem evropskem prvenstvu, ki ga je gostila Slovaška. Leta 2010 je blestel v Bratislavi, tri leta pred tem pa je na progi v Liptovskem Mikulašu priveslal do drugega mesta na EP. Hrastničan pa tokrat ne bo lovil le čim boljše uvrstitve na evropskem prvenstvu, temveč tudi tretji olimpijski nastop. Riu de Janeiru je že zelo blizu, saj si je z dobrimi rezultati v lanski sezoni in prvim mestom na izbirnih tekmah na stežaj odprl vrata za pot v Brazilijo, a ima teoretične možnosti za nastop na olimpijskih igrah tudi Martin Srabotnik, ki je bil v razvrstitvi izbirnih tekem drugi. Celjan se je v člansko ekipo uvrstil prvič, čeprav je v preteklih sezonah že zbral nekaj nastopov v svetovnem pokalu, olimpijski nastop pa si lahko pribori s posamično kolajno v Liptovskem Mikulašu. Poleg Kauzerja in Srabotnika bo v kajaku nastopil tudi aktualni državni prvak Martin Albreht.

»Na Slovaškem sem se od nekdaj dobro počutil. Komaj čakam evropsko prvenstvo. To bo prva velika tekma v letošnji sezoni. Izbirne tekme so mimo, ekipa je znana, vemo, kaj nas čaka. Pomembno je, da se spet dobro počutim v čolnu, kar je od sredine lanske sezone, in od takrat dalje so bili tudi rezultati boljši. Težav s poškodbami in zdravjem nimam, moram hitro potrkati, da se ne bom zarekel. V Avstraliji sem imel dober trening, zato grem z istimi cilji, kot sem jih imel včasih, ko sem bil še v samem vrhu. Tudi zdaj grem na vsako tekmo z vedenjem, da sem se zmožen kosati z vsakim. Ob vožnji, kot jo znam pokazati, lahko na tekmi tudi zmagam,« pa je pred odhodom povedal Kauzer.

Skrbi glede uvrstitve na olimpijske igre pa nimata Luka Božič in Sašo Taljat. Olimpijsko vozovnico sta si že potrdila, tako da se lahko povsem posvetita le mislim na nastop na EP. Luka Božič letos ni uspel priti do mesta v ekipi kanuistov, tako da bo vsa energija usmerjena le v dvojec: »Veselim se sobot pred polfinalom v C2, ko bom prost in bom opravil običajen trening, kot sem ga v prejšnjih letih, preden sem se odločil za dvojni program. To zna biti kar velika prednost, ker se bom lahko popolnoma posvetil dvojcu.« Progo v Liptovskem Mikulašu Primorca poznata, čeprav bo tekmovanje potekalo v drugem kanalu, kot tekme v zadnjih letih. »Tekma bo v zgornjem desnem kanalu, kjer smo imeli leta 2009 izbirno tekmo,« se je v preteklost za hip vrnil Sašo Taljat in nadaljeval: »Takrat nama je proga ustrezala, zato mislim, da nama bo tudi sedaj.«

Slovaška ima v slovenski kajakaški zgodovini pomembno mesto. Ko je leta 2010 v Bratislavi Peter Kauzer postal evropski prvak (leto dni kasneje je bil na isti progi še svetovni prvak), je bil Jure Meglič drugi, do brona pa je priveslala kajakašica Urša Kragelj. Slednjo prihodnji konec tedna čakajo pomembni nastopi, ki ne bodo odločali le o končni uvrstitvi na prvenstvu, temveč tudi o tem, katera izmed kajakašic – Kragljeva ali Eva Terčelj – bo avgusta nastopila na olimpijskih igrah. Podobna situacija je bila že leta 2012, ko je na evropskem prvenstvu v zadnji vožnji prvenstva do olimpijske vozovnice prišla Terčeljeva. Slednja je v preteklih dneh opravila nekaj treningov na Slovaškem, se za nekaj dni vrnila domov, na prizorišče EP pa bo odpotovala z zadnjo skupino. »Tam nisem tekmovala leta 2009,« se je na Sašev odgovor navezala Eva in pošalila ob vprašanju, od kod odločitev za tako razdeljen trening v Tatrah. Nato je dodala: »Izkoristila sem možnost enega dela treninga že prej, saj mi bolj ustreza, da pridem na prizorišče manj dni pred samo tekmo.«

Nekoliko drugačno taktiko je zavzela Urša Kragelj, ki bo na prizorišče odpotovala s prvo skupino. Tudi ona je nadaljevala tradicijo navezave na leto 2009: »Jaz sem tekmovala leta 2009, ampak se prav nič se spomnim proge. Tam bom trenirala od četrtka naprej. Cilji so jasni, sedaj pa moram posvetiti čim več energije temu, da se bom na progi počutila suvereno.« Ob Urši Kragelj in Evi Terčelj bo tekmovala tudi Ajda Novak. 

Slovenija bo imela na evropskem prvenstvu prvič tudi dve predstavnici v ženskem kanuju. Tekmovali bosta Nina Bizjak in Alja Kozorog, ki sta obe že izkusili nastop na najpomembnejšem tekmovanju pod okriljem evropske kajakaške zveze. Alja Kozorog je tekmovala leta 2014 na Dunaju, Nina Bizjak pa lani v Markkleebergu. »Seveda bo lažje. Vsaka izkušnja šteje. Pridobili sva veliko izkušenj, sedaj pa šteje čim boljši rezultat,« je pred odhodom povedala Nina Bizjak.

Prvenstvo se bo začelo v četrtek s slovesnim odprtjem, v petek bodo na vrsti kvalifikacije v vseh kategorijah, v soboto sledijo polfinalne, finalne in ekipne vožnje kanuistov, kajakašev in kanuistk, v nedeljo pa še prej omenjene vožnje v konkurenci kajakašic in dvojcev.

 

Uradna stran prvenstva: http://euro.ktklm.sk