Na svetovnem pokalu v Celju dvojna zmaga Debeljaka in Žnidarčiča.

0
602

V Celju se je s preizkušnjo sprinta na divjih vodah zaključila letošnja serija tekem za svetovni pokal. Z zmago je navijače, ki so tekmovalce bučno spodbujali z brega Savinje, razveselil Vid Debeljak, Nejc Žnidarčič pa je poskrbel za izjemen zaključek svetovnega pokala z drugim mestom. V skupnem seštevku svetovnega pokala je med kajakaši slavil Simon Oven, Anže Urankar je bil drugi, Vid Debeljak tretji. Med kanuisti je Blaž Cof v skupnem seštevku zasedel drugo mesto.

Slovenski kajakaši so bili brez prave konkurence že v kvalifikacijah tekme svetovnega pokala v sprintu na divjih vodah na Savinji. Po prvi vožnji so si neposredno uvrstitev v finale priveslali Nejc Žnidarčič, ki je bil najhitrejši, drugouvrščeni iz kvalifikacij Vid Debeljak, Anže Urankar kot četrti in Simon Oven kot peti kajakaš kvalifikacij. Brez težav sta z drugo vožnjo do finala prišla tudi Maks Frančeškin in Tim Novak.

V finalu se je s progo najbolje spopadel Vid Debeljak, aktualni svetovni podprvak in evropski prvak. Z zaostankom 42 stotink sekunde se je na drugo mesto uvrstil Nejc Žnidarčič, tretje mesto pa je pripadlo Nemcu Yannicu Lemmenu. Anže Urankar je zasedel četrto mesto z le stotinko zaostanka za Nemcem, Tim Novak je bil osmi, Simon Oven enajsti, Maks Frančeškin pa 14.

»Ne dojemam še povsem, ampak super! Zmaga doma je res nekaj najlepšega. Kadar Nejc  starta zadnji, te je vedno lahko strah. Dolgo časa smo čakali med prvo kvalifikacijsko vožnjo in finalom, ampak smo se dobro pripravili,« je povedal zmagovalec Debeljak, srebrni Nejc Žnidarčič pa dodal: »Super, nove stopničke. Danes sem imel dobro vožnjo. Ne morem se pritoževati nad drugim mestom. Vid je bil danes boljši. Vsa čast. Vesel sem, da je zmaga spet ostala v Sloveniji. Znova smo pokazali, da smo dobri. Kaj naj rečem, lep zaključek sezone.«

Najhitrejši na progi v kvalifikacijah je bil tudi kanuist Blaž Cof. V finalu se je na progo podal kot zadnji. Cilji so bili visoki, saj je računal tudi na visoko uvrstitev v skupnem seštevku svetovnega pokala. V finalu je nato zasedel peto mesto. Zmagal je Francoz Tony Debray, pred rojakom Louisom Lapointom in Čehom Vladimirjem Slanino.

»Bilo je pestro do zadnjega momenta. Počutil sem se dobro. Vmes sem šel iz linije, nekaj me je premetavalo. Ampak tako je. Enkrat eden, drugič drugi. Malo mi je le žal zaradi skupnega seštevka,« je povedal Cof, ki je v skupni razvrstitvi svetovnega pokala zasedel drugo mesto.

Zadnjič v karieri pa sta se na tekmovanju v spustu na divjih vodah pomerila Luka Žganjar in Peter Žnidaršič, svetovna prvaka v sprintu na divjih vodah iz leta 2014 ter dobitnika več kolajn s svetovnih in evropskih prvenstev ter zmagovalca v skupnem seštevku svetovnega pokala. V zadnjem skupnem profesionalnem nastopu sta zasedla osmo mesto.

»Po eni strani je hudo, po drugi ne. Prišel je nek val olajšanja, ko pa pogledam, kaj sva se preživela, bi ponovil. Veselim se najinih uspehov v teh letih. Zdaj se bova posvetila drugim stvarem,« je povedal Peter Žnidaršič, Luka Žganjar pa dodal: »Največje navdušenje je bilo, ko sva zmagala na svetovnem prvenstvu. Takrat se nama je zdelo samoumevno, ampak ko gledaš nazaj, znaš bolj ceniti.«

Slovenski kajakaši so bili povsem na vrhu tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Na štirih tekmah v Banjaluki in v Celju je najboljše tekmoval Simon Oven in ubranil naslov skupnega zmagovalca v svetovnem pokalu iz lanskega leta. »Bila je uspešna sezona, tako da sem kar zadovoljen. Napadal sem vse, nisem vedel, ali bo uspelo ali ne, ampak je,« je povedal Oven in nadaljeval: »Zdaj si bom vzel nekaj počitka, potem bom pa videl. Morda se bom lotil tudi mirnih vod, nastopil na nekaj pokalih v spustu na Češkem. Odločal se bom sproti.«

Na drugo mesto v skupni razvrstitvi se je uvrstil Anže Urankar, Vid Debeljak je bil tretji, Nejc Žnidarčič peti, Maks Frančeškin 13., Tim Novak pa 24. Blaž Cof je v kanuju v skupnem seštevku zaostal le za Francozom Louisom Lapointom.