Najprej se bodo na jezero podali veterani, v petek pa še člani, mlajši člani in mladinci.

0
589

Jutri se bodo na Bohinjsko jezero podali prvi tekmovalci, ki se bodo potegovali za čim višja mesta na evropskem prvenstvu v kajakaškem maratonu, ki ga ta teden gosti Bohinj. Tekmovanje se bo začelo z veteranskimi preizkušnjami, uradna otvoritev prvenstva sledi v četrtek, v petek pa se začnejo tekme uradnega dela evropskega prvenstva s preizkušnjami v kategorijah članov, mlajših članov in mladincev.

V Bohinju je že vse pripravljeno za začetek evropskega prvenstva v kajakaškem maratonu. To se bo uradno sicer začelo šele v četrtek z otvoritvijo na prostoru Pod skalco, a prve komplete kolajn bodo podelili že jutri. Poleg uradnega dela prvenstva so organizatorji namreč pripravili še odprto prvenstvo v kajakaškem maratonu za veterane, ki jih tekme čakajo v sredo in četrtek.

Bohinjskega športnega dogodka se bo udeležilo prek 150 tekmovalcev, ki bodo nastopili v veteranskem delu tekmovanja, poleg predstavnikov evropskih držav, pa so v Slovenijo pripotovali tudi predstavniki daljne Avstralije. V uradnem delu evropskega prvenstva, torej v tekmovalnem delu članov, mlajših članov do 23 let in mladincev, pa bo nastopilo prek 200 tekmovalcev in tekmovalk. Poleg Slovenije in prej omenjene Avstralije bodo imeli ta teden v Bohinju svoje predstavnike še Francija, Nemčija, Danska, Švedska, Finska, Norveška, Nizozemska, Belgija, Velika Britanija, Irska, Španija, Portugalska, Italija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Slovaška, Češka, Poljska, Avstrija, Estonija, Madžarska, Ukrajina, Rusija, Belorusija, Bolgarija, Romunija in Moldavija.

Slovensko reprezentanco sestavlja devet čolnov. V članski konkurenci kajakašev bosta veslala Jošt Zakrajšek in Peter Samotorčan, v konkurenci do 23 let nas bosta zastopala kajakaš Jani Jarc in kajakašica Ines Matuc, najbolj številčna zasedba pa se bo predstavila v mladinski konkurenci. Med kajakaši bosta startala Jakob Klobučar in Rok Štefič, med kajakašicami Metka Volk Štefič, na startu pa bosta tudi dva kajakaška dvojca – David Franca in Žiga Sardoč ter Jan Markelj in Matic Ajdič.

Najbolj zveneče in izkušeno ime slovenske vrste je kajakaš Jošt Zakrajšek, sicer sprinter na mirnih vodah, ki pa že ima nekaj izkušenj tudi s tekmovanj v kajakaškem maratonu. Lani je na tekmi svetovnega pokala, ki jo je gostil Bohinj, v kratkem maratonu – tega letos na prvenstvu sicer ne bo – zasedel prvo mesto.

»Zagnal se bom s starta in kar bo, bo. Pognal se bom z mislijo na zmago, potem pa bomo videli, do kam bo šlo. Morda 500 metrov, morda tri kilometre, tri kroge … O ciljih težko govorim, ker ne poznam konkurence,« je pred nastopom na domačem evropskem prvenstvu povedal Jošt Zakrajšek.

Poleg tekmovalnega dela evropskega prvenstva organizatorji pripravljajo tudi pester spremljevalni program, o katerem lahko izveste več na uradni strani tekmovanja. Tam so na voljo tudi vse druge potrebne informacije.

 

Več o prvenstvu na Facebooku: https://www.facebook.com/Euro2015Bohinj

in spletni strani: http://www.bohinj.si/euro2015/si/index.php

 

KAJ JE KAJAKAŠKI MARATON?

Kajakaški maraton je disciplina, katere glavna značilnost je dolga proga. Na mednarodnih tekmovanjih moški nastopajo na progah, dolgih najmanj 20 km, ženske in mladinci oziroma mladinke pa na progah, dolgih najmanj 15 km. Tekmovanja v maratonu lahko potekajo na odsekih rek ali na jezerih. Na velikih mednarodnih tekmovanjih, kot so evropska in svetovna prvenstva, tekmovanja potekajo na krožni progi na mirni vodi. Tekmovanje se običajno začne in konča na istem mestu, tekmovalci pa poleg veslanja na vodi del proge s čolnom v roki tudi pretečejo. Ta del se imenuje prenos. Tekmovalci tekmo začnejo s skupinskim startom na vodi, veslajo po vnaprej določeni progi mimo boj, nato pa na posebej za to določenem pomolu zapustijo čoln, s čolnom v roki pretečejo nekaj deset metrov, na drugem pomolu pa se nato znova vkrcajo v čoln. Sledi ponovno veslanje po vnaprej določeni trasi nazaj do prvega pomola ter tako v krogih naprej, dokler ne preveslajo in pretečejo predpisane razdalje.

 

PROGRAM EVROPSKEGA PRVENSTVA V KAJAKAŠKEM MARATONU

Sreda, 1. 7. – Veteransko tekmovanje

Četrtek, 2. 7. – Veteransko tekmovanje; odprtje prvenstva (18.00 Pod skalco)

Petek, 3. 7. (od 9.00 dalje) – Tekmovanje mladincev in mlajših članov

Sobota, 4. 7. (od 9.00 dalje) – Tekmovanje mladincev (dvojci) in članov

Nedelja, 5. 7. (od 9.00 dalje) – Tekmovanje članov (dvojci); zaključek prvenstva