Naslova državnih prvakov v klasičnem spustu Simonu Ovnu in Simonu Hočevarju.

0
438

Na Savi Dolinki so se spustaši na divjih vodah pomerili za naslove državnih prvakov v klasičnem spustu. Ob odsotnosti Tima Kolarja, ki si je med treningom izpahnil ramo in je že končal sezono, ter Nejca Žnidarčiča, ki ni nastopil zaradi bolečin v hrbtu, si je naslov prvaka med kajakaši priveslal Simon Oven ter tako obranil lanskoletni naslov prvaka. V konkurenci kanuistov je bil najboljši Simon Hočevar, med kajakašicami mladinkami pa je bila najboljša Neža Vrevc.

Reka Sava Dolinka je bila še prejšnji teden polna podrtih dreves, zato so morali organizatorji tekmovanja – Kajak kanu klub Ljubljana – cel teden hoditi na Bled in skupaj z lokalnimi rafting klubi čistiti reko. Pravijo, da so požagali le tisto, kar je bilo najnevarnejše na reki, kjer so drevesa zapirala več kot polovico struge, a se je vseeno nabralo za dober tovornjak požaganega lesa.

Strah pred nesrečami, ne le lani na Soči, ampak tudi tukaj pred dobrima dvema desetletjema je še vedno živ. A na srečo je tekma minila brez vseh zapletov in nesreč, reševalci pa niso imeli nobenega dela. Je že tako, da se spusta udeležujejo le še tisti najbolj pripravljeni in najbolj vešči divje vode. Proga med Zasipom in Šobcem sicer ni med najbolj zahtevnimi zaradi divje vode, a jo je vseeno zelo težko dobro odpeljati, saj se odseki divje vode in ravnin s sipinami ter ovinki ves čas menjujejo, zato je izbira prave linije ter prave taktike včasih težja polovica zmage.

Žal je bila zaradi poškodb dveh najboljših kajakašev Tima Kolarja, ki si je med treningom na Soči pred dvema tednoma izpahnil ramo, in Nejca Žnidarčiča, ki ni startal zaradi bolečin v hrbtu, močno okrnjena. Tudi v kanuju ni nastopil evropski podprvak Blaž Cof, saj se trenutno udeležuje svetovnega prvenstva mlajših članov v Avstraliji, a tekma je bila vseeno napeta.

V kajaku je zmagal Simon Oven, ki se je sedaj sicer specializiral za sprint na mirnih vodah, a očitno ostaja v odlični formi tudi v spustu. Za njim sta se zvrstila še Vid Debeljak in Maks Frančeškin. Vsi že dobitniki medalj na največjih tekmovanjih v spustu, ki pa jih sedaj večkrat vidimo v mirnovodaškem čolnu. Četrti in hkrati prvi med mladinci pa je bil nov čudežni deček šole Srečka Masleta Anže Urankar, ki je navkljub svojim rosnim letom zelo blizu najboljšim članom. Nejc Konda (KKK Nivo Celje) in Tim Novak (KKK Ljubljana) sta zasedla drugo in tretje mesto v mladinski konkurenci.

Pri kanuistih je Simon Hočevar moral priznati premoč Hrvatu Tomislavu Lepanu, ki je očitno odveslal res odlično. Drugo in tretje mesto na državnem prvenstvu pa sta osvojila sicer tretje- in četrtouvrščeni Luka Žganjar in Peter Žnidaršič (oba Kajak kanu klub Ljubljana). Med mladinci se je v kanuju zelo izkazal Leon Breznik (Kajak kanu klub Tacen).

V ženski konkurenci smo imeli le kategorijo mladink, kjer je suvereno zmagala Neža Vrevc (KKK Tacen), pred Nežo Jarc (KKK Ljubljana) in Evo Jeklin (KK Soške elektrarne).

Glede na dosežene rezultate z upanjem čakamo prva prvenstva, ki bodo na sporedu junija, saj imamo očitno nekaj vrhunsko pripravljenih tekmovalcev.

 

Tekst in foto: Jakob Marušič