Nejc Žnidarčič je v klasičnem spustu EP v Banjaluki osvojil tretje mesto.

0
440

Kako lahko narava kroji razplet kajakaških tekem je prvi tekmovalni dan evropskega prvenstva v spustu na divjih vodah v Banjaluki skoraj občutil tudi najboljši slovenski tekmovalec Nejc Žnidarčič. Primorski tekmovalec je v cilj klasičnega spusta prišel kot tretji, a nato moral čakati dve uri, da so rezultati sploh postali uradni, saj so se številne ekipe pritožile na potek tekme.

Razlog nezadovoljstva med številnimi so bile težave bližnje elektrarne, ki ni uspela zagotoviti povsem enakega vodostaja za vse tekmovalce in tekmovalke, ki so se podali na reko Vrbas, tako da so vodilni člani nekaterih ekip pri vodstvu tekmovanja ostro protestirali, a na koncu ostali praznih rok, saj so po skoraj dveh urah pregovarjanj rezultati tekme kajakašev ostali nespremenjeni in nerazveljavljeni, preostali tekmi v kategoriji kanuistk in dvojcev pa so zaradi naraščanja vodostaja odpovedali in ju bodo izpeljali v petek.

Po napetosti si je ob razglasitvi dokončnih rezultatov oddahnil tudi Nejc Žnidarčič, saj je tako prišel do nove kolajne z največjih tekmovanj, ki jih ima sedaj že več kot 15. »Moram reči, da sem zadovoljen z rezultatom in tem, da sem po dveh letih znova osvojil kolajno v klasičnem spustu. Jutri pa se bom s Timom Kolarjem in Maksom Frančeškinom boril še za ekipno kolajno v klasiki,« je dejal slovenski reprezentant, ki bo glavni kandidat za zmago v sprintu.

Žnidarčič je za traso klasičnega spusta potreboval dobrih 11 minut in 42 sekund, dve sekundi in pol več od zmagovalca Andreasa Heilingerja iz Nemčije. Tudi drugo mesto je pripadlo nemškemu predstavniku Tobiasu Bongu. Na osmem mestu je preizkušnjo končal Tim Kolar, Maks Frančeškin pa je bil 12.

Dobro se je na progi znašla tudi Ljubljančanka Ajda Novak, ki je pretekli vikend nastopila na evropskem prvenstvu v slalomu, sedaj pa že presedlala v spustaški čoln. Novakova spustu sicer ne posveča velike pozornosti, saj je letos nastopila le na državnem prvenstvu, kjer pa se je izkazalo, da je v dobri formi, tako da se je odločila še za start v tej kajakaški disciplini. V konkurenci specialistk za spust je veslala dobro in osvojila sedmo mesto. Do zmagovalnih stopničk pa ji je zmanjkalo šest sekund. Za dvojno zmago sta poskrbeli Nemki Alke Overbeck in Manuela Stoeberl, tretja pa je bila Švicarka Sabine Eichenberger.

 

Rezultati: http://www.canoebanjaluka.com/pages/results.html