Nejc Žnidarčič se je brez večjih težav uvrstil v nedeljski finale SP v sprintu na divjih vodah.

0
322

Predzadnji dan prvenstva so se tekmovalci pomerili v kvalifikacijah sprinterske preizkušnje, kjer je slovenska ekipa računala na kar nekaj odmevnih uvrstitev. Med kanuisti si je napredovanje v nedeljski finale priveslal Blaž Cof, med kajakaši pa se bosta v boj za kolajne podala branilec naslova Nejc Žnidarčič in Maks Frančeškin.

Kot prvi se je v kvalifikacije sprinterske tekme podal kanuist Blaž Cof, ki je na lanskem EP v Kraljevu v tej preizkušnji osvojil tretje mesto. Ob bučni podpori navijačev, ki so zasedli bregove reke Isere in s pomočjo vuvuzel ter bobnarskih skupin glasno spodbujali tekmovalce, je zasedel deseto mesto in se zanesljivo uvrstil v finale.

Nekoliko bolj živčna situacija je bila v konkurenci kajakašev, kjer je imel po prvi vožnji kot edini slovenski kajakaš mesto v finalu zagotovljeno le Nejc Žnidarčič, ki je bil s precejšnjo prednostjo zanesljivo v vodstvu, Simon Oven je bil 16., Maks Frančeškin in Tim Kolar pa bi morala v drugo pokazati precej več, saj sta zasedala 20. oziroma 25. mesto.

Načrt se je še najbolje izšel Maksu Frančeškinu, ki je s sedmim časom druge vožnje, končal kot 14. in napredoval v finale. »Končno sem premagal smolo, ki se me je držala zadnji čas. Danes sem vsem pokazal, kar sem še sam skoraj pozabil, da znam in zmorem vožnje, ki me uvrščajo med najboljše.  Jutri je nov dan in pokazal bom najboljše, kar zmorem,«je po tekmi povedal Maks Frančeškin.

V drugo je Tim Kolar veslal dve sekundi hitreje, a vseeno naredil preveč napak ter tekmo končal na 22. mestu, kar je bilo za želenim finalom. Brez finala je ostal tudi Simon Oven, ki je v drugo uvrstitev nekoliko pokvaril in bil 24.

V nedeljo se bo prvenstvo zaključilo s finali v individualnih in ekipnih sprinterskih preizkušnjah.

Na veteranskem prvenstvu nastopila Tuma in Flajs

Petkov prost dan v programu svetovnega prvenstva so prireditelji izkoristili za organizacijo veteranskega prvenstva, kjer sta slovenske barve zastopala Borut Tuma in Dag Flajs, ki sta na koncu zasedla 11. oziroma 13. mesto. Veterani so se pomerili ob enakem vodostaju kot aktivni tekmovalci, zato je bilo kar nekaj bojazni pred poškodbami, a se je nato vse srečno izteklo.