Nejc Žnidarčič, Tim Kolar in Vid Debeljak so evropski prvaki v sprintu.

0
588

Z ekipno tekmo v sprintu na divjih vodah se je v Banjaluki zaključilo evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah. Tudi zadnji dan prvenstva se je slovenska ekipa veselila uspeha, saj so kajakaši Nejc Žnidarčič, Tim Kolar in Vid Debeljak priveslali do naslova prvakov v sprintu. Ekipi kanuistov in dvojcev sta bili peti.

Slovenski kajakaši na praktično vsakem velikem tekmovanju poskrbijo za uspehe, nič drugače pa ni bilo niti tokrat, ko so prav vsak tekmovalni dan osvojili najmanj eno kolajno. Zadnji dan prvenstva v Bosni in Hercegovini so bili nepremagljivi kajakaši Vid Debeljak, Tim Kolar in Nejc Žnidarčič, ki so že v prvo prikazali tako dobro vožnjo, da jih niti z drugim poizkusom preostale ekipe na startu niso uspele prehiteti, tako da Slovenci v drugo sploh niso startali. To je četrta kolajna za Nejca Žnidarčiča na tem evropskem prvenstvu, s čimer je postal sploh prvi kajakaš v spustu na divjih vodah, ki mu je uspelo doseči tak mejnik. Poleg sobotnega naslova prvaka v sprintu in še enega zlata v današnjem ekipnem sprintu, bo Banjaluko zapustil še z bronastima kolajnama v posamičnem in ekipnem klasičnem spustu.

»Danes sem imel veliko moči. Če bi imel včeraj toliko moči kot danes, bi bilo še precej boljše. Očitno včeraj nisem bil dovolj sproščen, danes pa sem se naspal. Prvič sem osvojil štiri kolajne v štirih nastopih, tako da sem zelo vesel. Noben kajakaš še ni imel kolajne s klasiki in sprintu, tako kot imam jaz, v kanuju in dvojcih pa so že imeli. V sprintu sem vedel, da bom v borbi za zmago, v klasiki pa mi je šla na roko višja voda, bil sem v formi in se je poklopilo. V moštvih je veliko odvisno tudi od drugih dveh tekmovalcev, tako da se res mora vse iziti. V zadnjih štirih letih imamo sinergijo. Bili smo že svetovni in evropski prvaki. Če smo vsi tekmovalci dobri, potem ni težko sestaviti dobre ekipe. Včeraj smo bili štirje tekmovalci med osem, zato sem vedel, da bomo tudi danes nevarni. Že s prvo vožnjo smo vse opravili, tako da nam v drugo sploh ni bilo treba startati,« je bil z razpletom evropskega prvenstva zadovoljen Žnidarčič.

S pol sekundnim zaostankom za Slovenci so srebro osvojili Nemci Tobias Bong, Yannick Lemmen in Bjoern Beerschwenger, bron pa Čehi Tomaš Slovak, Kamil Mružek in Richard Hala.

Na tekmi so nastopili tudi kanuisti Blaž Cof, Luka Žganjar in Peter Žnidaršič, ki so zasedli peto mesto. V drugo so svojo uvrstitev nekoliko izboljšali, saj so imeli v prvi vožnji precej težav, ko se je eden izmed članov ekipe skoraj prevrnil. Zmagali so češki kanuisti Ondrej Rolenc, Antonin Haleš in Vladimir Slanina. Srebro so osvojili Nemci Normen Weber, Tim Heilinger in Dominik Pesch, bron pa Hrvati Emil Milihram, Igor Gojić in Jadran Zonjić.

Čeprav sta v posamični konkurenci prvenstva nastopila le dva slovenska dvojca, in to zelo uspešno, saj sta Simon Hočevar in Blaž Cof postala prvaka, Luka Žganjar in Peter Žnidaršič pa sta bila bronasta, so Slovenci vseeno nastopili tudi v ekipni vožnji dvojcev. Simon Hočevar je tokrat združil moči z Maksom Frančeškinom, Blaž Cof pa z Nejcem Žnidarčičem. Slovenci so bili peti. Zmagali so predstavniki Francije, pred Nemci in Čehi.