Nemci do zlata, Slovenci peti

0
491

L”Argentiere la Besee, 30. junija (STA) – Prireditelji evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v francoskem L”Argentiere la Beseeju so podelili prva kompleta odličij. V ekipni tekmi kanuistov je nastopila tudi slovenska postava Dejan Stevanovič, Jošt Zakrajšek in Marko Mihelič in osvojila peto mesto. Zmagala je Nemčija v postavi Jan Benzien, Nico Bettge in Stefan Pfannmoeller in tako izboljšala dosežek iz Tacna, ko je bila druga. Srebro je pripadlo branilcem naslova Slovakom, bron pa Čehom.


Slovenski kanuisti so že v prvi vožnji zapravili bolj ali manj vse možnosti za kolajno, ko so napravili dotik, ki jih je oddaljil od glavnih tekmecev, v drugo pa vnovič z enim dotikom dosegli peti čas. S tem so se za mesto slabše odrezali kot lani na Savi v Tacnu. Da se je dalo nadoknaditi kar nekaj “zamude”, so sicer dokazali Slovaki, ki so po štirih kazenskih sekundah iz prve vožnje v drugo odpeljali najboljši čas in pristali na drugem mestu. Nemci so bili danes sicer razred zase, medtem ko so Čehi z dvema dokaj zanesljivima vožnjama (in s smolo Francozov, ki so v drugo napravili tri dotike) osvojili bron in ponovili uspeh iz Tacna.


“Fantje so v obeh vožnjah odpeljali na polno. Dobro so veslali, čeprav so napravili manjše napake, toda te so delale praktično vse ekipe. V tem trenutku je peto mesto realnost, saj so ekipe, ki so se uvrstile pred nas, močnejše. Višjo uvrstitev bi lahko dosegli le ob veliki napaki katere izmed boljših ekip,” je slovenski nastop ocenila direktor reprezentance Andrej Jelenc.


V ekipni tekmi kajakašic so lanski naslov iz Tacna ubranile Slovakinje Jana Dukatova, Elena Kališka in Gabriela Stacherova, druge so bile Čehinje, tretje pa Francozinje. Tudi ta preizkušnja je imela kar nekaj preobratov, za glavnega pa so poskrbele Nemke, srebrne iz Tacna 2005, ki so po prvi vožnji vodile, v drugi pa so štirim kazenskim sekundam iz prve dodale še dve, kar je bilo zanje usodno, saj so na koncu ostale brez odličja. Slovakinje so tako pridobile mesto, Čehinje pa z izvrstno finalno vožnjo in drugim časom dneva kar dve.


Že pred tem so kajakašice in kanuisti odpeljali kvalifikacije za posamično tekmo. Nina Mozetič je v kvalifikacijah ženskega K-1 osvojila 20. mesto in se prebila v nedeljski polfinale. Prav tako bosta v nedeljskem polfinalu nastopila kanuista Dejan Stevanovič in Jošt Zakrajšek, ki sta končala na 13. oziroma 23. mestu, medtem ko je tekmovanje že končal Marko Mihelič, ki je pristal na 36. mestu.


V soboto bodo kvalifikacije odpeljali kajakaši, med njimi tudi Slovenci Dejan Kralj, Peter Kauzer in Jure Meglič, in dvojci, kjer se bosta čim bolje poskušala odrezati tudi Aljaž Kulovec in Simon Hočevar. Isti dan bosta popoldne še ekipni tekmi v 3xK-1 in 3xC-2.