Niko Testen deveti na svetovnem pokalu v La Seu d”Urgellu.

0
580

S finalnimi vožnjami kanuistk in kajakašev se je v španskem La Seu d”Urgellu zaključila letošnja serija tekem za svetovni pokal. V finalu je slovenske barve tokrat zastopal najmlajši član kajakaške ekipe Niko Testen, ki je z devetim mestom prišel do doslej najboljše posamične uvrstitve na članskih tekmah najvišjega nivoja. 

21-letni primorski kajakaš Niko Testen, sicer nečak Dejana Testena, našega uspešnega trenerja, ki je skrbel za svetovna prvaka Luko Božiča in Saša Taljata, je na zadnji tekmi svetovnega pokala v letošnjem letu prišel do najboljšega posamičnega rezultata kariere v članski konkurenci. V polfinalu je startal med prvimi, a se nato dolgo časa držal na tretjem mestu, saj so izkušenejši tekmovalci drug za drugim odpadali: “Malo smo presenetili favorite, ker smo dobre čase postavili že tisti na začetku, potem pa so bili malo pod pritiskom, ker so vedeli, da morajo tudi oni dobro veslati, zato so delali precej napak. Moja polfinalna vožnja je bila zelo dobra. Na startu sem bil res sproščen, užival sem v vsakem trenutku. Komaj sem čakal, da pridem na startno pozicijo in se poženem po progi. Bila je res enkratna izkušnja. Užival sem sto na uro!”

Niko Testen, ki je bil leta 2015 evropski mladinski prvak, kolajni z mladinskih evropskih prvenstev pa je imel tudi v dveh sezonah prej, se je letos prvič uvrstil v člansko reprezentanco: “Kar težko si predstavljam. Pred tremi leti, ko sem bil še “mulc”, sem gledal te kajakaše na televiziji in si mislil, kako je to dobro. Zdaj veslam z njimi ob boku, kar je lep občutek.”

Zmage v konkurenci kajakašev se je tokrat veselil Italijan Giovanni de Gennaro, drugi je bil Avstralec Lucien Delfour, tretji pa Čeh Jiri Prskavec.

V polfinalu smo imeli še tri predstavnike. Visoko je ciljal Peter Kauzer, ki je bil pred zadnjo tekmo četrti v skupnem seštevku svetovnega pokala. A tokratna polfinalna vožnja se mu ni posrečila. Pribitek dveh kazenskih sekund je dobil že na prvih vratih, a je kljub temu odločno napadal, tako da je za takrat vodilnim tekmovalcem v cilju na prvem vmesnem času zaostajal le za stotinko. A nato se mu je pripetila še ena napaka, zaradi katere se je prevnil in kljub hitremu obratu izgubil še nekaj desetink. Ne glede na vse je postavil precej dober čas, a so bili tekmovalci v cilju tako izenačeni, da je s 3,55 sekundami zaostanka za najhitrejšim kajakašem polfinala na koncu zasedel 20. mesto. 

“Kljub dotiku prvih vrat sem bil dovolj samozavesten, da sem vedel, da lahko z dobro vožnjo še vseeno pridem v finale. Žal me je na koncu prav tisti dotik stal finala. Vožnja se mi je začela podirati od mosta naprej. Začel sem veslati preveč na silo in prehitevati čas. Na koncu se je naredilo, kar se je. Na protitočnih vratih pred “Niagaro”, ko sem obrnil, mi je koleno nekoliko zdrsnilo z opore in sem se prevrnil. Potem sem se boril še do cilja. Brez dotika na prvih vratih bi bil kljub prevračanju še vseeno v finalu, tako da lahko iz tega potegnem nekaj pozitivnega,” je po nastopu povedal Kauzer.  

S težavami na progi sta se spopadala tudi naša preostala predstavnika. Vožnja Martina Srabotnika je na koncu zadostovala za 35. mesto, zmagovalec tacenske preizkušnje pretekli konec tedna Žan Jakše pa je bil 36.

V konkurenci kanuistk so naše tekmovalke obstale v kvalifikacijah, tekmo pa je dobila Avstralka Jessica Fox, pred Britanko Mallory Franklin in Avstrijko Nadine Weratschnig. 

V skupnem seštevku svetovnega pokala je med kajakaši Peter Kauzer zasedel sedmo mesto, Niko Testen je bil 15., Martin Srabotnik 23., Žan Jakše 33., Vid Kuder Marušič pa 48. Zmagal je Čeh Jiri Prskavec, pred Francozom Mathieujem Biazizzom, tretje mesto pa sta si delila Britanec Joseph Clarke in Čeh Vit Prindiš. 

Med kanuistkami je celo sezono dominirala Avstralka Jessica Fox, ki je bila prepričljiva zmagovalka v skupnem seštevku te serije. Druga je bila Britanka Mallory Franklin, tretja pa Avstrijka Viktoria Wolffhardt. Najvišje uvrščena slovenska reprezentantka je bila Eva Alina Hočevar na 27. mestu, Lea Novak je bila 43., Nina Bizjak 51., Alja Kozorog pa 74. 

Pred slalomisti na divjih vodah je le še vrhunec tekmovalne sezone 2018, in sicer svetovno člansko prvenstvo, ki bo potekalo zadnji teden v septembru na olimpijski progi v Riu de Janeiru.