Niko Testen najhitrejši v kvalifikacijah svetovnega prvenstva v Avstraliji.

0
629

Mladi primorski kajakaš Niko Testen, ki se je letos v kajaku prvič uvrstil v mladinsko reprezentanco, je bil najboljši v kvalifikacijah svetovnega prvenstva za mladince in mlajše člane, ki poteka v avstralskem Penrithu. Iz kvalifikacij v polfinala je napredovalo vseh sedem slovenskih čolnov, ki so tekmovali prvi dan prvenstva.

S kvalifikacijami kajakašev, kajakašic in dvojcev v konkurencah mlajših članov in mladincev se je začelo težko pričakovano svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane. Na olimpijski progi v Penrithu se je uvodni dan tekmovanja najbolj izkazal Niko Testen, ki je zmagal v mladinski konkurenci kajakašev. To mu je uspelo z odlično drugo vožnjo, kjer se je povzpel čisto na vrh razvrstitve, najbližjega tekmeca Maria Leitnerja iz Avstrije pa je prehitel za več kot sekundo. Tretjeuvrščeni Tomaš Roušek iz Češke je zaostal že za več kot dve sekundi. Zanesljivo napredovanje v polfinale sta si priveslala tudi preostala slovenska predstavnika v tej konkurenci. Vid Kuder Marušič je po prvi vožnji zasedal tretje mesto, a so ga v drugi prehiteli štirje tekmovalci, tako da je bil na koncu sedmi, Vid Karner pa je bil tokrat 15.

Nika Testena je nato čakal še nastop v dvojcu, kjer sta skupaj z Jakobom Jeklinom znova nastopila dobro. Po prvi vožnji sta bila druga, v drugo pa sta sicer zdrsnila na peto mesto, a kljub temu napovedala boj za najvišja mesta. V obeh vožnjah so jima težave povzročale kazenske sekunde. V prvi vožnji sta jih nabrala 10, v drugi pa kar 12. Najhitrejša dvojica med mladinci je bila češka naveza Michael Matejka – Jan Vetrovsky, druga sta bila Poljaka Adam Kozub in Jakub Brzezinski, tretja pa znova Čeha Jan Mrazek in Tomaš Roušek.

V konkurenci kajakašic do 23 let sta si napredovanje v polfinale zagotovili obe slovenski predstavnici. Eva Terčelj je zasedla 13. mesto, Ajda Novak pa je bila 16. Po pričakovanjih je bila najboljša domačinka in dobitnica olimpijske kolajne iz Londona Avstralka Jessica Fox, a se ji je zelo približala Čehinja Karolina Galuškova, ki je zaostala le za 13 stotink sekunde. Stefanie Horn, Nemka, ki sedaj nastopa za Italijo, je bila tretja.

Izmed slovenskih predstavnikov je prvi dan kvalifikacij nastopil še Celjan Simon Brus, ki je bil v konkurenci mlajših članov 21. Usodni so bili trije dotiki, ki so mu prinesli šest kazenskih sekund, tako da veliko možnosti za višjo uvrstitev tokrat ni bilo. Najboljši je bil Čeh Jiri Prskavec, lanskoletni evropski prvak in svetovni podprvak med člani, drugi je bil Američan Michal Smolen, tretji pa Italijan Zeno Ivaldi.

V konkurenci dvojcev do 23 let Slovenija ni imela svojih predstavnikov, prav tako kot v konkurenci kajakašic mladink. Med dvojci sta si najboljše izhodišče priveslala Čeha Jonaš Kašpar in Marek Šindler, drugo in tretje mesto pa sta si priveslali poljski dvojici Brzezinski – Brzezinski in Wiercioch – Majerczak. Najboljša mladinka je bila Čehinja Amalie Hilgertova, druga je bila Avstralka Kate Eckhardt, tretja pa Francozinja Camille Prigent.

Ob enih zjutraj po slovenskem času kvalifikacijski nastopi čakajo še kanuiste in kanuistke tako med mlajšimi člani kot mladinci. Nastopili bodo trije slovenski kanuisti – Luka Božič in Blaž Cof med mlajšimi člani, Jakob Jeklin, lanskoletni dobitnik brona s svetovnega prvenstva v Liptovskem Mikulašu, pa med mladinci.

 

Rezultati: http://canoeliveresults.com/event/2014/penrith-sydney-junior-u23-world-championships.php