Niko Testen, Tine Kancler in Luka Čižman so bili četrti.

0
592

Na svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane v slalomu na divjih vodah, ki poteka v Braziliji, je za tekmovalci prvi dan finalnih odločitev. Najbližje velikemu uspehu je bila mladinska ekipa kajakašev, v kateri so veslali Niko Testen, Tine Kancler in Luka Čižman, ki je bila še četrt ure po koncu tekme tretja, malo pred iztekom časa za pritožbe, pa so na drugo mesto skočili Španci in Slovence potisnili na četrto mesto. Kajakaši do 23 let so bili šesti, kanuisti pa deveti. V posamični konkurenci je bil kajakaš Martin Srabotnik med mlajšimi člani šesti, mladinec Jakob Jeklin je med kanuisti zasedel sedmo mesto, Žiga Taljat pa je bil deseti v konkurenci kanuistov do 23 let.

V zadnji tekmi dneva je kazalo na kolajno slovenske reprezentance v brazilskem Foz do Iguaçuju. Mladinci Tine Kancler, Luka Čižman in Niko Testen so namreč dolgo zasedali tretje mesto, a so po več kot četrt ure napetega čakanja na uradne rezultate zdrsnili na četrto mesto. V času za pritožbe so namreč Španci dosegli izbris kazni, tako da so napredovali na drugo mesto, do takrat drugouvrščene Nemce potisnili na tretje mesto, slovenske predstavnike pa tik pod stopničke – na četrto mesto. Razočaranje med mladimi kajakaši bo verjetno kar precejšnje, saj so svojo nalogo opravili dobro in bili hitri na progi. Ob prvem merjenju vmesnega časa so vodili, nato pa v cilj priveslali z le 13 stotinkami zaostanka za Nemci. Nato so jih prehiteli še Francozi, ki so prevzeli vodstvo. Po prečkanju ciljne linije zadnje ekipe na startu je kazalo na slovenski bron, a je bilo na uradne rezultate treba čakati zelo dolgo. Naslova ekipnih svetovnih prvakov med mladinci se je veselila kajakaška ekipa Francije, drugi so bili Španci, tretji pa Nemci.

Za najboljši posamični rezultat slovenskih finalistov prvega dne je poskrbel Celjan Martin Srabotnik. Slovenski kajakaš je imel, tako kot večina tekmovalcev, nekaj težav s kazenskimi sekundami. Le dva finalista sta s progo opravila brez dotikov, Srabotnik pa je bil tokrat nenatančen trikrat. Sprva je kazalo, da bo varovanec Aleša Kudra zasedel končno sedmo mesto, a so nato sodniki kmalu po koncu kajakaškega dela tekmovanja diskvalificirali kar dva slalomista. Eden od njiju je bil uvrščen pred slovenskim reprezentantom, tako da je ta napredoval na končno šesto mesto. Svetovni prvak med mlajšimi člani je postal Čeh Jiri Prskavec, sicer dvakratni evropski članski prvak ter svetovni podprvak iz leta 2013. Srebro je pripadlo Špancu Davidu Llorenteju, bron pa Slovaku Andreju Maleku.

V finalu kanuistov do 23 let je veslal Žiga Taljat – edini slovenski predstavnik v tej kategoriji na svetovnem prvenstvu v Foz do Iguaçuju. Primorski slalomist je po dobrem nastopu v polfinalu, s katerim si tudi je zagotovil nastop v finalu, v odločilni vožnji prvenstva naredil preveč napak, da bi lahko posegel višje od končnega desetega mesta. Tudi zanj so bile usodne kazenske sekunde, saj so mu jih h končnemu času pribili kar osem. Zmagal je Britanec Adam Burgess, drugi je bil Italijan Paolo Ceccon, tretji pa Brazilec Felipe da Silva. V konkurenci kanuistk, kjer Slovenija ni imela svoje predstavnice, je zmagala Španka Nuria Villarubla, drugo in tretje mesto pa sta zasedli Britanki Mallory Franklin in Kimberley Woods. Presenetljivo je brez kolajne, na petem mestu, kanuistični del prvenstva zaključila ena najboljših slalomistk tega časa Avstralka Jessica Fox.

Trem finalom mlajših članov v konkurenci kanuistov, kanuistk in kajakašev so sledili še mladinci. V tej starostni kategoriji je slovenske barve v finalu zastopal le kanuist Jakob Jeklin. Varovanec Dejana Testena je imel nekaj težav s kazenskimi sekundami, usodna so bila protitočna vrata, saj je prav vse dotike naredil v teh vratih. Z dodatnimi šestimi sekundami je na koncu za svetovnim prvakom Markom Mirgorodskyim iz Slovaške zaostal za 7,44 sekund in bil sedmi. Prva dva tekmovalca sta na koncu imela kar nekaj prednosti pred ostalimi, saj je drugouvrščeni Poljak Kacper Sztuba zaostal za dobre pol sekunde, tretji Čeh Vaclav Chaloupka pa že za več kot pet sekund. V preostalih dveh finalih Slovenija ni imela svojih predstavnikov. Med kajakaši je slavil Slovak Jakub Grigar, drugi je bil Francoz Malo Quemeneur, tretji pa Nemec Thomas Strauss. Najboljša kanuistka je postala Nemka Andrea Herzog, druga je bila Francozinja Lucie Prioux, tretja pa Avstralka Kate Eckhardt.

Poleg mladinske ekipe so v popoldanskih ekipnih vožnjah nastopili še kajakaši in kanuisti do 23 let. Mlajši člani Martin Srabotnik, Vid Kuder Marušič in Žan Jakše so ekipno preizkušnjo opravili dobro, saj so bili kar nekaj časa uvrščeni na pozicijah, ki so dišale po eni izmed kolajn, a jim je na koncu do mesta na zmagovalnem odru zmanjkala dobra sekunda in pol. Na progo so se podali napadalno in bili na prvem vmesnem času 19 stotink hitrejši od takrat vodilne ekipe Španije, čeprav so prvi dotik naredili že na drugih vratih. Sanje o kolajni je pokopal drugi dotik, ki je pomenil, da so Španci ostali v vodstvu, Slovenci pa zasedli takrat drugo mesto. Na startu je bilo še precej ekip, ki pa so zaostajale za vodilno dvojico, vse do starta ekip Češke, Poljske in Velike Britanije, ki so se uvrstile pred Slovenijo in jo potisnile na peto mesto. Po zaključku tekme kajakašev so Brazilcem izbrisali kazen, tako da so ti napredovali na tretje mesto, z mesta kolajn potisnili Špance, posledično pa so tudi Srabotnik, Kuder Marušič in Jakše padli za eno mesto, na šesto. Z le enim dotikom oziroma enim manj bi Srabotnik, Kuder Marušič in Jakše prejeli srebrne kolajne, saj so za zmagovalno ekipo Češke, za katero so veslali Jiri Prskavec, Ondrej Cvikl in Petr Bincik, zaostali za tri sekunde in 79 stotink, drugouvrščeni Poljaki pa so imeli 1,80 sekunde zaostanka. Brazilci so bili tretji.

Precej več težav je imela na progi ekipa kanuistov do 23 let. Žigi Taljatu sta se pridružila mladinca Jakob Jeklin in Klemen Vidmar. Slovenska trojka ni prikazala prav tekoče vožnje, nabrali so tudi 12 kazenskih sekund, in želja po odmevni uvrstitvi je bilo konec. Prvenstvo so končali na devetem mestu. Tudi v tej konkurenci je bilo treba na uradne rezultate čakati kar dolgo, saj so poizvedbe in spremembe kazenskih sekund vplivale na stalne zamenjave ekip pri vrhu. Italijanska ekipa v postavi Raffaello Ivaldi, Paolo Ceccon in Roberto Colazingari se je sicer vselej držala na vrhu, drugo, tretje in četrto mesto pa se je stalno menjevalo med ekipami Britanije, Češke in Brazilije. Na koncu so se Italijanom na zmagovalnem odru pridružili še Britanci in Čehi.

V konkurenci kanuistk do 23 let so slavile Španke, pred Čehinjami in Britankami, med mladinkami so bile najboljše Nemke, pred Čehinjami in Avstralkami. V mladinski konkurenci kanuistov so zmagali Nemci, pred Poljaki in Čehi.

Zadnji dan prvenstva se bo na progo na reki Paraná podala le ena slovenska reprezentantka. To bo Eva Terčelj, ki se je v polfinalu zelo izkazala, saj je zmagala, tako da bo v nedeljo startala kot zadnja izmed kajakašic. Začetek nedeljskih final bo ob 15.30 po slovenskem času.

Rezultati: http://canoeliveresults.com/event/2015/foz-iguazu-junior-u23-world-championships.php

Video: http://canoeliveresults.com/event/2015/foz-iguazu-junior-u23-world-championships.php

Foto: Ettore Ivaldi, Dejan Testen