Niko Testen v Krakovu postal evropski mladinski prvak v slalomu!

0
640

Prvi dan finalnih odločitev evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane na Poljskem je bil za slovensko ekipo zelo vesel. Za slavje je poskrbel mladinec Niko Testen, ki je v napetem finalu kajakašev zmagal in prišel do naslova evropskega mladinskega prvaka. V posamičnem finalu so veslali še Val Manfreda Vidrih, ki je bil osmi med mladinci, Martin Srabotnik (7. med mlajšimi člani), Vid Kuder Marušič (15.) in Nina Bizjak, ki je bila osma.

Mladi kajakaš Niko Testen, letnik 1997, je na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah, ki ta teden poteka v Krakovu, priveslal še do svoje druge posamične kolajne z evropskih prvenstev. Lani je bil v Skopju tretji, tokrat pa je v zelo napetem finalu ugnal vso konkurenco in se veselil naslova prvaka stare celine. Po polfinalu je bil Niko šesti, zato je za njim startala še peterica najboljših mladincev prve vožnje dneva. Njihove prihode v cilj je spremljal zelo živčno, saj ni bil prepričan, da bo njegov čas zadostoval za takšen uspeh. Na vrhu so namreč ostali sami vrhunski tekmovalci, nekateri med njimi z odličnimi rezultati tako v mladinski kot tudi že članski konkurenci.

»Nekateri, za katere sem mislil, da so boljši, so naredili nekaj napak in ostali za mano,« je sprva pokomentiral razplet mladi kajakaš. Nečak Dejana Testena, trenerja uspešnega dvojca Božič – Taljat, je bil ob prihodu zadnjega tekmovalca v cilj navdušen: »Bil bi zadovoljen tudi z uvrstitvijo med peterico, ampak zmeraj sem si želel medalje. Zdaj, ko sem zmagal, je pa še toliko bolje! Res ne morem verjeti! Saj nisem imel slabe vožnje, ni pa bila popolna, zato sem vesel, da sem zmagal tudi s takšno vožnjo. Tekmo sem lepo stopnjeval, zamislil sem si dober ritem in uspelo je.«

V finalu mladincev je veslal tudi Val Manfreda Vidrih, ki je na koncu osvojil osmo mesto. V polfinalu se je zalomilo Luki Čižmanu, ki je bil v zgornjem delu proge dobro na poti, a se v spodnjem prevrnil, tako da je visok rezultat splaval po vodi. Bil je 30. Srebrno kolajno si je priveslal Slovak Richard Macuš, ki je za Nikom Testenom zaostal za 17 stotink, bronasto pa Čeh Alexandr Maikranz.

Dva finalista smo imeli tudi v kajakaški konkurenci mlajših članov, kjer je bil po polfinalu na odličnem tretjem mestu Martin Srabotnik. Celjan je v finalu startal odločno, a na cilju nekoliko zaostal za najhitrejšimi, tako da bo Krakov zapustil s sedmim mestom. »Začel sem solidno, potem pa bil na koncu že kar utrujen, pa tudi voda je bila nekoliko slabša, zaradi česar sem, vsaj tako mislim, v spodnjem delu izgubil veliko časa. Imel sem tudi dotik, zelo slabo vodo pa sem imel ob izhodu iz zadnjih protitočnih vrat, tako da me je proti cilju zabilo kar veliko valov. Žal se ni izšlo. Na današnji dan sicer gledam kar pozitivno, saj sem videl, da sem konkurenčen, tudi čoln mi lepo teče. Hkrati pa sem vseeno tudi malce razočaran, ker mi v finalu ni uspelo sestaviti dobre vožnje,« je povedal Srabotnik.

Zelo besen pa je bil ob prihodu v cilj Vid Kuder Marušič, ki se je letos uvrstil tudi v člansko reprezentanco in dobil priložnost na prvih treh tekmah svetovnega pokala. Po šestem mestu v polfinalu je v odločilni vožnji odločno startal, a na progi nato naredil preveč napak za vrh. S 50 kazenskimi sekundami je bil 15. Evropski prvak do 23 let je postal Čeh Jiri Prskavec, sicer tudi dobitnik odličij s članskih prvenstev, drugi je bil Italijan Zeno Ivaldi, tretji pa Španec David Llorente.

V finalu kanuistk je veslala Nina Bizjak in dosegla osmi čas. V polfinalu je prikazala zelo dobro vožnjo, v finalu pa je naredila nekaj več napak. »Vesela sem, da sem prišla v finale. Želela sem si lepe vožnje, mogoče ponoviti polfinalno, kar pa mi zaradi napake med četrtimi in petimi vrati žal ni uspelo. Vesela sem tega rezultata, čeprav bi bila še bolj zadovoljna, če bi zasedla kakšno mesto višje. V Krakovu mi je čoln končno stekel, v polfinalu je šlo tako kot mora, zato mi finalni nastop ne bo pokvaril dobrega občutka.«

Evropska prvakinja do 23 let je postala češka kanuistka Monika Jančova, druga je bila Španka Nuria Vilarrubla, tretja pa še ena Čehinja Jana Matulkova.

Le dvajset stotink sekunde je od finala ločilo kanuista Klemna Vidmarja, ki je v mladinski konkurenci zasedel enajsto mesto. V polfinalu je veslal tudi Jakob Jeklin, ki pa je imel težave že pri drugih vratih in prvenstvo končal na 15. mestu. Enako uvrstitev – 15. mesto – je dosegel tudi Žiga Taljat v konkurenci kanuistov do 23 let.

V ekipnih tekmah EP v Krakovu je mladinska ekipa kajakašev, za katero veslali Niko Testen, Val Manfreda Vidrih in Luka Čižman, le za mesto zgrešila zmagovalne stopničke in bila četrta. Kajakaši do 23 let v postavi Vid Kuder Marušič, Martin Srabotnik in Žan Jakše so bili peti, prav tako peta je bila mladinska ekipa kanuistov (Klemen Vidmar, Jakob Jeklin, Urh Turnšek), kanuisti do 23 let, kjer sta poleg Žige Taljata veslala še mladinca Vidmar in Jeklin (pravila namreč dopuščajo nastop največ dveh mladincev tudi v ekipi mlajših članov), pa so bili sedmi.

Jutri polfinalna nastopa med kajakašicami čakata mlajši članici Ajdo Novak in Nežo Vrevc, popoldne pa bo v ekipni tekmi poleg njiju veslala še Alja Kozorog.