Nove stopničke za Luko Božiča in Saša Taljata.

0
567

Tekma svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah, ki je ta konec tedna potekala v Tacnu, se je končala z dvema novima kolajnama za slovensko ekipo. V finalu kanuističnih dvojcev sta Luka Božič in Sašo Taljat še na tretji letošnji tekmi osvojila kolajno, bila sta namreč druga. Tik za zmagovalnimi stopničkami je tekmo končala Urša Kragelj, ki je bila četrta. Eva Terčelj je bila osma, Ajda Novak pa 22. Ob koncu dneva so bile kajakašice Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak tretje v ekipni tekmi.

Luka Božič in Sašo Taljat sta tudi na domači progi v Tacnu podaljšala niz zelo uspešnih nastopov v prvem delu sezone. Še tretjič na tretji veliki tekmi v letošnji sezoni sta se uvrstila na zmagovalni oder in zaključila zbirko kolajno. Na evropskem prvenstvu na Dunaju sta bila tretja, na prvi tekmi svetovnega pokala v Londonu prva, tokrat pa še druga.

»Na domačem terenu sva želela še stopničko višje, a se nama na koncu ni izšlo. Predvsem v zgornjem delu sva imela nekaj problemov, ostalo pa sva odpeljala celo bolje kot v polfinalu. Realizirala sva zadano in sva zadovoljna z vožnjo, pa tudi z rezultatom. Trenirava, da skozi celotno sezono vzdržujeva visok nivo, kar se nama je na začetku letošnje sezone lepo poklopilo in še vedno drživa ta zmagovalni ritem. Bomo videli, kako se bo odvijalo vse skupaj,« je po tekmi dejal Luka Božič, ki je ta vikend svojo zbirko kolajn obogatil s srebrom in bronom.

»Pred svetovnim prvenstvom naju čakata dva meseca priprav, kar bi moralo zadoščati, da se odpočijeva in pripraviva na finale. Kljub temu, da sva zdaj vseskozi na stopničkah, ni nič lažje. Vedno je težko stati na startu in tega občutka se ne navadiš. Ko slišiš vse rezultate od drugih, se moraš še toliko bolj zbrati na svoj nastop,« pa je povedal Sašo Taljat.

Zmagala sta Slovaka Ladislav in Peter Škantar, ki sta bila od slovenske dvojice hitrejša za 1,26 sekunde, tretje mesto pa sta si priveslala Čeha Jonaš Kašpar in Marek Šindler.

Na kolajno je kazalo tudi v konkurenci kajakašic, kjer je Urša Kragelj s polfinalno progo opravila odlično in se tudi zavihtela na vrh. V finalu je nato startala kot zadnja, imela daleč najhitrejši čas, a jo je šest kazenskih sekund nato uvrstilo na četrto mesto. Po prihodu z vode je Kragljeva povedala: »Z večjo hitrostjo se dela več napak. Zadovoljna sem bila z dirkanjem, z občutki, res mi je žal, da mi ni uspelo sestaviti te vožnje. Zmagati tukaj v Tacnu je ena mojih velikih želja, a bom, kot kaže, morala še malo počakati. Ne vem, ali naj bom razočarana ali ne. Po eni strani je škoda metati tekmo stran, po drugi strani pa sem tudi nekaj dobila. V tem športu si hitro prvi ali zadnji. Četrto mesto je današnji izkupiček in tudi s tem sem lahko zadovoljna.«

V finalu je veslala tudi Eva Terčelj, ki je na koncu zasedla osmo mesto. »Finalna vožnja ni bila najboljša. Že na začetku sem naredila nekaj povsem nepotrebnih dotikov. Poskušala sem se zbrati za naprej in nadoknaditi, a nisem ujela pravega ritma. Do konca sem naredila preveč napak. Niso bila usodna prva vrata, niso pa mi niti pomagala za koncentracijo, malo ti jo zbije, slabši občutek imaš, ampak sem v petih vratih naredila že drugo napako, ki me je stala kar nekaj časa. Ni bil moj dan. Pred pokalom sem bila utrujena, potem sem še zbolela, pozdravila sem se na pol, a se kljub temu nisem želela obremenjevati. Je pa težko, ko ti enkrat pade odpornost in moraš it iz tekme v tekmo. Poskušala se bom v čim krajšem času čim bolje regenerirati. Če se bo ta utrujenost še pojavljala, velja premisliti o planu za nadaljevanje,« je zaključila Terčeljeva.

V polfinalu je nastopila tudi Ajda Novak, ki je bila lani odlična enajsta, tokrat pa je zasedla 22. mesto.

Popoldne so bile na sporedu še ekipne tekme. Slovenska ekipa kajakašic v postavi Kragelj, Terčelj, Novak je bila tretja. Najboljše so bile Nemke, drugo mesto pa so si priveslale predstavnice Francije.

Naslednja tekma svetovnega pokala bo že prihodnji konec tedna v Pragi, nato pa bo v seriji za svetovni pokal sledil premor do začetka avgusta, ko bosta sledili še tekmi v španskem La Seu d”Urgellu in nemškem Augsburgu.