Ob koncu EP v Krakovu ekipa kajakašic sedma, Ajda Novak 14., Neža Vrevc pa 19.

0
548

Zadnji dan evropskega prvenstva za mladince in mlajše člane v slalomu na divjih vodah, ki je potekalo v poljskem Krakovu, sta v posamičnih preizkušnjah slovenske barve zastopali dve kajakašici. Obe sta nastopili v polfinalu, žal pa tam tudi obstali. Ajda Novak je bila 14., Neža Vrevc pa 19. V popoldanski ekipni tekmi so Ajda Novak, Neža Vrevc in Alja Kozorog priveslale do sedmega mesta.

Po sobotnem uspehu, ko je kajakaš Niko Testen priveslal do naslova evropskega mladinskega prvaka, je imela slovenska ekipa v nedeljo še tri možnosti za naskok na najvišja mesta. V polfinalu kajakašic sta namreč nastopili Ajda Novak in Neža Vrevc, popoldne pa so kajakašice veslale še na ekipni tekmi.

V jutranjem programu se slovenskima predstavnicama ni izšlo po načrtih in željah. Obe sta imeli nekaj težav že v zgornjem delu proge, kjer sta začeli nabirati dotike vrat. Novakova je imela na progi dva dotika, Vrevčeva pa štiri, kar je bilo preveč za uvrstitev med najboljšo deseterico. Še posebej je bila po posamičnem nastopu potrta aktualna svetovna prvakinja do 23 let v klasičnem spustu Ajda Novak, ki je iz rok izpustila lepo priložnost za dober rezultat. Z le enim dotikom manj bi bila namreč uvrščena v finale, tako pa je prvenstvo zaključila na 14. mestu. Še več težav so kazenske sekunde povzročile Neži Vrevc. H končnemu času so ji namreč prišteli še osem dodatnih sekund in je polfinalni nastop med mlajšimi članicami sklenila na 19. mestu.

Naslov evropske prvakinje do 23 let si je priveslala Španka Nuria Vilarrubla, ki je bila v soboto srebrna med kanuistkami, druga je bila Avstrijka Viktoria Wolffhardt, tretja pa Ukrajinka Viktorija Us.

Ekipa kajakašic do 23 let je na lanskem evropskem prvenstvu v Skopju osvojila naslov evropskih prvakinj, a je nastopila v drugačni postavi. Od stare trojice je ostala le Ajda Novak. Eva Terčelj, ki bi sicer še lahko nastopala v konkurenci mlajših članic, se je nastopu na Poljskem odpovedala zaradi priprav na člansko svetovno prvenstvo v Londonu, Nina Bizjak pa je lani še tekmovala v dvojnem programu, z letošnjo sezono pa se je odpovedala kajaku in sedaj nastopa le v kanuju. Poleg Ajde Novak sta se tako na Vislo podali Neža Vrevc in Alja Kozorog. Slovenke so v cilj priveslale s precejšnjim zaostankom, kar jih je uvrstilo na sedmo mesto. Zmagale so Čehinje, pred Britankami in Avstrijkami.

Zadnji dan prvenstva so tekmovale še kajakašice v mladinski konkurenci, kjer je slovenska predstavnica Teja Vrbnjak Erbežnik obstala v kvalifikacijah, in dvojci v obeh starostnih kategorijah, kjer pa nismo imeli svojih predstavnikov. Evropska mladinska prvakinja je postala Poljakinja Klaudia Zwolinska, druga je bila Avstrijka Nina Weratschnig, tretja pa Slovakinja Michaela Hassova. Najboljši mladinski dvojec je nemška posadka Hecht – Weber, srebro sta si priveslala Rusa Kotov in Komkov, bron pa Čeha Mrazek in Roušek. Za dvojno zmago domačinov so v konkurenci dvojcev do 23 let poskrbeli Wiercioch in Majerczak ter brata Brzezinski, bron pa je pripadel ruski navezi Popov – Vojnalovič.

V ekipni tekmi mladink so zmagale kajakašice Slovaške, pred Čehinjami in Špankami, med dvojci so se v konkurenci mladincev veselili Nemci, pred Čehi in Rusi, v konkurenci do 23 let pa so bili najhitrejši Poljaki, za njimi pa so se zvrstili Nemci in Rusi.

Naslednje evropsko prvenstvo za mladince in mlajše člane v slalomu na divjih vodah bo prihodnje leto organizirano v Solkanu. Znova bo veliko tekmovanje gostil Krakov, ki bo prihodnje leto organiziral svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane v slalomu.