Ogrevanje na Ljubljanici, vrhunec v Tacnu

0
543

Ljubljana, 17. junija (STA) – Čez natančno teden dni bo na sporedu prva tekma na evropskem slalomskem prvenstvu v kajaku in kanuju v Tacnu. Vodstvo reprezentance je danes v Ljubljani uradno predstavilo člane slovenske vrste, ki bo med 24. in 26. junijem tekmovala za evropske naslove. Ob tem velja omeniti, da bo nastopilo približno 200 tekmovalcev in tekmovalk iz 21 držav, za tekmovalno vzdušje pa bo že v torek poskrbel tradicionalni paralelni slalom na Ljubljanici.


V slovensko vrsto za EP so se po treh izbirnih tekmah uvrstili kajakaši Peter Kauzer, Dejan Kralj in Andrej Nolimal, kanuisti Simon Hočevar, Jošt Zakrajšek in Dejan Stevanovič, dvojci Nejc Višnar/Urban Jarc, Blaž Oven/Jure Jaklič in Anže/Jure Janežič ter kajakašice Nina in Nika Mozetič ter Kaja Puhan. “Prvi uradni skupni trening bomo opravili v ponedeljek ob 16. uri. Prvi tekmovalni dan je na sporedu v petek, že v četrtek pa se uradni del začne z demonstracijskimi vožnjami na tekmovalni progi,” je na novinarski konferenci uvodoma povedal direktor reprezentanc Andrej Jelenc.


Glavna orožja bodo vsekakor kajakaši in kanuisti, tudi v moštvenih vožnjah pa je na domači progi veliko možnosti za uspeh. Kljub temu večina reprezentantov skriva svoje cilje. “Vsi imamo podobne cilje in želje. Če bodo uspele dobre vožnje, potem smo vsi kandidati za visoka mesta,” je dejal Kauzer, bolj kot ne pa so vsi podobnega mnenja. “Boriti se bo treba in dobro odpeljati. Upam, da mi bodo uspele takšne vožnje, kot sem jih sposoben,” je dodal Hočevar. Povsem drugi vidik pogleda na bližajoče EP je ubral Nolimal: “Želim, da bi nastopilo čim več dobrih tekmovalcev, saj bi na ta način uspeli nekaj doprinesti k popularizaciji tega športa. Upam, da bo med najboljšimi čim več slovenskih divjevodašev.” Najboljša slovenska kajakašica Nina Mozetič pa pravi: “Upam, da bodo voda, sreča in znanje na moji strani in da mi bodo vožnje uspele tako, da bom lahko rekla, da je to najboljše, kar lahko naredim.”


Za največje letošnje divjevodaško tekmovanje v Sloveniji so prireditelji morali nekaj postoriti tudi na in okrog tacenske proge. “Sama struga se je poglobila, saj je voda odnesla prod. Težaven je bil predvsem zadnji del, saj je nastal prehud prehod iz umetnega na naravni del struge. To smo uspeli ublažiti, uspešno pa je prestal tudi teste na zadnjih tekmah, tako da bo maksimalno uporabljen. Drugače večjih posegov ni bilo, malce smo le še olepšali okolico proge, tako da bo ta v lepi luči pričakala prvenstvo,” je pojasnil Joco Vidmar, ki bo poleg Petra Kauzerja, Fedje Marušiča, Aleša Vrabiča, Srečka Masleta in Mihe Brezigarja v trenerskem kadru slovenske ekipe.


Kot že rečeno bo skomine za EP skušala vzbuditi preizkušnja v središču Ljubljane. Pod Tromostovjem bo v torek od 19. ure dalje namreč tradicionalna slalomska tekma, na kateri se bodo za Nagrado mesta Ljubljane merili nekateri najboljši slalomisti. “Tekma bo podobna kot v prejšnjih letih. Na sto metrov dolgi progi bo osem vratic, zmagovalec finala bo prejel denarno nagrado v višini 300 evrov, poraženec pa 100 evrov. Dokončen seznam nastopajočih bo znan šele v ponedeljek, ko na prizorišče EP pride večina reprezentanc. Vsekakor pa bomo pri tem gledali na “ranking” slalomistov, tako da bodo tekmovali zelo dobri divjevodaši,” je zaključil Jelenc.