Oven, Terčeljeva in Cof državni prvaki v klasičnem spustu.

0
631

Pred dvema tednoma so slalomisti na divjih vodah v Tacnu nastopili na testni tekmi, prvi po epidemiji koronavirusa in sploh prvi letos v Sloveniji, danes pa je Sava Dolinka gostila državno prvenstvo v klasičnem spustu. Presenečenj na Gorenjskem ni bilo, saj je med kajakaši slavil aktualni svetovni in evropski prvak Simon Oven, med kanuisti bronasti z lanskega EP Blaž Cof, med kajakašicami pa svetovna prvakinja v slalomu na divjih vodah Eva Terčelj.

Najhitrejši čas dneva na Savi je postavil Simon Oven, ki je za predpisano traso klasičnega spusta potreboval 12 minut, 30 sekund in 92 stotink, ter si tako priboril vnovičen naslov državnega prvaka v tej divjevodaški disciplini. Slabih šest sekund več je do cilja potreboval Nejc Žnidarčič, evropski in svetovni prvak v sprintu na divjih vodah, medtem ko si je bronasto kolajno priveslal Anže Urankar, ki pa je za Ovnom zaostal za dobre pol minute.

Urankar je sicer postal državni prvak med mlajšimi člani, kjer sta mu družbo na odru za zmagovalce delala Urban Novak in  Vid Oštrbenk. V mladinski konkurenci kajakašev je bil najboljši Lenart Stanovnik, drugi je bil Matevž Manfreda, tretji pa Matija Preskar, med mlajšimi mladinci pa so kolajne osvojili Matevž Manfreda, Tjaš Til Kupsch in Matevž Kampjut.

V absolutni konkurenci kajakašic je zmagala svetovna prvakinja v slalomu Eva Terčelj, ki je v mladinski konkurenci dosegala odlične rezultate tudi v spustu, a se nato povsem posvetila slalomu. Na drugo mesto je s slabimi sedmimi sekundami zaostanka priveslala njena klubska kolegica Helena Domajnko, tretja pa je bila še ena članica ljubljanskega kajakaškega kluba Ana Šteblaj. Domanjkova in Šteblajeva sta bili prva in druga med mlajšimi članicami in mladinkami, v obeh starostnih kategorijah pa se jima je na odru za zmagovalke pridružila Eva Alina Hočevar. Med mlajšimi mladinkami je zmagala Sara Globokar, pred Ulo Skok in Najo Pinterič.

V kanuju dvoma o zmagovalcu ni bilo. Blaž Cof, lani tretji na EP na Soči, sicer pa tudi nekdanji svetovni prvak v sprintu na divjih vodah, je skoraj za pol minute prehitel najbližjega zasledovalca in klubskega kolega Anžeta Urankarja, na tretje mesto pa se je uvrstil Martin Gale. Slednji se je veselil zmag tako med mlajšimi člani kot mladinci in mlajšimi mladinci. V konkurenci do 23 let in med mladinci sta bila drugi in tretji Nejc Gradišek ter Maj Oštrbenk, med mlajšimi mladinci pa sta se Galetu na zmagovalnih stopničkah pridružila Taj Kevin Bizjak in Tit Šenk.

Martin Gale je skupaj z Nejcem Gradiškom postal tudi državni prvak v kanuističnem dvojcu. Posadka kanu kluba Simon je bila boljša od dveh navez iz Kajak kanu kluba Krško. Druga sta bila namreč Taj Kevin Bizjak in Matija Preskar, tretja pa Simon Škof Ojeda in Tilen Zorko.

Na progo so se podali tudi veterani. Med kanuisti je bil najboljši Simon Hočevar, na drugo mesto se je uvrstil njegov brat Matej, na tretje pa Tomaž Globokar. Med kajakaši je bil najhitrejši Matjaž Avšič, drugi je bil Borut Tuma, tretji pa Jože Hafner.

Ob koncu tekmovalnega dne so bile na programu še ekipne tekme. Med kajakašicami se je naslova državnih prvakov veselila prva ekipa KKK Ljubljana, za katero so veslale Helena Domajnko, Ana Šteblaj in Eva Terčelj, druge so bile članice druge ljubljanske ekipe, v postavi Sara Globokar, Živa Jančar in Pika Ferkolj, tretje pa kajakašice Kajak kanu kluba Tacen Neža Jan Stupica, Ula Skok in Gaja Bitenc.

Med kajakaši je ekipni naslov državnih prvakov pripadel Simonu Ovnu, Timu Novaku in Anžetu Urankarju (KKK Ljubljana 1), drugi so bili Žiga Zidar, Lenart Stanovnik in Klemen Breznik (KKK Tacen 1), tretji pa Matevž Manfreda, Jakob Šavli in Jakob Stojanovič (KK Soške elektrarne 1). Ekipi Tacna in Soških elektrarn sta bili prva in druga v konkurenci mladincev, medtem ko so tretje mesto osvojili Matija Preskar, Simon Škof Ojeda in Gašper Zagorc (KKK Krško 1).

 

Vsi rezultati: https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/dpspust-klasika-07062020-ri-f-1.pdf