Parakajakaš Dejan Fabčič drugi v Milanu, Zakrajšek 6., Apollonio – Blaževič 8.

0
550

Zadnji tekmovalni dan prve tekme svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah, ki je ta konec tedna potekala v Milanu, je parakajakaš Dejan Fabčič priveslal do srebne kolajne. V drugem finalu A tega vikenda sta veslala Alan Apollonio in Simon Blaževič, ki sta bila na 500 metrov osma, Jošt Zakrajšek je na 5000 metrov zasedel šesto mesto, Simon Oven je bil dvanajsti. Anja Osterman je veslala v finalu B na 200 metrov, kjer je bila sedma, skupno 16.

Slovenski parakajakaš Dejan Fabčič je na prvi tekmi svetovnega pokala na 200-metrski razdalji zasedel drugo mesto. To je zanj prva kolajna z največjih tekmovanj, saj se je resneje s kajakaštvom spoznal v lanski sezoni, ko je tudi prvič nastopil na svetovnem članskem prvenstvu. Na nastop v Italiji je sicer moral čakati dan dlje kot je bilo sprva predvideno, saj so organizatorji tekmovanje v njegovi skupini s sobote premaknili na nedeljo, a to Primorca ni oviralo pri pripravi na nastop. Tekmovanje je končal na drugem mestu, uvrščen med dvema italijanskima tekmovalcema. Zmagal je Pier Alberto Buccoliero, tretji pa je bil Salvatore Ravalli. »Zelo sem zadovoljen, da mi je uspelo dobro delo zadnjih tednov prenesti na tekmo. Presrečen sem, da je to zadostovalo za medaljo. Po prihodu v cilj sem bil za trenutek jezen, saj veslanje ni bilo optimalno in vem, da sem sposoben še več, ampak podrobnosti sem kmalu pozabil in nato me je preplavilo samo veselje. Kar smejalo se mi je. Napredek je viden, letos trdo delamo, program je odličen in očitno se to že pozna na rezultatih. Hvala ekipi, Jerneju Zupančiču Regentu, Dejanu Testenu in Nini Mozetič, predvsem pa Kajakaški zvezi Slovenije za podporo in Andreju Jelencu, ki verjame v to zgodbo,« je po tekmi povedal Dejan Fabčič.

V svojem drugem finalu A v Milanu sta nastopila Alan Apollonio in Simon Blaževič, ki sta sobotnemu sedmemu mestu na 1000 metrov v nedeljo dodala še osmo mesto na pol krajši razdalji. V finalu na 500 metrov sta postavila svoj najboljši čas na tej razdalji v treh nastopih v Milanu, a so ju od kolajne ločile dobre tri sekunde. Najhitrejši kajakaški dvojec na 500 metrov po zaslugi Tiborja Hufnagela in Gergelyja Borosa prihaja z Madžarske, druga sta bila Srba Simo Boltić in Vladimir Torubarov, tretja pa Portugalca Fernando Pimenta in Emanuel Silva.

Dopoldne je v finalu B na 200 metrov veslala Anja Osterman, edina slovenska predstavnica v Milanu. Z dobro sekundo zaostanka za najhitrejšo tekmovalko v finalu B Nikolino Moldovan iz Srbije je zasedla sedmo mesto. Ta uvrstitev ji je v skupni razvrstitvi na najkrajši razdalji prinesla šestnajsto mesto. Zmagala je prva favoritinja Lisa Carrington z Nove Zelandije, drugo in tretje mesto pa sta si priveslali Poljakinji Marta Walczykiewicz in Karolina Naja.

V povsem zadnji disciplini dneva, tekmi kajakašev na 5000 metrov, sta veslala dva slovenska predstavnika. Jošt Zakrajšek je zasedel odlično šesto mesto in bo iz Italije odšel z nekoliko boljšimi občutki. Po nastopih na 1000 metrov namreč ni bil pretirano zadovoljen: »Z uvrstitvijo zagotovo ne morem biti zadovoljen. Tudi kar se tiče hitrosti veslanja bi si želel, da bi bil že sedaj hitrejši, vendar gre očitno vse postopoma in nič ne morem preskočiti. Verjamem, da bom iz tekme v tekmo napredoval proti mojemu cilju in željam. Veslanje v B finalu na 1000 metrov je bilo moje najhitrejše v letošnjem letu. Čutim, da se občutki hitrosti iz lanske sezone počasi vračajo. V primerjavi s prejšnjimi sezonami sem trenutno hitrejši, a kaj, ko je konkurenca še hitrejša in le to šteje pri končnem rezultatu.« Zelo dobro je nastopil tudi Ljubljančan Simon Oven, ki je v svojem prvem nastopu na 5000-metrski razdalji na svetovnih pokalih zasedel 12. mesto. Prva trojica je bila razred zase, saj so zmagovalec Avstralec Ken Wallace, drugouvrščeni Portugalec Fernando Pimenta in tretji Nemec Max Hoff tekmovanje končali znotraj sekunde in pol, četrtouvrščeni kajakaš pa je za zmagovalcem zaostal že za dvajset sekund in pol.

Sprinterji bodo na naslednji tekmi svetovnega pokala nastopali med 16. in 18. majem, ko bo tekmovanje v čeških Račicah, tretja tekma svetovnega pokala pa bo sledila teden dni kasneje v madžarskem Szegedu.