Peter Kauzer med rekorderji svetovne jakostne lestvice slalomistov na divjih vodah

0
477

Zunanji sodelavec Mednarodne kajakaške zveze John Gregory se je v preteklih dneh nekoliko poigral s statistiko in rezultati ter prišel do – tudi za slovenske ljubitelje kajakaštva – zanimivih dognanj. Med vsemi kajakaši je vrh svetovne jakostne lestvice ICF, od njenega nastanka v letu 2007, največkrat zasedal Peter Kauzer.

Ob tem je Gregory sicer poudaril, da je način točkovanja neidealen, a edini, ki ga trenutno imamo v slalomu na divjih vodah. Mednarodna zveza je lestvico namreč najpogosteje objavljala štirikrat letno, a tudi trikrat, v sezoni 2020 le enkrat, v sezoni 2021 pa dvakrat, tako da žal ni konsistentna. Pri pripravi lestvice upoštevajo rezultate svetovnih prvenstev, olimpijskih iger, svetovnih pokalov in tekem za točke ICF. Pri izračunu gledajo zadnjih 20 tekmovanj, a je treba vedeti, da se nihče ne udeležuje vseh.

Na trenutni jakostni lestvici, kjer upoštevajo tudi rezultate iz sezone 2019, je med kajakaši Peter Kauzer drugi, pred njim je le Čeh Jiri Prskavec, tretji pa je Britanec Joe Clarke. Naslednji Slovenec je Niko Testen na 25. mestu. Med kajakašicami je Eva Terčelj četrta, Urša Kragelj pa enajsta. Vodilni položaj zaseda Avstralka Jessica Fox, druga je Nemka Ricarda Funk, tretja pa Avstrijka Corinna Kuhnle. Med kanuisti je Luka Božič peti, Benjamin Savšek pa sedmi. Najboljšo trojico sestavljajo Slovak Alexander Slafkovsky ter Nemca Sideris Tasiadis in Franz Anton. V ženskem kanuju je najboljša Slovenka Alja Kozorog na 24. mestu, vodijo pa Avstralka Jessica Fox, Britanka Mallory Franklin in Čehinja Tereza Fišerova.

Ob analiziranju vseh dosedanjih izdaj svetovne jakostne lestvice od leta 2007 lahko vidimo, da je v moškem kajaku absolutni rekorder Peter Kauzer. Hrastničan je bil prvi kar štirinajstkrat, s sedmimi prvimi mesti mu sledi Čeh Jiri Prskavec. Najboljši slovenski kajakaš je bil na prvem mestu svetovne jakostne lestvice v letih 2007, 2009, 2010, 2011, 2012, 2018 in 2019. Vodilni je bil že v prvi izdaji. Tretje mesto po številu prvih mest si delita Francoza Boris Neveu in Etienne Daille, ki sta bila na prvem mestu jakostne lestvice po šestkrat.

Kauzer je tudi edini poleg Michala Martikana, Tonyja Estangueta, Jane Dukatove in Jessice Fox, ki je prvo mesto zasedal vsaj desetkrat.

Na prvem mestu jakostne lestvice je bil leta 2015 tudi Benjamin Savšek, in sicer dvakrat. S tem dosežkom je izenačen z olimpijskim prvakom iz leta 2016 Francozom Denisom Gargaudom Chanutom. Na kanuistični lestvici so pred njima Slovak Michal Martikan z 12 prvimi mesti, Francoz Tony Estanguet z desetimi, po devet sta jih zbrala Nemec Sideris Tasiadis in Britanec David Florence, šest trenutno vodilni Slovak Slafkovsky, tri pa njegov reprezentančni kolega Matej Benuš.

Med ženskami je absolutna rekorderka Avstralka Jessica Fox. V kanuju je bila na prvem mestu kar 33-krat (od leta 2013 dalje je s prvega mesta ni izrinila nobena tekmica), v kajaku pa šestnajstkrat. V kajaku se ji je najbolj približala Slovakinja Jana Dukatova, ki je bila na prvem mestu jakostne lestvice dvanajstkrat. Še ena Slovakinja Elena Kaliska je bila prva sedemkrat. V kanuju sta bili poleg Jessice Fox prvi na jakostni lestvici le dve drugi tekmovalki. Še ena Avstralka Rosalyn Lawrence je bila prva devetkrat, Kitajka Nanquin Cen pa štirikrat.