Peter Kauzer na SP v Londonu do desetega mesta

0
336

Predzadnji dan svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Londonu je v finalu kajakašev veslal Peter  Kauzer in se uvrstil v finale, kjer je bil na koncu deseti. S tem rezultatom je Sloveniji priboril tudi kvoto za nastop na olimpijskih igrah v Parizu 2024.

Peter Kauzer je na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Londonu še enkrat več poskrbel za uspeh. Pri 40-letih je postal najstarejši finalist v moškem kajaku na svetovnih prvenstvih v zgodovini, hkrati pa Sloveniji tudi zagotovil kvoto za nastop na olimpijskih igrah v Parizu ter si s tem omogočil nastop na petih olimpijskih igrah v karieri. V polfinalu je bil sedmi, v finalu pa je preizkušnjo končal kot deseti, po tem ko je prejel 50 kazenskih sekund, napako pa storil še v spodnjem delu proge.

“Na startu sem se počutil dobro, potem pa me je na kombinaciji vrat 4 in 5 vrglo malo iz linije, tako da sem lovil vrata, potem pa sem v šestih vratih prehitro obrnil in so mi dali 50 kazenskih sekund. Bilo je na meji. Kljub temu sem se boril do konca, do zadnjega padca. Tam me rola ni zagrabila in prestavila desno, tako da sem lovil vratica. Vedel sem, da je zgodba zaključena. Hotel sem se še boriti, ampak mi je obrnilo čoln v drugo smer, niti ne vem zakaj. Potem sem le še veslal do cilja,” je povedal Kauzer.

A vse le ni bilo tako črno: “Edina pozitivna stvar te tekme je, da sem si z današnjim finalom po pravilih kajakaške zveze zagotovil mesto na svojih petih olimpijskih igrah naslednje leto v Parizu. Pot do tja je še dolga, sedaj je potrebno delati na tem, da se takšne stvari kot tukaj ne bodo dogajale.”

V polfinalu smo imeli še dva predstavnika, in sicer Martina Srabotnika ter Žiga Lina Hočevarja. Celjan Srabotnik je bil po nastopu lahko razočaran zaradi dotika in dveh kazenskih sekund, saj sta mu ti odnesli mesto v finalu svetovnega prvenstva. Na koncu je bil 22. Pogumno se je na progo podal 16-letni Žiga Lin Hočevar, ki je svoj članski debi na svetovnih prvenstvih končal kot 34. kajakaš sveta. Tudi on je bil na začetku proge dober, v nadaljevanju pa storil nekaj napak, ki so ga potisnile po lestvici nekoliko navzdol.

Naslov svetovnega prvaka si je ob bučni podpori navijačev zagotovil domačin Joseph Clarke, olimpijski prvak iz Ria de Janeira. Drugi je bil olimpijski prvak iz Tokia Čeh Jiri Prskavec, tretji pa, presenetljivo, v Franciji rojeni Maročan Mathis Soudi. To je prva kolajna za afriške kajakaše na svetovnih prvenstvih v slalomu na divjih vodah.

V konkurenci kajakašic je v polfinalu veslala le Ajda Novak, ki je v zgornjem delu nastopila dobro, v drugi polovici pa imela nekaj več težav, prejela tudi 50 kazenskih sekund, kar jo je na koncu uvrstilo na 26. mesto. Kljub temu je s tem rezultatom Sloveniji neuradno priborila olimpijsko kvoto v ženskem kajaku. Tekmovalke, ki so svojim državam kvoto zagotovile že v kanuju, namreč niso mogle priveslati olimpijske vozovnice še v kajaku. V skladu s tem pravilom je Slovenija na mestih, ki prinašajo olimpijske kvote.

Naslov svetovne prvakinje si je v napetem finalu priveslala Avstralka Jessica Fox, drugo mesto je osvojila Slovakinja Eliška Mintalova, bron pa Poljakinja Klaudia Zwolinska.

Kvoto pa bo Slovenija v skladu s pravili delitve kontinentalnih kvot pridobila tudi v ženskem kanuju, saj si je Zwolinska, ki je bila na evropskih igrah v Krakovu uvrščena pred Evo Alino Hočevar, kvoto priborila v današnji preizkušnji kajakašic (globalne kvalifikacije imajo prednost pred kontinentalnimi), tako da bo Slovenija kvoto v ženskem kanuju pridobila kot najboljša evropska država brez kvote z globalnih kvalifikacij. Vsi izračuni kvot so sicer še neuradni, saj bo mednarodna kajakaška zveza uradno informacijo o razdelitvi olimpijskih vozovnic objavila čez približno 14 dni.

V nedeljo bodo v Londonu potekale še preizkušnje v kajakaškem krosu, kjer bodo v kvalifikacijskih vožnjah na čas veslali Eva Terčelj, Ajda Novak, Eva Alina Hočevar, Vid Kuder Marušič, Tine Kancler, Žiga Lin Hočevar in Peter Kauzer.

Prenos glavnega dela izločilnih bojev si bo od 14.30 dalje mogoče ogledati na TV SLO 2.

Uradna spletna stran (rezultati, povezava do spletnega prenosa)https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/lee-valley-2023