Peter Kauzer najhitrejši na otvoritveni tekmi sezone v Tacnu.

0
602

Hrastniški kajakaš Peter Kauzer je zmagovalec uvodne tekme sezone na reki Savi. Bil je najhitrejši med člani, med mladinci je zmagal kajakaš Vid Kuder Marušič, najboljši med kanuisti v konkurenci članov je bil Benjamin Savšek, med mladinci Jakob Jeklin, najhitrejša kajakašica je bila Urša Kragelj med članicami in Neža Vrevc med mladinkami, v konkurenci dvojcev sta bila med mladinci Niko Testen in Jakob Jeklin brez prave konkurence, Luka Božič in Sašo Taljat pa sta bila tokrat druga. V skromni konkurenci kanuistk sta bili najboljši Alja Kozorog med mladinkami in Nina Bizjak med članicami.

Tradicionalna otvoritvena slalomska tekma sezone v Tacnu tudi letos ni prinesla večjih presenečenj. V članski konkurenci kajakašev je še vedno najboljši Peter Kauzer, ki je bil skoraj sekundo in pol hitrejši od Jureta Megliča, tokrat v barvah Azerbajdžana, na tretje mesto pa se je uvrstil Celjan Simon Brus. Bolj napeta je bila tekma v mladinski konkurenci, kjer si je zmago priveslal Vid Kuder Marušič in s tem naredil pomemben korak k zadostitvi strogih kriterijev za uvrstitev v ekipo, ki bo nastopila na prihajajočem svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Avstraliji. Na drugo mesto se je uvrstil Niko Testen, tretji pa je bil Žan Jakše.

Tako kot med kajakaši tudi v konkurenci kanuistov ni bilo hudih pretresov. Na prvo mesto se je uvrstil Benjamin Savšek, drugi je bil Anže Berčič, tretji pa Blaž Cof. Slednji si je z dobro vožnjo približal mesto v ekipi mlajših članov, ga pa vseeno čakajo še tri izbirne tekme, ki bodo morale potrditi tokratni rezultat. »Od prejšnje sobote, ko smo imeli trening tekmo, pa do danes, je že precej bolje. Prvič sem uspel odveslati brez kazenskih sekund in vedel, kaj delam na progi, tako da sem zadovoljen. V nedeljo in naslednji teden me čakata še dve izbirni tekmi, ampak če bo šlo tako naprej, bo dobro. Sem kar malo živčen sedaj, ker je treba loviti normo, tako da je težko in je nekoliko večji pritisk, kot za tiste, ki so prekvalificirani in tekmujejo bolj za zabavo oziroma trening,« je povedal Blaž Cof, ki letos znova načrtuje tudi nastope v spustu.

Brez prave konkurence med mladinci je bil kanuist Jakob Jeklin, ki je lani na mladinskih prvenstvih osvojil dve kolajni ter si tako že zagotovil mesto v ekipi, ki bo odpotovala v Penrith. Najbližjega zasledovalca Klemna Vidmarja, sicer sina nekdanjega izvrstnega tekmovalca in sedanjega trenerja Jožeta Vidmarja, je prehitel za skoraj dvanajst sekund. Tretji je bil Leon Breznik. »Zaenkrat sem zadovoljen. Letos sem zamenjal čoln. V začetku pripravljalnega obdobja me je to zmotilo, sedaj pa mi gre kar dobro. Glede na to, da je cela moja ekipa že začela dvigovati formo zaradi teh izbirnih tekem, jaz pa sem še čakal, se mi je zdelo zelo čudno, da nisem z njimi. Ampak nič hudega, do Avstralije bo ravno prav. Prihodnji teden me čaka še tekma v Solkanu in mislim, da bom počasi začel dvigovati formo za Avstralijo. Štirinajst dni pred prvenstvom, ko bomo odpotovali tja, bo odločilnih, kako bo na tekmi, ker bo toliko novih stvari in vsega, da se lahko v vsem kar izgubiš. Tudi če veslaš dobro, morda ne dosežeš želenih ciljev,« je povedal Jakob Jeklin.

Poleg Jeklina so si na podlagi lanskih uspehov mesto v reprezentanci za nastop na olimpijski progi v Penrithu zagotovili še Niko Testen, ki bo v dvojcu veslal skupaj z Jeklinom, kajakaš Vid Karner ter mlajši člani Simon Brus, Luka Božič, Ajda Novak in Eva Terčelj. Slednja je na otvoritveni tekmi zasedla tretje mesto. Prehiteli sta jo Urša Kragelj in Italijanka Stefanie Horn. Eva Terčelj je povedala: »Še vedno sem v pripravljalnem obdobju, sedaj treniramo za celo sezono, ne le za aprilsko tekmo, je pa res, da bomo poskušali formo dvigniti tako, da bi aprila čim boljše nastopila. Z veslanjem sem zaenkrat zadovoljna, imam pa še nekaj težav, ki jih želim odpraviti. Časa je še dovolj, tako da upam, da bom čim hitreje opravila vse to, kar me še moti. To so predvsem tehnične napake med vožnjo. Letos se sezona začne kar zgodaj, tako da je treba priti v tekmovalni ritem.« Najboljša kajakašica med mladinkami je bila Neža Vrevc, druga je bila Alja Kozorog, tretja pa Neža Jarc.

V članski konkurenci dvojcev sta Luka Božič in Sašo Taljat tokrat zasedla drugo mesto in zaostala za italijansko posadko Pietro Camporessi – Niccolo Ferarri. Tretja sta bila Peter Žnidaršič in Luka Žganjar. Primorski dvojec je po prvi vožnji sicer vodil, v drugo pa nista nastopila, saj še čakata na nov čoln, s katerim bosta tekmovala v letošnji sezoni, tako da sta se po progi spustila v izposojenem čolnu. Ker je bil startni interval med članskimi in mladinskimi starti premajhen, sta Božič in Taljat nastopila v prvi vožnji, Jakob Jeklin in Niko Testen, ki sta olimpijcema odstopila svoj čoln, pa v drugi. Mlada Jeklin in Testen sta bila kljub le eni vožnji brez prave konkurence, saj sta najbližja zasledovalca Quercija in Cava iz Italije prehitela za več kot osem sekund. Tretja sta bila Tine Kancler in Jakob Jež. Najslabše je bila zastopana kategorija kanuistk. Med članicami se je po progi spustila le Nina Bizjak, med mladinkami pa je Alja Kozorog zmagala pred Hrvatico Albo Zoe Gržin.

Druga izbirna tekma za mladince in mlajše člane bo že v nedeljo, znova v Tacnu, z začetkom ob 11. uri, prihodnji vikend pa jih čakata še dve tekmi v sklopu tradicionalne tekme za točke ICF v Solkanu.