Peter Kauzer še desetič v karieri zmagal v svetovnem pokalu.

0
460

Deževen in mrzel dan v La Seu d”Urgellu ni ponujal prijazne podobe, a zmaga Petra Kauzerja v finalu kajakašev ter deseto mesto Žana Jakšeta sta slovenski ekipi prinesla veliko veselja in zadovoljstva. Za Hrastničana, ki je včeraj praznoval 34. rojstni dan, je bila to jubilejna deseta zmaga na tekmah za svetovni pokal, Žan Jakše pa je v Španiji priveslal do prvega finalnega nastopa v tej seriji tekmovanj. Kauzer je v skupnem seštevku svetovnega pokala s to zmago prišel do tretjega mesta. Kanuistka Nina Bizjak je bila 15., kajakaš Martin Srabotnik pa po zlomljenem veslu 38.

Olimpijska proga v Pirenejih je izjemno srečen kraj za najboljšega slovenskega kajakaša Petra Kauzerja. Na finalni tekmi svetovnega pokala v letošnjem letu je namreč zmagal, že desetič v karieri na tekmah svetovnega pokala. A ne le to. Na istem prizorišču je prišel do svoje prve zmage na tekmah svetovnega pokala, pa tudi do prvega naslova svetovnega prvaka leta 2009.

V zadnjem nastopu dneva je prikazal odlično vožnjo, lahko bi rekli kar takšno iz učbenikov in ob vzklikih navdušenja z brega, ko je protitočna vrata odpeljal skoraj sanjsko, prišel do nove zmage v svetovnem pokalu. Ob prihodu v cilj je za štiri stotinke sekunde prehitel Francoza Borisa Neveuja, na startu pa je bil le še Čeh Jiri Prskavec. Bronasti z olimpijskih iger v Riu je na progi naredil napako, ki ga je uvrstila na končno tretje mesto, in Kauzer je z velikim nasmeškom na obrazu lahko začel slaviti novo zmago, pred Neveujem in Prskavcem.

»Užival sem, vedel sem, da lahko pridobim še nekaj časa glede na polfinalno vožnjo. Vmes mi je nekoliko zastal ritem, ampak sem se boril do konca. V zadnjem delu proge, od “Niagare” dalje, sem res odpeljal suvereno. Na koncu mi je samo za štiri stotinke uspelo premagati Borisa Neveuja. Zelo sem vesel. Tu sem dosegel svojo prvo zmago v karieri na svetovnih pokalih, zdaj deseto jubilejno zmago. Lepo je, da sem jo dosegel tukaj,« je govoril Kauzer in nadaljeval: »Ko sem slišal, da so gledalci na obali začeli vriskati, – tista vrata sem res dobro odpeljal, na njih pa je Jiri izgubil, potem imel še dotik -, sem dobil še dodatno energijo, da se pretrgam do cilja in ohranim osredotočenost do ciljne linije. Izredno sem vesel.«

 

Zmaga je Hrastničanu prinesla tudi tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala: »Glede na začetek sezone, sploh nisem razmišljal o skupnem seštevku. Enako je bilo leta 2015. Takrat sem po slabem začetku v zaključku svetovnega pokala iz sebe iztisnil največ in prišel do skupne zmage. Z Jirijem (Prskavcem op.p.) sva se pred startom v finalu pogovarjala, da bo med nama borba za skupno tretje mesto. Na koncu je uspelo meni. Lepo je, da drug drugega spoštujemo in na progi pokažemo, kdo je boljši. Takšne tekmovalce je potrebno spoštovati in z veseljem vztrajam v tem.«

Kauzer bo tako na zadnjo tekmo sezone, svetovno prvenstvo v Pauju, odpotoval z izvrstno popotnico. Pretekli konec tedna je bil na svetovnem pokalu v Ivrei namreč tretji: »Tja bom šel zelo samozavestno. Na nek način bom sproščen, ampak zelo osredotočen na svetovno prvenstvo. Vemo, da je to glavna tekma sezone.«

Z desetim mestom se je izkazal tudi Ljubljančan Žan Jakše. Varovanec Fedje Marušiča ima za seboj uspešno sezono. Poleg kolajn v ekipnih tekmah mlajših članov na evropskem in svetovnem prvenstvu, je letos namreč osvojil tudi bron med kajakaši do 23 let na EP v Nemčiji. S tokratnim finalnim nastopom si je tudi potrdil mesto v ekipi za prihajajoče člansko svetovno prvenstvo v francoskem Pauju.

»Že nastop v finalu je zame dober rezultat. V finalu sem poskušal kolikor je šlo, imel sem malo slabši čas kot v polfinalu, ampak še vseeno sem zadovoljen z vožnjo. V polfinalu je šlo pri dvojih vratih bolj na tesno, ni bilo sicer 50 kazenskih sekund, ampak na koncu se je izšlo za finale. Zdaj sem si tudi potrdil mesto v ekipi za svetovno prvenstvo, tako da bom tudi tam ciljal na finale in upam na čim boljši rezultat,« je po prvencu povedal Žan Jakše.

Veliko smole v polfinalni vožnji kajakašev je imel Celjan Martin Srabotnik, ki je nekaj vrat pred ciljem nesrečno zlomil list vesla, kar je pomenilo konec boja za mesto med finalisti. Na koncu je z 52 kazenskimi sekundami zasedel 38. mesto.

Dobro je veslala tudi Nina Bizjak, ki se je kot trideseta kanuistka kvalifikacij za las uvrstila v polfinale. Na današnji tekmi je prikazala eno boljših voženj letos, veslala brez večjih napak in dotikov, na koncu pa za finalom zaostala za tri sekunde, kar ji je prineslo končno petnajsto mesto.

»Tri sekunde na tej progi so kar veliko. Proga sama po sebi ni najbolj zahtevna, je pa zelo tehnična. Tudi postavitev danes ni bila med najbolj zahtevnimi, tako da ne vem, če bi ta čas lahko kje pridobila, ker sem imela res dobro vožnjo. Zadovoljna sem z rezultatom in vožnjo. Letos sem bila na vseh tekmah, na katerih sem nastopila, v polfinalu, na svetovnem prvenstvu za mlajše člane sem bila tudi v finalu, tako da sem s to sezono zadovoljna in je dobra popotnica za naslednje leto,« je po nastopu povedala Bizjakova.

Zmage se je veselila Španka Nuria Vilarrubla, druga je bila Avstralka Jessica Fox, tretja pa Avstrijka Nadine Weratschnig.

Na sporedu so bile tudi finalne vožnje kanuističnih dvojcev, kjer sta slavila Nemca Robert Behling in Thomas Becker, pred rojakoma Davidom Schroederjem in Nicom Bettgejem ter Francozoma Gauthierjem Klaussom in Matthieujem Pechejem.

V nedeljo bomo imeli v polfinalih kajakašic in kanuistov pet predstavnikov – kajakašici Uršo Kragelj in Evo Terčelj ter kanuiste Benjamina Savška, Anžeta Berčiča in Luko Božiča. 

 

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/la-seu-durgell-2017/rankings-results