Peter Kauzer v Pragi četrti, v skupnem seštevku svetovnega pokala drugi.

0
585

V Pragi se je zaključila letošnja serija tekem za svetovni pokal. Po izjemni soboti, ko sta na zmagovalni oder priveslala Eva Terčelj in Luka Božič, je v nedeljo najvišje mesto izmed Slovencev lovil le Peter Kauzer, ki je bil edini slovenski finalist. Na koncu je za las zgrešil zmagovalni oder in bil četrti, se je pa drugega mesta veselil v letošnjem seštevku svetovnega pokala.

Peter Kauzer, ki danes praznuje 36 let, je dosegel še en odličen rezultat na tekmah svetovnega pokala. Tokrat je bil na zadnji tekmi svetovnega pokala v letošnjem letu četrti, zmagovalne stopničke so se mu izmuznile za dobre pol sekunde. Usoden je bil dotik, saj bi brez dveh kazenskih sekund osvojil drugo mesto. Z izjemno vožnjo se je zmage pred glasnimi domačimi navijači veselil Čeh Jiri Prskavec, drugi je bil njegov rojak in letošnji evropski prvak Vit Prindiš, bron pa si je priveslal Francoz Boris Neveu.

“Danes sem se v čolnu počutil boljše kot v petek, morda to naredi starost. Škoda dotika, vožnja je bila dobra. Morda sem tam, kjer sem naredil dotik, bil preveč na tesno in sem malo izgubil ritem, ampak do cilja je bilo kar dobro. Čas brez dotika bi mi prinesel drugo mesto, ampak tako je na žalost. Danes Jirija ne bi mogel premagati niti s svojo najboljšo vožnjo. Lahko bi mu prišel blizu, ampak višje od drugega mesta danes ne bi mogel,” je po tekmi povedal Kauzer.

Na zadnji tekmi svetovnega pokala so delili dvojne točke za skupni seštevek serije, po četrtem mestu pa je Kauzer ostal na drugem mestu, kjer je bil tudi pred zadnjim svetovnim pokalom sezone. Tako kot na tekmi je v skupnem seštevku serije zmagal Čeh Prskavec, tretji skupno pa je bil Prindiš.

V polfinalu kajakašev sta veslala še dva naša reprezentanta. Oba sta začela odločno, a nato do konca proge naredila nekaj napak, ki so ju oddaljile od finala. Martin Srabotnik je tekmo zaključil na 26. mestu, Niko Testen pa je bil 29. V skupnem seštevku svetovnega pokala je bil Niko Testen 12., Martin Srabotnik pa 19.

Med kanuistkami sta v polfinalu nastopili Lea Novak in Eva Alina Hočevar. Obe sta imeli na progi nekaj težav in dotikov, tako da je bilo možnosti za uvrstitev v finale s tem konec. Eva Alina Hočevar, ki je pred zadnjo tekmo svetovnega pokala zasedala skupno peto mesto v svetovnem pokalu, je nastopila s povsem novim čolnom, katerega še ni bila dobro vajena, zato je bila po današnji tekmi razočarana: “Nisem zadovoljna. Začetek je bil dober, nato pa sem naredila dotik, zaradi česar sem želela veslati hitreje in hitreje. V kombinaciji vrat 20 in 21 sem naredila eskimski obrat, zato sem tam izgubila preveč časa za uvrstitev v finale,” je povedala mlada divjevodašica.

Hočevarjeva je na koncu zadnjo tekmo svetovnega pokala končala na 21. mestu, Lea Novak pa je bila 24. Zmage se je veselila Avstralka Jessica Fox, druga je bila Britanka Kimberley Woods, tretja pa Čehinja Tereza Fišerova.

Kljub ponesrečeni vožnji na zadnji tekmi, je Eva Alina Hočevar ostala med najboljšimi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Mladinska reprezentantka je bila na koncu serije namreč šesta, mesto pa si je delila s prav tako zelo obetavno mlado slalomistko Američanko Evy Leibfarth. Tudi letos je bila brez konkurence Avstralka Jessica Fox, na drugo mesto v skupnem seštevku je priveslala Brazilka Ana Satila, tretja pa je bila Čehinja Tereza Fišerova. Alja Kozorog je sezono svetovnih pokalov sklenila kot 28., Lea Novak je bila 34., Nina Bizjak pa 74.

Pred slalomisti na divjih vodah je še najpomembnejša preizkušnja leta – svetovno prvenstvo in olimpijske kvalifikacije v španskem La Seu d”Urgellu.