Peter Žnidaršič in Luka Žganjar pred začetkom nove sezone.

0
616

Svetovna prvaka v sprintu na divjih vodah Peter Žnidaršič in Luka Žganjar v novo sezono vstopata polna elana, pa tudi z novo celostno podobo ter promocijsko dejavnostjo, s katero se želita predstaviti javnosti. Poleg treninga doma sta se udeležila priprav v Novigradu, čakajo pa ju še skupne reprezentančne priprave v Sortu.

Luka Žganjar in Peter Žnidaršič, tekmovalca KKK Ljubljana, sta v zadnjih dveh sezonah našla svoje mesto med najboljšimi svetovnimi tekmovalci v spustu na divjih vodah. Po zmagi v skupnem seštevku svetovnega pokala v sezoni 2013 ter ekipnih kolajnah s članskega evropskega in svetovnega prvenstva, sta lani še napredovala in si na svetovnem prvenstvu v sprinterski preizkušnji priveslala naslov prvakov. Uspeh jima ni prinesel večje prepoznavnosti, zato sta se z letošnjim letom odločila za večjo aktivnost na promocijskem področju.

Z rednimi zapisi na spletni strani ter video povzetki njunih treningov, dogajanja in razmišljanja poskušata spust na divjih vodah približati tistim, ki s to kajakaško disciplino niso tako seznanjeni. »Ideja za spletno stran se je pojavila že pred časom, treba se je bilo le organizirati in sestaviti načrt, kako bova delovala. Ni lahko, saj za sabo nimava ekipe, ki bi nama pomagala – sama piševa blog in montirava video posnetke. Vse je v angleškem jeziku, kar delo otežuje, vendar želiva spremljanje omogočiti tudi tuji javnosti. Promovirati se morava sama. Kot svetovna prvaka, sicer v neolimpijski disciplini, ki je v zadnjih letih s strani medijev zanemarjena, nimava njihove podpore, čeprav za svoje rezultate trdo garava. To je tudi služilo kot motivacija, da začneva in narediva nekaj novega, kar med športniki ni tako pogosto,« je o vzpostavitvi spletne strani in projektu Team PeLu, kakor sta se poimenovala, dejal Luka Žganjar.

V želji po novih uspehih na najpomembnejših tekmovanjih sta kljub nekoliko neprijetnim razmeram v zimskem času pridno trenirala, kar nekaj časa pa sta posvetila tudi študiju. »V Logatcu sva opravila nekaj treningov smučarskega teka, kjer so bili pogoji odlični. Bilo je sončno, odlična je bila snežna podlaga. Zbral sem pogum ter se povzpel na skakalnico, a se nato odločil, da se po njej ne bom spustil. Ko se je sneg stalil, sva opravila treninge na kolesu. Zelo rada v treninge vpeljeva raznolikost, tako da ob večerih pogosto plavava, tečeva ali pa se ukvarjava z gimnastiko,« je na kratko dejavnosti v zimskem času opisal Peter Žnidaršič.

Kljub mrazu sta se usedla tudi v čoln. »V Ljubljani sva veliko v čolnu. Na začetku zime je bilo težko, a sva se na razmere navadila. Potrebne so rokavice in več plasti opreme, kar ovira veslanje. Sicer pa je treba trenirati pametno, v slabih razmerah nima smisla hoditi na vodo. Mnogokrat smo kompenzirali in treninge opravili zunaj čolna, recimo s tekom na smučeh. Priprave v Dubaju so sicer mamljive, a za najino disciplino tam tako ali tako ni pravih pogojev, kar potrebujeva, najdeva tudi bližje domu,« je dodal Žganjar.

Nedavno sta zaključila s pripravami v Novigradu, kjer so trenirali tako nekateri spustaši kot sprinterji na mirnih vodah. »Priprave so potekale po načrtu. Veslali smo 2–3-krat dnevno, en trening smo naredili izven čolna, to je bil trening v fitnesu ali tek, poleg tega pa smo imeli še redno jutranjo gimnastiko. Zaenkrat še nabirava kilometre, vključila pa sva že tudi kakšen trening aktivacije. V sredini marca se bomo odpravili še v Španijo. Tam bomo en teden trenirali na divji vodi, kar bo prvič letos. Po tem časa za dodatne priprave ne bo več, ker se bodo bližale prve tekme. Po prihodu iz Španije bomo večino treninga opravili doma,« je zaključil Luka Žganjar.

 

Uradna stran: https://thepeluteam.wordpress.com/

Facebook: https://www.facebook.com/ThePeLuTeam

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC0qXUFt7b4nOy_fvI9B-spQ

Instagram: https://instagram.com/teampelu/