Podpis pogodbe Kajakaške zveze Slovenije s Coca Cola Beverages Slovenija

0
287

Kajakaška zveza Slovenije in Coca Cola Beverages ostajata tudi v letu 2005 partnerja v projektu VODA ZA VEDNO. S podpisom sponzorske pogodbe bo Kajakaški zvezi lažje izpeljati v lanskem letu osnovano akcijo, ki je vsebovala več podprojektov. Najbolj odzivna, na katerih bo akcija slonela tudi v letošnjem letu, sta bili serija ekološko rekreativnih spustov Slovenske reke ter pokalno tekmovanje za mlajše kategorije Pokal POWERADE.
 
Kajakaška zveza Slovenije  želeli s svojimi dejavnostmi osveščati aktivne v kajakaškem športu o pomenu naravnega bogastva, ki nam ga nudijo čiste slovenske reke.  Varovanje okolja pa je tudi eno pomembnih področij, ki jim  Coca Cola v vseh državah, v katerih je navzoča, namenja veliko pozornosti. To je bila tudi stična točka, da je Coca Cola podprla projekte Kajakaške zveze Slovenije.  Že lani, prvo leto akcije je bilo  preko 1300 udeležencev na  11  rekreativnih spustih Slovenske reke. Enako število spustov je načrtovanih tudi za letošnje leto. Otvoritveni spust bo na Vipavi 17. aprila, zaključek pa ponovno na Savi v začetku septembra, na kajakaškem prazniku v Tacnu. Pričakuje se, da bo udarna prireditev ponovno spust po reki Krki zadnjo nedeljo v maju, kjer se je lani zbralo preko 450 udeležencev.


Brez mladih seveda ne gre. Mlade nade slovenskega kajakaštva se bodo merile za pokal Coca Cola v slalomu in spustu na sedmih tekmovanjih. Za vedno večjo bazo mladih tekmovalcev slovenskih kajakaških klubih ima tradicija organiziranja tovrstnega pokalnega tekmovanja vsekakor veliko zaslug. Na njih se je kalila tudi vsi naši v tem trenutku najboljši tekmovalci. Za še večje zanimanje za organizirano izvajanje kajakaške dejavnosti pa želi Kajakaška zveza Slovenije poskrbeti z uvedbo sistema ocenjevanja in ob tem izvedbe programov Barvna vesla. Najpomembnejša vrednost tega sistema je, da ob pomenu tehničnih kajakaških znanj veliko pozornosti namenja tudi varovanju okolja in varnosti na vodi. Večji del rekreativnih kajakašev se je za ta šport odločilo iz želje po gibanju v naravi. In to naravo moramo ohraniti. Z večjo informiranostjo o uporabi prave opreme in nasploh nevarnostih, ki spremljajo ta šport pa se bo možno izogniti marsikateri nesreči, ki se zgodi aktivnim na naših rekah.  Mogoče pa bo to dovolj močan argument tistim, ki želijo naše reke zapirati za kajakaško dejavnost! S tem sistemom se slovenski kajakaši tudi vključujejo v sistem Evropske kajakaške izkaznice, ki so ga s svojimi predstavniki tudi aktivno sooblikovali.


Andrej Jelenc