Ponomarenko in Panda za las ob olimpijske igre

0
534

Poznan, 23. maja (STA) – Slovenski ženski dvojec Špela Ponomarenko in Antonia Panda je bil v finalu tekme na 500 metrov na evropskem prvenstvu na mirnih vodah v poljskem Poznanu za pet stotink prekratek za zagotovitev olimpijske kvote v razredu K-2. V finalu so se za dve preostali mesti za nastop na olimpijskih igrah v Atenah borili čolni Nemčije, Italije, Švedske in Slovenije. Medtem ko sta Nemki Birgit Fischer in Caroln Leonhardt (1:45,79) s starta krenili silovito in na koncu osvojili srebro za madžarsko dvojico Timea Paksy/Dalma Benedek (1:44,93), je italijanski dvojec Josefa Idem/Fabiana Sgroi (1:55,10) zaostal za slovenskima dekletoma že v prvem delu. Panda in Ponomarenko (1:50,10) sta se nato držali Švedinj Anne Karlsson in Sofie Paldanius (1:50,05), ju v cilju dohiteli, za osvojitev kvote za nastop na OI pa je zmanjkalo le nekaj centimetrov. Bron sta sicer osvojili Španki Beatriz Manchon in Teresa Portela (1:45,87).


Jaka Jazbec je v kajakaškem finalu B na 500 m zasedel sedmo mesto, skupno pa je to zadostovalo za 15. mesto na evropskem prvenstvu. Prvič je s starta krenil prehitro, tako da so start ponovili. Ker je moral biti vdrugo previdnejši, je nekoliko slabše začel v uvodnem delu, v drugem pa ujel stik s skupino, tako da razlike v cilju niso bile velike. Zmagal je Madžar Akos Vereckei pred Britancem Ianom Wynnom in Špancem Carlosom Perezom.


Na najkrajši razdalji na 200 metrov je Dejan Marjanovič že z uvrstitvijo v finale A dosegel velik uspeh, tako da mu je za merjenje z najboljšimi že nekoliko zmanjkalo moči. Deveto mesto na EP pa je kljub temu je njegov največji uspeh doslej. V tej disciplini je bil najboljši Nemec Ronald Rauhe, srebro je pripadlo Litovcu Alvydasu Dunoeli, bron pa Poljaku Tomaszu Mendelskemu.


Pri ženskem dvojcu na 200 m se je v popoldanskem nastopu nekoliko poznalo, da sta Panda in Ponomarenko v nastopu na 500 m, ko je šlo za olimpijske kvote, dali vse od sebe. Kljub temu sta zbrali dovolj moči, da sta še enkrat odlično nastopili in zasedli 7. mesto, evropski prvakinji pa sta postali bronasti s 500-metrske preizkušnje Manchon in Portela.


Končni izkupiček nastopa na evropskem prvenstvu na mirnih vodah je po oceni direktorja reprezentanc Andreja Jelenca bil za slovensko ekipo uspešen: “Štiri uvrstitve v finale A in dve v finale B ter za las zgrešena olimpijska norma pri dekletih je več kot se je pričakovalo pred prvenstvom. Predvsem ženski dvojec Ponomarenko/Panda je z odličnimi nastopi presenetil celo karavano mirnovodašev. Tudi moški del ekipe je nastopil dobro. Vsekakor je Marjanovič presenetil z A finalom na 200 m, tako Zupančič kot Jazbec pa sta vsaj zadržala, če ne presegla svoje dosedanje nastope na evropskih prvenstvih. Tako ženski dvojec kot Zupančič pa upata, da se bo odprlo še kakšno dodatno mesto za nastop na OI, kar pa bo jasno predvidoma do začetka julija.”