Poslovil se je Milan Zadel.

0
512

V Ljubljani so se danes poslovili od Milana Zadela, nekdanjega slovenskega kajakaša in od leta 2013 člana Hrama slovenskih športnih junakov, ki je umrl v 89. letu starosti.

Milan Zadel je nosilec zgodovinske prve slovenske (oziroma jugoslovanske) kajakaške kolajne s svetovnih prvenstev v slalomu na divjih vodah. Na svetovnem prvenstvu v italijanskem Meranu je leta 1953 priveslal do bronaste medalje, po tem ko sta s progo bolje od njega opravila le zahodnonemški kajakaš Walter Kirschbaum in Avstrijec Rudolf Sausgruber.

Svojo kajakaško pot je začel kmalu po osvoboditvi v Brodarskem društvu Cveto Močnik, nasledniku leta 1931 ustanovljenega KKK Ljubljana. Bil je med udeleženci krstnega nastopa Slovencev na svetovnih prvenstvih leta 1951 v Avstriji, kjer je zasedel 40. mesto. Že dve leti kasneje pa se je z bronom v zgodovino zapisal kot prvi Slovenec s kolajno s svetovnih prvenstev v slalomu na divjih vodah. Vnovičen vrhunski rezultat je dosegel tudi leta 1955, ko je svetovno prvenstvo potekalo v Tacnu, kjer je bil peti. Sicer diplomirani pravnik in tudi alpski smučar je športno pot, v kateri je osvojil tudi več naslovov kajakaškega državnega prvaka, sklenil ob koncu petdesetih let.

»To so bili časi popolne romantike,« se je nekoč kajakaških dogodivščin spominjal Zadel. Kondicijske treninge so opravljali na Ljubljanici, dvakrat tedensko pa so se s kolesi, otovorjeni s čolni, odpravili na divjevodaški trening v Tacen. To je pomenilo osem kilometrov kolesarjenja s slabimi kolesi po makadamski cesti do Tacna in prav toliko nazaj do Livade.

Za uspehe in doprinos k slovenskemu športu je bil Milan Zadel leta 2013 umeščen v Hram slovenskih športnih junakov.

Ob izgubi izrekamo iskreno sožalje vsem bližnjim. Milan, počivaj v miru.